Začátek schůze Poslanecké sněmovny
13. června 2008 v 9.04 hodin

Přítomno: 199 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. V pátek třináctého zahajuji schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám. Schůzi svolal předseda Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 59 poslankyň a poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána přes poslanecké kluby v pátek 6. června.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a oznámili, kdo má náhradní kartu nebo kdo žádá o její vydání, tak jak to již učinil pan poslanec Tomáš Hasil, který dnes hlasuje s kartou č. 7.

 

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Petra Bratského a poslance Karla Korytáře. Má někdo, prosím, jiný návrh? Není tomu tak. Oba dva pánové jsou přítomni, nejsou omluveni.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 1 a táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženými ověřovateli naší schůze. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 183 poslankyň a poslanců pro návrh 170, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 33. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Petra Bratského a poslance Karla Korytáře.

 

Nyní vám sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci - pouze jeden poslanec, a to pan poslanec Evžen Snítilý. Ze členů vlády ministr zdravotnictví Tomáš Julínek z pracovních důvodů a od 14 hodin se omlouvá pan ministr Cyril Svoboda z důvodu zahraniční cesty.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 33. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce.

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické pan poslanec Michal Hašek. Máte slovo.

Ještě se omlouvám - pan poslanec Tluchoř náhradní karta číslo 11.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Je to jen náhoda, že mimořádná schůze sněmovny připadla na pátek třináctého. Jistě víte, že o pátku třináctého kolují nejrůznější legendy. Já věřím, že my nepřispějeme k tomu, aby až se dnes rozejdeme, byl pátek třináctého spojován také s tím, že český parlament strká hlavu do písku před tím, jaká je situace v naší justici, že český parlament nemá názor na závažné věci, které se dějí kolem nás.

Požádali jsme o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny proto, že jste nám znemožnili zařadit takovýto bod na řádnou schůzi Sněmovny. Jenom připomínám, že i vy příští týden svoláváte mimořádnou schůzi Sněmovny, protože jste si z řádného programu vyřadili zbytek bodů, o kterých jsme měli jednat.

Co je však obsahem? Ve sdělovacích prostředcích se často dočítáme, že chceme zasahovat do probíhajícího soudního řízení. Musím konstatovat, že nikoliv, dámy a pánové. Plně respektujeme, že v rámci justice probíhá civilní soudní řízení, ale já se ptám: Je normální a standardní, že se špičky justice, představitelé státního zastupitelství a místopředseda Nejvyššího soudu soudí s bývalou nejvyšší státní zástupkyní? Odpovídám si - nikoliv. Nechceme tedy zasahovat do probíhajícího řízení, ale jsme hluboce znepokojeni fakty, které přinesl tento soudní proces. Fakty, která zazněla ve svědeckých výpovědích, a na těch, dámy a pánové, nezmění nic ani případné odvolací řízení. Svědci u soudu něco vypověděli. Přísahali, že budou hovořit pravdu. Nebo snad máte pocit, že u odvolacího soudu teď svoje výpovědi změní? Chci připomenout, že někteří svědci nemohli říci u soudu úplnou pravdu, protože nebyli úplně zbaveni mlčenlivosti. Je tedy otázkou, jak se nejvyšší státní zástupkyně vyrovná s tím, že minimálně několik státních zástupců stále nemůže říct všechna fakta, protože nejsou zbaveni mlčenlivosti v této věci.

Nejde nám o podstatu kauzy Čunek. Jde nám o to, jakým zvláštním způsobem se chovaly špičky české justice.

Jak víte, demokracie a demokratický právní stát je založen na třech pilířích - moci zákonodárné, výkonné a soudní. Já chci rozbít mýtus o tom, že by případné jednání na půdě Poslanecké sněmovny bylo nějakým nemístným zasahováním do výkonu moci soudní. Řeknu proč. Státní zastupitelství - a o to běží především - podléhá Ministerstvu spravedlnosti, tedy moci výkonné. A personální záležitosti spojené se státním zastupitelstvím jsou také v pravomoci výkonné moci, konkrétně ministra spravedlnosti. Nekoná-li výkonná moc, potom je podle našeho pevného přesvědčení na řadě moc zákonodárná, od které se odvozuje legitimita vlády.

Ještě předtím, než se každý z nás jistě svobodně a demokraticky sám za sebe bude rozhodovat o tom, jestli chce slyšet o tom, jaká je situace v naší justici, tak vás seznámím se svými pocity, které jsem měl, když jsem zhlédl televizní pořad Reportéři České televize, který přinesl takový zajímavý jev.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP