(17.20 hodin)
(pokračuje Rath)

Dámy a pánové, máme tady návrh, který je docela zásadní, který mění poměry v Poslanecké sněmovně, a neslyšeli jsme vůbec, co je důvodem tohoto návrhu. Přestože řada mých předřečníků tady dávala otázku panu Tluchořovi, co ho vede k tomu návrhu, tak on zde sedí jako pařez a mlčí. (Smích v sále.) Teď dokonce odchází. Takže pane Tluchoři, co je důvodem - prostřednictvím předsedajícího - vašeho návrhu? Co vás k tomu vede? Prostě normální inteligentní bytost, za kterou se považujete, by přece uměla zdůvodnit, proč s takovým návrhem přicházíte. My jsme ale žádné zdůvodnění neslyšeli.

Z toho titulu já si dovolím spekulovat, že v podstatě nejde o produkt, nápad pana Tluchoře, ale že on je tady v podstatě jen v roli jakéhosi poslušného vykonavatele cizí vůle, že on je vlastně jenom nástrojem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Zklidnění atmosféry by bylo vhodné. Prosil bych potom někoho z těch, kteří jsou spolupodepsáni u návrhu pana předsedy Tluchoře, aby sledovali průběh rozpravy, protože stále nemáme zvoleného zpravodaje. Pokud to bude pokračovat, budu o tom muset nechat rozhodnout Sněmovnu.

Prosím, pokračujte.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Já bohužel, pane předsedající, vzhledem k tomu, že odchází - jo, už se vrací i pan navrhovatel, já jsem chtěl právě dát hlasovat o přerušení z důvodu, že tady není pan navrhovatel, ale když vidím, že se vrací, tak to bych asi neudělal korektně, protože hovořím k němu a nemělo by asi cenu, abych tady hovořil k prázdné lavici, i když si myslím, že můj apel vůči němu je tak trochu házením hrachu na stěnu, tak se přesto pokusím mluvit srozumitelně a jednoduše. Možná, že to pan navrhovatel i pochopí.

Pane navrhovateli, znovu se vás ptám, co je vlastně důvodem, co vás vede, jaký máte motiv k takovému svému návrhu uprostřed volebního období. Myslím si, že od doby zřízení parlamentní demokracie v České republice po roce 1989 v průběhu volebního období nikdy nedošlo k tomu, že by se najednou měnily takto zásadním způsobem poměry v orgánech Poslanecké sněmovny.

Je to precedens. Je to precedens i pro budoucnost (!), takže v každém okamžiku, kdy v budoucnosti třeba nějaký poslanec řekněme změní tábor, za který byl zvolen, tak v tu chvíli se budeme moci odvolávat na takzvaný lex Tluchoř, ten by mohl vstoupit do historie, lex Tluchoř, myslím, že i to jméno je zajímavé, takže takto by to mohlo být zapsáno v análech Poslanecké sněmovny, a vždycky se třeba řekne - přeběhl poslanec XY z jednoho klubu do jiného, vzpomeňme si na lex Tluchoř a převolme všechny orgány Poslanecké sněmovny. Bude docela zajímavé sledovat to v dalších parlamentech, když třeba někdo takto přeběhne. Já si myslím, že možná za takových pět deset let ještě tady ODS se skřípěním zubů bude vzpomínat, že vůbec kdy měla ve svých řadách nějakého Tluchoře a že s takovou věcí vůbec Poslaneckou sněmovnu jaksi obtěžoval a přišel do ní. To jsou skutečně věci doposud naprosto nevídané, co tady ODS tropí v této zemi a v Poslanecké sněmovně.

Ale já bych se vrátil k tomu základnímu motivu. Když pan poslanec Tluchoř neumí říct, proč to navrhuje, proč s tím přichází, tak skutečně mám pocit, že on to vlastně ani neví, že v podstatě to dělá jen ze své nesmírné servility a ten rozkaz dostal někde jinde. To znamená pravděpodobně tady pachatele a autora té myšlenky hledejme za mými zády - tedy je to Mirek Topolánek. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit, proč Tluchoř neví, proč to navrhuje, a Mirek Topolánek se tváří, že s tím nemá tak úplně nic společného. Nikoliv, on je tím hlavním pachatelem. Já myslím, že ty nitky vedou k němu, stejně jako k němu vedou v případě kauzy Čunek a zametání této kauzy pod koberec prostřednictvím Renaty Vesecké. V podstatě Tluchoř je totéž co kolegyně Vesecká. (Oživení v sále.) V podstatě je nástrojem Mirka Topolánka k realizaci -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, prosil bych, abyste případné připodobeniny používal velmi, velmi obezřetně. Děkuji vám.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Budu se snažit. Ale pane předsedající, ono je to skutečně tak nabíledni, co se tady děje, že to prostě jinak popsat nelze.

Tedy toto je skutečně důkaz velmi svérázného vládnutí Mirka Topolánka, jeho stylu vládnutí. Ten styl je skutečně naprosto ojedinělý a opět jsme se s něčím takovým od listopadu 1989 prostě ještě nesetkali. Já nevím, jestli si to všichni uvědomujeme, že jde o věc, která je naprosto nevídaná. Je to skutečně to nejhorší a možná i to nejubožejší, co jsme po roce 1989 v politice zažili. To je realita.

Pane předsedající, vzhledem k tomu, že právě odešel pan Tluchoř a podle mého soudu i hlavní pachatel celé té věci Mirek Topolánek, tak já bych si dovolil své vystoupení přerušit a pak se přihlásím znovu do rozpravy.

Teď bych dal návrh na odročení na 25 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Já o vašem návrhu dám hlasovat bez rozpravy. Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci. Když už budeme v procedurálním hlasování, tak dám návrh, protože jsem byl tak informován, že je ochoten funkci zpravodaje vykonávat pan poslanec Hrnčíř, protože se nikdo jiný nehlásí a jsme v bodě zprávy nebo jiné body, takže to tak můžeme udělat. Ale nejdříve samozřejmě ten procedurální návrh na přerušení na 25 dní.

Doufám, že se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

O návrhu pana poslance Davida Ratha na přerušení na 25 dní rozhodneme v hlasování pořadové číslo… (Zprava se ozývají protestní hlasy.)

Omlouvám se panu kolegovi Plevovi, že jsem zkrátil uvedení toho textu, ale ten návrh skutečně byl na přerušení projednávání bodu, odročení o 25 dnů. Pan poslanec to řekl přesně, a jestli to kolega Pleva v tom hluku neslyšel, tak se omlouvám. Zkrácení textu návrhu na usnesení jsem zkomolil já, omlouvám se celé Sněmovně.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 137, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 137 z přítomných 195 pro 96, proti 92. Návrh nebyl přijat.

 

Je zájem o kontrolu hlasování? Ano, je. Počkám ještě s vyhlášením výsledku.

Pan poslanec Kubuš se hlásí, pravděpodobně s námitkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavol Kubuš: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, hluboce se omlouvám, nestalo se mi to od září minulého roku, že bych musel zpochybnit hlasování. Hlasoval jsem ano, na sjetině mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP