(12.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Nyní rozhodneme v hlasování pořadové číslo 25 o přikázání zemědělskému výboru. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 25 z přítomných 176 pro 152, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán výboru pro životní prostředí a výboru zemědělskému. Děkuji panu ministrovi a místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi, děkuji panu Liboru Ambrozkovi jako zpravodaji a končím bod číslo 17.

 

Pokračovat budeme bodem číslo 18. Tím je

 

18.
Návrh poslanců Tomáše Kvapila, Radko Martínka a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 487/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 487/1. Prosím, aby u stolku zpravodajů zasedli zástupce navrhovatelů pan poslanec Tomáš Kvapil a zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Josef Smýkal. Vidím oba.

Nyní tedy žádám pana kolegu Tomáše Kvapila, aby za navrhovatele návrh uvedl. Ještě než začnete hovořit, požádal bych kolegy, aby debaty, které se netýkají tisku 487, převedli do předsálí.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, předstupuji před vás, abych zdůvodnil podání návrhu na novelu zákona o daních z příjmů, která je uvedena ve sněmovním tisku 487. Jedná se o návrh malý rozsahem, ale bezesporu pro rodiny s malými dětmi velmi významný.

Podle dnešní právní úpravy, která platí od 1. ledna letošního roku, může poplatník daně z příjmu fyzických osob odpočítat na nevýdělečně činnou manželku, příp. manžela, až 24 840 korun od daňové povinnosti. Ta nevýdělečně činná osoba se posuzuje podle toho, jaké má příjmy v tom daném roce, a za nevýdělečně činnou se považuje osoba, která nemá vyšší příjmy v daném roce než 28 040 korun. Tento limit byl nastaven v roce 2001 a nebyl od té doby zvyšován.

Já přicházím s návrhem, aby tento limit byl navýšen, a to na 68 000 korun. Důvodem pro to je především to, že do příjmů takto posuzované osoby se započítává peněžitá pomoc v mateřství, tzv. mateřská, a jestliže převážná část její výplaty spadne do příslušného zdaňovacího období, pak pochopitelně tento odpočet poplatník daně nemůže učinit. Proto tedy přicházím s tímto návrhem, aby již za toto zdaňovací období, to znamená za rok 2008, byl tento limit navýšen na zmíněných 68 000 korun.

Vím, že vláda připravuje novelu zákona o daních z příjmů, ve které by tato věc měla být ošetřena obdobně. Přesto přicházím s tímto návrhem, protože není zcela jisté, kdy bude vládní návrh projednán a zda vstoupí v účinnost tak, aby bylo možné uplatnit tento odpočet již za letošní rok. Pokud samozřejmě se setká tento návrh s vládní novelou v rámci dalších čtení zde v Poslanecké sněmovně, tak věřím, že se stane součástí toho vládního návrhu.

To je tedy mé zdůvodnění. Žádám a prosím vás o podporu a propuštění do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů panu poslanci Tomáši Kvapilovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Josef Smýkal. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo a přeji zároveň pěkný den či odpoledne. Kolegyně a kolegové, myslím si, že předkladatelé jasně zdůvodnili předložený návrh. Jedná se o stručnou novelu, myslím, že je zbytečné ji opakovat. Proto mi dovolte, abych doporučil propustit tento návrh do druhého čtení a zároveň přikázat rozpočtovému výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zpravodaji za zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ale vidím přihlášku pana ministra financí Miroslava Kalouska, kterému uděluji slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, nevím, zda bych se mohl ztotožnit s konstatováním pana předkladatele, že to je malý krůček v legislativě, velký však krok pro celé lidstvo, nicméně chci potvrdit, že ve věcném pohledu se tento návrh neliší od toho, co projednává vláda a co zpracovalo Ministerstvo financí. Vláda projednávala a tento pátek pravděpodobně uzavře projednávání novely zákona o dani z příjmů, což je výrazně širší novela. A z věcného hlediska toto zvýšení na limit 68 000 je v této předloze obsaženo. Ve vší úctě k této předloze, kterou teď projednáváme, si dovolím říct, že o něco vhodněji, nebo chcete-li, elegantněji, v elegantnější legislativně technické úpravě.

Já proto samozřejmě nemohu věcně protestovat proti něčemu, co vláda sama hodlá Poslanecké sněmovně předložit, nicméně velmi prosím pana předkladatele i Poslaneckou sněmovnu o jistou koordinaci, aby tyto předlohy byly projednávány společně a aby s časovým odstupem jednoho měsíce nešly legislativním procesem dvě novely zákona o dani z příjmů. Vláda předloží svoji novelu zákona o dani z příjmů na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi financí. Kdo dál do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak.

Návrh na vrácení ani zamítnutí nepadl, budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru, stejně tak to zaznělo ve vystoupení zpravodaje. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Přistoupíme k hlasování, a to k hlasování pořadové číslo 26, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 26 z přítomných 179 poslanců pro 163, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů Tomáši Kvapilovi, děkuji zpravodaji Josefu Smýkalovi a končím bod číslo 18. Tím jsme se vypořádali se zákony v prvém čtení 34. schůze.

 

Pokračovat budeme bodem číslo 19 a tím je

 

19.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím,
Švýcarskou konfederací a Lichtenštejnským knížectvím o přistoupení
Lichtenštejnského knížectví k Dohodě mezi Evropskou unií, Evropským
společenstvím a Švýcarskou konfederací o přidružení Švýcarské konfederace
k provádění, uplatňování a rozvoji schengenského acquis
/sněmovní tisk 512/ - prvé čtení

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP