(10.20 hodin)
(pokračuje Opálka)

Já věřím, že to pochopí většina Poslanecké sněmovny. Rozumím tomu, že vláda chce šetřit. Byl bych rád, kdyby šetřila i na jiných místech, třeba vojenské mise, a starala se více o své občany, tedy seniory. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Opálka byl posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Ještě si přeje reagovat pan ministr Nečas. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, já bych chtěl velmi uvítat výrazný posun, který tady v rozpravě nastal, a sice že paní poslankyně Čurdová konečně uznala, že čísla jsou čísla, že čísla sedí, jsou správná a vycházejí z velmi pečlivých propočtů jak spotřebních košů, tak čistých výdajových i příjmových situací jednotlivých typů domácností. Já ji můžu ujistit, že tyto modely máme zpracovány velmi přesně. Jsem ochoten jí to velmi detailně vysvětlit, jak tyto modely fungují.

A musím také říci, že samozřejmě velmi pozorně mapujeme situaci, která je v důchodcovských domácnostech, a právě proto jsme volili způsob valorizace, který jsme zvolili jak v minulých dvou řádných valorizacích, tak v mimořádné valorizaci v průběhu letošního roku, tak i ve vládou schváleném nařízení, kterým se budou valorizovat důchody od 1. ledna příštího roku.

Právě pro to, že to sledujeme velmi pozorně, musím říci na rozdíl od předcházejících vlád, tak o tom velmi výrazným způsobem svědčí právě onen nárůst základní výměry důchodů. Protože vlády sociální demokracie převzaly základní výměru důchodu ve výši 1310 korun v červenci roku 1998 a zvýšily za celou dobu své vlády až v lednu roku 2005 o 90 korun a potom v lednu roku 2006 o 70 korun, čili o všehovšudy 160 korun, což samozřejmě mělo velmi nepříznivý dopad především na důchodce, kteří mají nízké důchody, kteří se tím pádem s růstem cen vyrovnávali hůře, a vyrovnávali se hůře také s tím, že růst mezd byl poměrně dynamický a zvětšovala se propast mezi ekonomicky aktivní částí obyvatelstva a penzisty.

Mimochodem, za vlád sociální demokracie byl tento sestup z hlediska relace mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem vůbec nejrychlejší od listopadu 1989. Čili kdyby si tyto analýzy dělala vláda sociální demokracie, kdyby si je dělala právě na základě spotřebního koše důchodců, tak by nemohla připustit stav, že za osm let jejich vlády vzrostla základní výměra důchodu všehovšudy o 160 korun.

Já chci znovu podotknout, že od ledna roku 2010 vzrostla tato výměra důchodu o více než 600 korun, to znamená byla dělána především ve prospěch důchodců s nižšími důchody. A tady bych chtěl připomenout, že i mimořádná valorizace, která proběhla od srpna letošního roku, poprvé zvedala důchody všem penzistům o stejnou částku, o 470 korun, právě proto, že jsme velice citlivě analyzovali, jakým způsobem probíhá vývoj spotřebního koše důchodců.

Poslední údaj. Od 1. ledna dosáhne, a to tady znovu opakuji, aby to slyšela i paní poslankyně Čurdová, reálná výše penzí nejvyšší hodnoty od listopadu 1989, to znamená 111 % hodnoty penze v roce 1989. Je to vůbec nejvyšší hodnota, na kterou se vlády sociální demokracie nikdy nedostaly. Čili tu situaci důchodců analyzujeme velmi pečlivě. Reagujeme vyváženým, rozumným způsobem, který neohrozí stav veřejných financí a přitom zlepšuje životní situaci důchodců.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou pan poslanec Křeček, poté s řádnou přihláškou paní poslankyně Čurdová. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane ministře, čísla jsou jistě krásná věc, ale kdybyste situaci opravdu sledovali, tak byste například věděl, že v Praze, kde je jedna třetina obyvatel důchodci, vydávají důchodci na bydlení 60 až 80 % svých důchodů. Nájem extrémně roste a v příštím roce, nebo na konci deregulačního období, bude nájem za šedesátimetrový byt činit v Praze 7 tisíc korun. Regulovaný nájem 7 tisíc korun při průměrných důchodech kolem 9 tisíc korun. Nemáte ponětí, jak obyčejní lidé v této zemi žijí! (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, přejete si vystoupit? (Ministr dává přednost paní poslankyni.) Paní poslankyně Čurdová, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, já jsem si všimla, že pokud scházejí argumenty, tak nás tady vždycky zahlcujete velice pozitivními čísly. On je tam trochu jeden problém. Problém je v tom, že příjmy důchodců se srovnávají se spotřebním košem obecně, nikoliv jenom se spotřebním košem seniorů, o kterém nám tady hovoříte.

Pan kolega Křeček o tom hovořil, o enormním nárůstu nájmu. Já k tomu dodávám - znovu to zopakuji, protože to je to, co vy nechcete slyšet, a tam ta čísla asi nemáte. To znamená nárůst energií, ať je to elektrická energie, ať je to plyn, ať je to inflace, ať je to zvýšené DPH, poplatky u lékařů, poplatky za léky. Nějakých 5,5 tisíce, o kterých vy jste tady hovořili, tak ty se týkají zatím minima seniorů, kteří lékařskou péči potřebují. Takže prosím vás, slétněte z té své modré planety a z těch svých čísel někam do toho reálného života, ve kterém ti lidé žijí, a potom teprve budete vědět, o čem to opravdu je.

K té statistice. Jedná česká, dnes už klasická pohádka říká: "Statistika nuda je, má však přesné údaje. Neklesejte na mysli, ona vám to vyčíslí." Je to v podstatě písnička z pohádky Princové jsou na draka. Já mám někdy pocit, že v této zemi ne princové, ale někdo jiný je na draka. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr Nečas. Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsem ročník 1964, tak podle čínského zvěrokruhu jsem drak, takže to není nic překvapivého a narodil jsem se ve znamení draka, takže já se za to nestydím. Mimochodem, je to velmi pozitivní znamení, když si přečtete jeho vlastnosti.

Za druhé. Já bych chtěl velmi požádat, abychom se pozorně poslouchali. Já jsem tady jednoznačně mluvil o analýzách, které vycházejí ze spotřebního koše důchodců. A nabízel jsem paní poslankyni Čurdové, že ji seznámím s tím, jak tyto analýzy probíhají, jaké typy jednotlivých domácností se pečlivě sledují, že jsou to právě mimo jiné i domácnosti důchodců, které se sledují odděleně od průměrného vzorku obyvatelstva a jeho spotřebního koše, že jsou to nízkopříjmové rodiny s dětmi, které se sledují odděleně, že se odděleně sledují rodiny zaměstnanců bez dětí a zaměstnanců s dětmi. Čili jsou to velmi pečlivé analýzy. Já jsem velmi rád, že na základě těchto analýz děláme kroky v sociální oblasti, které se ukazují jako dobře cílené a dobře promyšlené. Jsem také velmi rád, že paní poslankyně Čurdová konečně uznala, že čísla jsou argument, takže z tohoto pohledu si myslím, že je dobré vycházet i pro budoucnost.

Spíše než o dojmech je nezbytné mluvit o faktech. Já mám pocit, že právě ty dvě rozdílné planety, o kterých tady mluvila paní poslankyně Čurdová - ano, modrá planeta, tam se mluví o faktech, na té oranžové nebo oranžovo-rudé planetě, tam se mluví o dojmech, a to je ten zásadní rozdíl.

A poslední poznámka. Je reakcí na vystoupení pana poslance Křečka. Samozřejmě že této situace jsem si vědomi. Samozřejmě že nikdo ji nesleduje bez určité míry znepokojení. Já chci jenom připomenout, že tento nárůst nájmů se děje na základě zákona, který byl schválen vládou v minulém volebním období, čili nájmy rostou na základě zákona vypracovaného, předloženého a schváleného sociální demokracií. To za prvé. A za druhé, že samozřejmě že penzisté mají přístup i k dalším sociálním substitucím, které se týkají problematiky bydlení, to znamená k příspěvku na bydlení ze systému státní sociální podpory, případně k doplatku na bydlení ze systému pomoci v hmotné nouzi. Čili důchodci nezůstávají mimo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP