(14.20 hodin)

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhla vyřazení bodu 2, tisku 253, z programu této schůze a jeho následné zařazení na následující schůzi, to znamená na schůzi, která bude probíhat v listopadu. Jedná se o antidiskriminační zákon a domnívám se, že je potřeba, aby pro tuto normu bylo vytvořeno opravdu důstojné prostředí i vzhledem k důležitosti tohoto zákona, který Česká republika nezbytně potřebuje. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, samozřejmě, pokud to vyřadíme, tak automaticky je tento bod zařazen na další schůzi.

Pan poslanec Kala.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane předsedo. Vzhledem k tomu, že máme otevřený dvakrát zákon o provozu na pozemních komunikacích, a to v tiscích 570 a 583, dovolte mi, abych navrhl, aby za pevně zařazený bod, který je v současné době zařazen jako číslo 59, tisk 583 - pozemní komunikace, který předkládá pan poslanec Oldřich Vojíř, byl pevně zařazen bod, který je v současné době zařazen jako číslo 27, sněmovní tisk 570 - provoz na pozemních komunikacích poslankyně Věry Jakubkové. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče.

Dále se hlásí někdo z místa. Pan předseda klubu sociální demokracie, pan poslanec Hašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Dovoluji si také navrhnout úpravu programu schůze. Navrhuji vyřazení bodu číslo 43. Je to vládní návrh zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody atd., sněmovní tisk 482, prvé čtení.

Odůvodnění je jednoduché. Celou materií se zabývá komise, kterou zřídila k této problematice Poslanecká sněmovna. Komise dostala úkol navrhnout řešení, respektive posoudit to, co připravila vláda, do konce letošního roku. A já si myslím, že z toho důvodu je předčasné, abychom se zabývali dokončením prvního čtení tohoto sněmovního tisku. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane předsedo, již toto bylo navrhnuto. To znamená, že budeme hlasovat, a když tak ten váš návrh bude nehlasovatelný.

Pan poslanec Sehoř se hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi taktéž navrhnout nový bod jednání, a to návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, neboť je nás pět členů a jednomu z nás - Antonín Sýkora, delegovaný Sněmovnou, byl poslancem sociální demokracie - došel mandát a ti ostatní ještě mají dva roky čas.

Čili znovu: Navrhuji návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury do volebních bodů jako první.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Pan poslanec Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl pevné zařazení bodu 23. Je to návrh poslanců Kvapila, Martínka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Je to sněmovní tisk 487. Navrhuji, aby byl zařazen na tento pátek po pevně zařazených bodech, a to z důvodu, že tato novela by měla vstoupit v platnost do konce tohoto roku. Pro to, aby byla tedy doprojednána na této schůzi a následně Senátem, považuji za důležité tady toto pevné zařazení. Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, počkejte. Bod 23 zařadit - kam jste chtěl?

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Na pátek po pevně zařazených bodech. Myslím, že je tam jenom jeden, ale pro jistotu říkám - tento pátek.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Hlásí se někdo další? Pan místopředseda Zaorálek a registruji další přihlášku - pana ministra Bursíka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážená vládo, milí kolegové, nebudu nic navrhovat. Chtěl bych apelovat a byl bych rád, kdybych byl dobře pochopen. Nechci nikoho urazit.

Mně se jedná o to, že máme teď před sebou schůzi - v tom programu je 175 bodů. To je poměrně ambiciózní cíl. Jsou tam některé body, které jsou tak zásadní a závažné, že se týkají života v této zemi o desítky let dopředu, jako je třeba navrácení nebo revize církevního majetku. Já se velice přimlouvám za návrh pana poslance Tlustého, který navrhl vyřadit tento bod z programu, protože projednávat záležitost, která zavazuje tuto zemi na 60 let, v situaci, kdy - nezlobte se - úplně přesně nevíme, jak se vyvine situace v této zemi během příštího měsíce - a opravdu to nemyslím nějak agresivně, já to konstatuji jako fakt. A nejenom proto, že hlasujeme zítra o důvěře vládě nebo že dobíhají ještě senátní volby. Jde mi o to, že situace je zjitřená, stačí se podívat do novin.

Těch emocí je všude kolem plno. Já se nechci na nich teď vozit, to není můj úmysl. Já prostě upozorňuji na to, že v této zemi se musí řada věcí vyjasnit v politických stranách a musíme zjistit, kdo vlastně v této zemi bude předkládat zákony a bude za ně zodpovědný. Za zákony, které - opakuji - nás budou zavazovat na desítky let. Vezměte si například trestní zákoník, to je na 50 let před námi, je to nesmírně závažná norma, a já se vám přiznám, že si nejsem úplně jist, že v této chvíli je zcela vyjasněno, kdo za ni bude zodpovědný. Na taková léta dopředu. Toto stejné platí o církevním vyrovnání. To stejné platí o radarové základně Spojených států. To může být rozhodnutí na desítky let opět!

Já na vás prostě apeluji, na úplně racionální chladnokrevný přístup, jestli v této situaci si takovouto debatu jsme schopni tady zvládnout a spustit. A proto apeluji na vládu, aby - jednak tedy podporuji návrh vyřadit bod 43 a apeluji na to, abychom na této schůzi ani neprojednávali radarovou základnu. A schválně to nenavrhuji. Byl bych raději, kdyby to byla dohoda než bojové hlasování.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále do rozpravy pan premiér Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, rozumím tomu, co říká místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Kdyby se choval Miloš Zeman po výsledku v krajských volbách, když získal 14 %, stejně, tak ta vláda padla a už by nic neprojednal. Ale ono to tak nebylo. To znamená já bych nedělal účet bez hostinského. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Bursík. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovoluji si navrhnout nový bod do programu 39. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o tisk 632, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 114, o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, a to do bloku prvních čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi, abych navrhl bod číslo 168, sněmovní tisk 569, vyřadit z programu této schůze. Je to zpráva o činnosti v oblasti migrace na území České republiky za rok 2007. Ten důvod je prostý v tom, že výbor pro bezpečnost, který je gesčním výborem, neměl v dostatečném čase tento tisk k dispozici a tento tisk neprojednal. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. To byli podle mých poznámek všichni, kteří byli přihlášeni do rozpravy k návrhu pořadu. Tedy již se nikdo nehlásí. A pokud tomu tak je, že se nikdo nehlásí, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, tak jak byly podány.

Nejprve bychom hlasovali o návrzích z grémia. Poprosil bych skutečně kolegy a kolegyně, aby byl podstatně snížen hluk v jednací síni, protože budeme hlasovat o zařazení nových bodů, tak aby všichni věděli, o čem hlasují.

 

Budeme hlasovat o návrhu vyřadit body 24 a 124, sněmovní tisk 16.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP