(20.20 hodin)

Poslanec Václav Šlajs: Další hlasování bude o návrhu výboru pro bezpečnost A14. Přijetím tohoto návrhu by se stal návrh pana poslance Severy pod bodem L nehlasovatelným. Upozorňuji, že se jedná -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane zpravodaji, já bych poprosil o chviličku strpení - kontrola hlasovacích listin. Pak bychom pokračovali. (Probíhá kontrola hlasování.)

Pan poslanec Hrbata se hlásí o slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michael Hrbata: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, omlouvám se, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ano, na sjetině mám křížek.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Slyšeli jste námitku pana poslance Hrbaty. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 192 z přítomných 68 poslankyň a poslanců pro 118, proti 3. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Budeme hlasovat o návrzích K3 a K4 znovu. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Václav Šlajs: Ano. K3 a K4.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Tento návrh souvisí s tím, že se stanovuje povinnost účastníkům nehody sepsat společný záznam, a pokud to jeden z nich odmítne, aby mohl být postižen, aby na to nedoplácel ten z účastníků nehody, který záznam sepsal. To je věcná ochrana řádného řidiče. Souhlas. (Zpravodaj: Stanovisko neutrální.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 193 z přítomných 167 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti 1. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Prosím, pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Václav Šlajs: Dalším hlasováním rozhodneme o návrhu výboru pro bezpečnost A14. Přijetím tohoto návrhu by se stal návrh poslance Severy pod bodem L nehlasovatelným. Stručně řečeno - návrh výboru pro bezpečnost ruší možnost, aby soukromé firmy měřily na silnicích rychlost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanoviska? (Ministr: S těžkým srdcem souhlas. Zpravodaj: Jednoznačný souhlas.) Souhlasná stanoviska.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 194 z přítomných 168 poslankyň a poslanců pro návrh 149, proti 12. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Václav Šlajs: Posledním pozměňovacím návrhem k zákonu o silničním provozu je návrh pana poslance Klase O2. V případě, že tento návrh poslance Klase bude schválen, stává se nehlasovatelným návrh poslance Melčáka pod bodem H. Upozorňuji, že oba návrhy mají podobnou filozofii - ruší možnost, aby rychlost měřila obecní policie.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Odvolávám se na vystoupení předsedy podvýboru pro obecní a městské policie. Tato problematika nechť je řešena, nicméně samostatně komplexní novelou zákona o městských a obecních policiích. Stanovisko v tuto chvíli neutrální, mírně záporné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan zpravodaj? (Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 195 z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti 25. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Pan ministr se hlásí o slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Stalo se to, čeho jsem se obával. Nevím, jestli jsme si toho všichni vědomi, že v tuto chvíli, pokud tento návrh projde, budou absolutně znehodnoceny miliardové investice desítek stovek obcí. Já jsem přesvědčen o tom, že takovéto změny by měly procházet hlubokou analýzou stavu městských a obecních policií.

Prosím, zda by někdo, kdo hlasoval pro tento návrh, nemohl zvážit své hlasování a navrhnout revokaci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Novotný se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Dámy a pánové, zpochybňuji toto hlasování. Hlasoval jsem ano a měl jsem v úmyslu hlasovat ne. (Potlesk z řad ČSSD.) Dámy a pánové, domníval jsem se, že moje první věta, kde jsem zpochybnil hlasování, byla ta zásadní. Na sjetině mám ano, hlasoval jsem ne. Doufám, že bude i levicové spektrum spokojené. Děkuji.

 

Poslanec Václav Šlajs: Jako zpravodaji mi to nepřísluší hodnotit, ale ten převis hlasů byl devět. Nevím, co by na to řekl pan poslanec Wolf, kdyby tady byl.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Slyšeli jsme námitku, nechám o námitce hlasovat. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 196 z přítomných 163 poslankyň a poslanců pro návrh 92, proti 19. S námitkou byl vysloven souhlas.

 

O slovo se přihlásil pan místopředseda Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní a pánové, pane předsedo, dovolte mi připomenout jednu jedinou věc. Až tento protokol bude číst, kdyby náhodou tento zákon prošel k Ústavnímu soudu, kterýkoli ze soudců Ústavního soudu, to bude průšvih!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Budeme znovu hlasovat o návrhu O2. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Václav Šlajs: Budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Klase O2.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanovisko, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Nesouhlas s odkazem na to, že tuto problematiku jsme připraveni řešit samostatnou novelou zákona o obecních a městských policiích. (Zpravodaj: Souhlas.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 197 z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 85, proti 34. Návrh byl schválen.

 

Prosím, pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Václav Šlajs: Tím jsme se vypořádali s pozměňovacími návrhy k zákonu o silničním provozu. Další tři pozměňovací návrhy jsou k části sedmé zákona o ochraně před tabákem apod.

Nejdříve bychom hlasovali o návrhu pana poslance Šťastného G2 a G3. Stanovisko neutrální. (Ministr souhlasí.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 198 z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 80, proti 6. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Pane zpravodaji, pokračujte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP