(15.20 hodin)
(pokračuje Exner)

Jde o logické pokračování statutu spolupracujícího státu, kterým Česká republika je nyní. Jedná se také o prestižní záležitost, i když čeští vědci a technici se různými formami intenzivně zabývají kosmickým výzkumem už od 60. let.

Náklady spojené se členstvím, možnosti a výhody z něj vyplývající se výrazně zvýší. Do značné míry je však smluvně zajištěna návratnost prostřednictvím zakázek pro projekty a účastí v projektech. Návratnost v dohodě pro šestileté přechodné období je stanovena na nejméně 45 %, později to má být 80 %. To vše samozřejmě mimo nepřímé přínosy. Pro rok 2009, předpokládaný jako první rok členství, je stanoven vstupní poplatek 2,9 mil. eur a povinný roční poplatek 5,3 mil. eur. Dobrovolné projekty jsou hrazeny z příspěvků vybíraných přímo na ně. Na rok 2008 je stanoven současný poplatek ve výši 2,4 mil. eur v rámci statutu spolupracující země. Členství tedy nese výrazné navýšení poplatků, ale jak už bylo řečeno, také přínosů.

Česká republika se zavázala učinit všechny potřebné kroky, aby ratifikace proběhla do konce roku 2008. Pan poslanec Hojda zdůvodnil, že je žádoucí, aby ratifikace byla zajištěna ještě dříve. Podporuji přizpůsobení jednání v tomto duchu v Poslanecké sněmovně.

Ve smlouvě je také přijímán závazek přizpůsobit vnitrostátní předpisy. To se ale v důvodové zprávě nijak nekomentuje, není to nijak popsáno, ani není uvedeno, jak to bude zajištěno. Pokud pan ministr není schopen to vysvětlit přímo zde, bylo by dobře, aby se to stalo předmětem jednání výboru.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa se hlásí pan poslanec Hojda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, pan ministr a pan zpravodaj nás seznámili s podstatou smlouvy, která byla podepsána a je teď v ratifikačním procesu. Jak už bylo řečeno, byla ratifikována v Senátu našeho Parlamentu a já bych chtěl dovysvětlit, proč je nesmírně důležité, aby byla tato smlouva ratifikována i ve Sněmovně, a to co nejdříve.

Jsme předsednickou zemí stálého meziparlamentního zasedání o otázkách vesmíru. Toto předsednictví jsme získali jako první příchozí východní země, jsme na to nesmírně hrdí a už jsme uskutečnili dvě zasedání v naší republice. Třetí zasedání bude 13.-14. října. Na tomto zasedání bychom velmi rádi oznámili, že ratifikace proběhla. To je ten menší problém. Daleko závažnější a s dopadem pro ČR, pro průmysl a pro naši vědu je to, co bude následovat, a to je jednání ve výborech před vlastním zasedáním ministrů členských zemí ESA, kde se na dva roky bude rozhodovat o tom, jaké programy a v jakých zemích budou řešeny právě v rámci vesmírného programu. Pokud by nebyla ratifikace ještě uskutečněna, tak by naši členové v těchto výborech byli pouze jako přísedící a nemohli by rozhodovat, resp. nespolurozhodovali by o tom, jaké programy budou. A z toho by samozřejmě vyplývala i možnost, že by Česká republika na příští dva roky prakticky nemusela získat žádné programy. To je ten důvod.

A s ohledem na to, že předpokládám, že tato smlouva bude předložena k projednání v zahraničním výboru, chtěl bych požádat zahraniční výbor, aby se ji pokusil projednat ještě na dnešním večerním zasedání tak, abych mohl navrhnout hned při začátku zítřejšího jednání zkrácení a zařazení nového bodu, a to projednání druhého čtení na čtvrtek.

Tímto bych chtěl požádat, aby Sněmovna schválila zkrácení projednávání této smlouvy na 24 hodin.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do rozpravy nemám žádnou přihlášku, tedy obecnou rozpravu končím. Táži se na případná závěrečná slova. Pan předkladatel, pan zpravodaj? Pan předkladatel ne, pan zpravodaj také ne.

Odhlásím vás, poprosím vás o vaše přihlášení se hlasovacími kartami. A nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 18 z přítomných 177 poslankyň a poslanců pro návrh 173, proti nula, kvorum 89. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Ještě budeme hlasovat o návrhu pana poslance Hojdy, který navrhl, aby projednávání bylo zkráceno na 24 hodin. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 19 z přítomných 179 poslankyň a poslanců pro návrh 169, proti nikdo, kvorum 90. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Znovu konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a lhůta pro projednání byla zkrácena na 24 hodin. Děkuji panu předkladateli, děkuji panu zpravodaji a končím bod číslo 1.

 

Než přikročím k bodu čísl 2, dovolte, vážené paní poslankyně a páni poslanci, pozvat vás všechny na slavnostní zahájení výstavy k 90. výročí vzniku Československé republiky pod názvem Vznik republiky v dokumentech Archivu Poslanecké sněmovny, které se koná pod mojí záštitou dnes v 19.15 hodin v kuloárech Poslanecké sněmovny. Všichni jste srdečně zváni.

 

A nyní přikročíme k druhému bodu našeho schváleného programu, a je jím

 

2.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření
neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob,
uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu ČR

 

Návrh na zřízení této vyšetřovací komise předložila skupina 60 poslanců. Současně tato skupina připravila návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, aby se ujal slova pověřený zástupce klubu ČSSD. Je jím pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já bych si vás dovolil seznámit s návrhem na usnesení Poslanecké sněmovny o zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu ČR.

Poslanecká sněmovna:

I. zřizuje podle čl. XXX Ústavy České republiky a podle § 48 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny pro vyšetření neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu ČR, dále jen vyšetřovací komise;

***




Přihlásit/registrovat se do ISP