Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
22. srpna 2008 v 9.04 hodin

Přítomno: 189 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den přerušené 37. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Snítilý, pan poslanec Šincl a pan poslanec Tesařík. Z členů vlády se omlouvají pan ministr Bursík, Gandalovič, Julínek, Langer, Stehlíková, Jehlička a pan ministr Čunek.

Dnešní jednání zahájíme body 6, 7 a 8, tedy sněmovními tisky 516, 521 a 486, což jsou návrhy zákonů ve třetím čtení. U všech těchto návrhů zákonů byly splněny zákonné lhůty.

Připomínám, že stejně jako při úterním jednání, i dnes budou výsledky našich hlasování sčítat skrutátorky. Proto vás opět žádám, abyste zaujali místa ve svých lavicích a při hlasování ponechali ruku zdviženou dostatečně dlouho.

 

Nyní zahájíme bod číslo

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 516/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a zpravodajka výboru pro sociální politiku poslankyně Ivana Levá. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 516/2.

Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku a neregistruji ani žádnou přihlášku z pléna. Pokud není žádný přihlášený, rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila spolu s panem ministrem. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

Než vám udělím slovo, poprosím vážené kolegyně a vážené kolegy, aby se ztišili, usadili se, abychom mohli hlasovat. Pokud by byl při hlasování jakýkoli pohyb poslanců, hlasování se bude opakovat. Znamená to, že se budeme vzájemně zdržovat. U tohoto zákona není mnoho hlasování, u bodu č. 7 také ne, ale u bodu č. 8 máme asi 35 hlasování. Jedno hlasování trvá asi 3,5 minuty. Tak si jistě dovedete představit, že tady budeme pěkně dlouho.

Nyní má slovo paní zpravodajka.

 

Poslankyně Ivana Levá: Dámy a pánové, začneme jednoduchou hlasovací procedurou. Pozměňovací návrhy, které byly podány, jsou jednoduché. Dostali jste je pod tiskem 516/2. Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán.

Jako první budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu obsaženém v usnesení výboru pro sociální politiku, ve druhém o pozměňovacím návrhu, který byl přednesen ve druhém čtení, což je návrh pana poslance Zdeňka Škromacha. Čekají nás tedy dvě hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Táži se, zda jsou proti tomuto postupu nějaké námitky. Myslím si, že procedura je tak jednoduchá, že o ní nemusím dávat hlasovat. Nyní přikročíme k hlasování. Prosím, paní zpravodajko, předložte první pozměňovací návrh.

 

Poslankyně Ivana Levá: První pozměňovací návrh je usnesení výboru pro sociální politiku. Stanovisko kladné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Prosím pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Nesouhlas - nárůst výdajů ročně až o pět miliard korun.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanovisko je nesouhlasné. Prosím skrutátorky, aby byl zjištěn počet přítomných poslanců.

 

Kdo z přítomných poslanců souhlasí s pozměňovacím návrhem, jak ho přednesla paní zpravodajka? Stanovisko paní zpravodajky je kladné, stanovisko pana ministra je záporné.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. Kdo je proti?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP