(11.20 hodin)

Nyní můžeme hlasovat o návrhu na zařazení vládního návrhu o znakové řeči, protože o návrhu kolegyně Konečné, zákonu o odpadech a návrhu pana poslance Davida Ratha a návrhu pana poslance Braného o povinném označení lihu, případně o tisku 373, který navrhl pan kolega Hašek, hlasovat nemůžeme pro veto tří poslaneckých klubů.

 

Čili zákon o znakové řeči. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto bodu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 159 z přítomných 199 pro 196, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli máme rozhodnuto o bodech našeho jednání a můžeme zahájit bod

 

40.
Návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro řešení
majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi

 

Podle jednacího řádu je stanoveno, že Poslanecká sněmovna může zřídit stálé nebo dočasné komise podle § 47 a dalších a Sněmovna rozhodne, které komise se ustaví podle zásady poměrného zastoupení a které volí většinovým systémem podle § 115.

Navrhovatelem tohoto bodu je pan poslanec Vlastimil Tlustý. Žádám ho, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, pokusím se být co nejstručnější a co nejvěcnější, a tím se pokusím, aby Poslanecká sněmovna po několika dnech destrukce zkusila malou konstrukci.

Návrh usnesení zní: "Usnesení Poslanecké sněmovny o zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi.

Poslanecká sněmovna

I. zřizuje podle § 47 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, dočasnou komisi Poslanecké sněmovny pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi (dále jen dočasná komise).

II.1. Ukládá dočasné komisi předložit Poslanecké sněmovně stanovisko k posouzení rozsahu a způsobu řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi podle vládního návrhu zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody, o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů (zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, sněmovní tisk 482).

2. Návrh věcného řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi.

III. Stanoví lhůtu do 31. 12. 2008, v níž je dočasná komise povinna předložit svůj návrh Poslanecké sněmovně.

IV. Určuje počet členů dočasné komise na 12, a to zastoupení poslaneckých klubů ODS 4, ČSSD 4, KSČM 2, KDU-ČSL 1 a Strana zelených 1."

To je návrh usnesení.

Rovnou mi dovolte, abych avizoval, nebo předložil variantu B k tomuto bodu IV, o kterou mě požádal gestor tohoto vládního návrhu pan ministr Gandalovič a poslanecký klub ODS. Ta varianta se od té předchozí liší v jediném bodě, a to v tom, že ODS by měla zastoupení 4 plus 1. Je to varianta, která podle přesvědčení poslaneckého klubu lépe vystihuje současnou situaci v Poslanecké sněmovně. Ten "plus 1" je něco jako modrý baret v této komisi, který by zaručoval vyváženost a nestrannost.

Aniž bych naznačoval, kdo by ten "plus 1" mohl být, tak se teď táži zejména opozice: Pokud by tento návrh pro vás byl přijatelný a nebyl považován za válcování Sněmovny z vládních lavic, tak bych takový návrh samozřejmě doporučil a podpořil. Jakmile by ale tento návrh měl vést k pokračování toho, co jsme tady zažili, tak bych ho samozřejmě nepodpořil, neboť cílem ustavení této komise je najít dohodu, dojednat vše k všeobecné spokojenosti, neválcovat nikoho, a proto tady avizuji, že jakmile by tento alternativní návrh byl považován opozicí za válcování, že ho nepodpořím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Prosím pana poslance Vlastimila Tlustého, aby spolu se mnou sledoval od stolku zpravodajů všeobecnou rozpravu, kterou tímto otevírám. Prvním přihlášeným je předseda klubu ČSSD Michal Hašek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové, já budu velmi stručný. Chtěl bych ocenit jménem poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické zřejmě se rodící dohodu v Poslanecké sněmovně, že tak složité téma, jako je řešení majetkových vztahů mezi státem a církví, není čistě otázkou pouze vlády a jejích jednání s církvemi, ale že je věcí celého politického spektra. Z toho důvodu se domníváme, že zřízení dočasné parlamentní komise, ve které budou mít zastoupení všechny parlamentní subjekty, resp. všechny poslanecké kluby, je krokem správným směrem. Sociální demokracie je připravena k práci v takovéto dočasné komisi a je připravena k hledání celkového konsensu, který skutečně nebude válcováním, ale bude konsensem.

Nechci se teď přít o barvě baretu, tak jak bylo naznačeno z hlediska alternativních návrhů o počtu. Důležité je, aby v komisi byl ten, kdo má pod čepicí. Skutečně nejde o barvu.

Ke slovům pana kolegy Tlustého, že jde o malou konstrukci - je to sice malá konstrukce, ale o velkých penězích. Takže buďme prosím obezřetní.

Opakuji, vítáme iniciativu, aby komise pracovala napříč politickým spektrem. Z pohledu počtu chci oznámit, že sociální demokracie dlouhodobě obhajuje reálný výsledek voleb z roku 2006, tedy to, že pravice i levice získaly po sto mandátech v roce 2006 od voličů. Budeme tedy podporovat variantu, která je označena jako I. Nicméně rozhodne demokratické hlasování ve Sněmovně. Jsme připraveni v závěrečném hlasování poté podpořit vznik komise jako takové.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Haškovi. Jako další do obecné rozpravy pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, poslanecký klub KSČM rovněž vítá, že tato složitá a do značné míry kontroverzní záležitost nebude řešena pouhým silovým hlasováním v Poslanecké sněmovně nad podklady, které jsme shledávali velmi nedostatečnými, a že je zde vůle zřídit příslušnou komisi, která přece jenom bude mít více času, více možností a více šancí posoudit celou tu problematiku ze širšího hlediska a pokusit se dojít k nějakému přece jen objektivnějšímu přístupu. Oceňujeme rovněž, že jde o komisi, která je napříč politickým spektrem a respektuje vůli občanů vyjádřenou ve volbách v roce 2006. Přece jenom preferujeme právě tyto výsledky voleb a budeme rádi pracovat v komisi, která bude podle tohoto principu také ustavena.

Ujišťuji vás, že naše nominace do této komise nebudou nominacemi pouze formálními, ale že tam, jak jsme zvyklí v podobných případech, odvedeme dobrý a poctivý kus práce.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP