(9.40 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Před přerušením této sloučené obecné rozpravy nebyl již nikdo další přihlášen do rozpravy.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele k oběma návrhům pan poslanec David Rath a zpravodaj pro prvé čtení v případě sněmovního tisku 503 pan poslanec Ludvík Hovorka. Pane poslanče Hovorko, mohu vás poprosit?

Budeme tedy pokračovat ve sloučené obecné rozpravě. Táži se, zdali se ještě někdo chce do této obecné rozpravy zapojit. Není tomu tak, takže obecnou rozpravu končím.

Zástupce navrhovatelů pan poslanec David Rath avizoval přání přednést závěrečné slovo. Teď má pro něj prostor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, zazněla tady celá řada věcí. Já předtím, než se k některým, k těm nejdůležitějším, vyjádřím, ještě bych rád využil alespoň pár vteřin a vrátil bych se k včerejšku, abych zase navázal na svoji dobrou tradici jistého dovzdělávání pana premiéra. Pan premiér totiž včera řekl něco v tom smyslu David Augiáš Rath. Z toho jsem pochopil, že vůbec netuší, kdo Augiáš je. Takže děkuji, beru to jako pochvalu, protože to byl řecký král, mimochodem velmi bohatý, měl velká stáda, právě proto měl 3000 kusů v tom svém chlévě. Ten hrad se vlastně musel nebo měl vyčistit za jeden den. Čili být přirovnán k bohatému řeckému králi není nic špatného. Takže děkuji, pane premiére, toho si od vás vážím. Druhá věc, byl to i hrdina, protože se účastnil tzv. výpravy nazvané výprava Argonautů. Pane premiére, abyste si mylně nemyslel, nejsou to astronauti a neletěli na měsíc nebo do vesmíru, ale byli to řečtí hrdinové, kteří putovali na rychlé lodi, tedy Argo, pro zlaté rouno. Tolik na určité dopřesnění toho příběhu.

Pokud jsem vás podcenil a ten příběh dobře znáte, tak byste mohl využít jeho jinou část, která by se vám hodila -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, v souladu s odstavcem 4 vás zdvořile žádám, abyste hovořil k projednávané věci.

 

Poslanec David Rath: Určitě. Už se k tomu, paní předsedající, dostávám. Jen jsem chtěl dát panu premiérovi šanci, aby dovyprávěl zbytek toho příběhu, pokud chce. Potom by se mu hodil. Pan premiér nechce. Takže jdu k zdravotnickým poplatkům. Jenom jsem chtěl poděkovat panu premiérovi za tu pochvalu a přirovnání k tak významnému a bohatému řeckému králi.

Teď k vlastnímu meritu věci. Zazněla tady celá řada věcí, myslím, že z obou stran, nemá cenu je opakovat. Jediné, kde bych se zastavil, byl příspěvek poslance Šťastného, který z minulosti citoval určité výroky, které jsem měl nebo neměl říci na adresu poplatků a jejich vhodnosti či nevhodnosti.

Dámy a pánové, ty výroky možná zazněly, možná nezazněly, možná zazněly v tom přesném znění, v jakém to říkal, možná zazněly jinak, v jiném kontextu, a vyzněly by vlastně jinak. O tom nechci vůbec debatovat. Chci jen upozornit, a doufám, že si to myslí i pan kolega Šťastný, byť je z ODS, že žijeme ve svobodné zemi, naštěstí žijeme ve svobodné zemi, a jsem tomu rád, že žijeme ve svobodné zemi, a tudíž součástí svobodné země je vést i svobodnou diskusi. Diskutovat a přemýšlet můžeme každý o čemkoli a je to dobře, že tak činíme. Tedy vyčítat někomu, že o něčem přemýšlí, že o něčem diskutuje, že o něčem vede polemiku, je ve svobodné zemi skutečně nevhodné. Víte, co je ale důležité, co se musí hodnotit - ne o čem se přemýšlí a o čem se vede diskuse či polemika, ale musí se hodnotit činy, ne slova, byť chápu, že v dnešní společnosti se někdy slova a činy často zaměňují, což je jasně logický nesmysl.

Jako ministr zdravotnictví jsem měl dost prostoru, pokud bych si myslel, že poplatky jsou dobře, abych je zavedl. Vzhledem k tomu, že jsem jako ministr zdravotnictví ani nenavrhl, ani nezavedl, je jasné, že tímto činem jsem jasně prezentoval, že poplatky ve zdravotnictví nepovažuji za dobrou cestu pro změnu českého zdravotnictví v nejbližších mnoha letech, možná i desítkách let.

Víte, jak správně se praví v bibli, po ovoci poznáte…

Když jsme u těch výroků, pane kolego, proč nejste tak akurátní i na své kolegy a přátele? Třeba, všichni víme, že máte blízko a že máte velmi úzkou vazbu k Václavu Klausovi. Myslíte si, že by i dnes Václav Klaus chodil a říkal: Je třeba, aby v této zemi bylo více Viktorů Kožených? No asi by to neříkal dnes, po těch po zkušenostech s vytunelovanými fondy, ale jistě na začátku si mohl myslet, že Viktor Kožený znamená pro Českou republiku naději. Bohužel jsme pak viděli, že znamená vyčištěné peněženky a vyčištěné kapsy.

(Poslanci ODS opouštějí jednací sál.)

 

 

Nebo myslíte si, že ta ztráta paměti Václava Klause u soudu s tajemnými sponzory ODS a švýcarským kontem ODS byla náhoda u takto bystrého člověka? Jistě ne.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Opět se omlouvám a připomínám odstavec 4 § 59 jednacího řádu.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, to jste měla připomínat svému kolegovi Šťastnému, když tady citoval z minulosti různé výroky, které také s tou materií nesouvisely. Pokud jste panu kolegovi Šťastnému ten prostor dala, musíte ho dát i mně. Nehledě k tomu, jsem tady za předkladatele, čili mám právo přednostního vystoupení. A jako předkladateli mi do toho nemáte co zasahovat! To je podle jednacího řádu. Prosím!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pronášíte závěrečné slovo.

 

Poslanec David Rath: Ale jako předkladatel. Takže prosím, podívejte se do jednacího řádu!

Čili víte, říkal tehdy Václav Klaus, že nezná špinavé peníze, a pak říkal, že to tak vlastně nemyslel. Dále je zajímavé, byla doba, kdy Václav Klaus ohrnoval nos nad Miroslavem Šloufem, dokonce váš předseda Topolánek o něm hovořil - a teď je to volně, není to přesná citace prosím - něco v tom smyslu, že jde o něco jako nomenklaturní kreaturu, a dnes je situace taková, že spolu jezdí na návštěvy, na výlety, pomáhají si a vlastně současná vláda do značné míry skutečně stojí na snaze a schopnostech Miroslava Šloufa.

Taktéž mohu citovat, že současný ministr zdravotnictví Julínek v časopise Lékařské komory, když byl v představenstvu Lékařské komory, tak tam psal, že důležitý a základní je růst platů lékařů a že bez toho, aniž by stouply platy lékařů, se zdravotnictví nezmění a nezlepší. Dnes ministr Julínek hlasuje pro zmrazení platů lékařů, dokonce pro jejich pokles, protože v akciových společnostech dochází k poklesu platů lékařů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP