(Na žádost poslaneckého klubu ČSSD byla přestávka prodloužena do 11.30 hodin. Jednání pokračovalo v 11.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 11 hodin 30 minut, čili čas určený pro jednání klubu České strany sociálně demokratické vypršel. Věřím, že jste všichni přítomni a že můžeme pokračovat v našem jednání.

O slovo se nicméně přihlásil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážený pane předsedající, paní a pánové, rozhodně nejsem sám, koho situace, která zde od dnešního rána ve Sněmovně, ale ostatně i v uplynulých dnech nastala, vůbec netěší. Ukázalo se, že vládní koalice ve skutečnosti nechce projednávat zákony, protože jinak by… (Smích a bouchání na lavice z míst koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím o klid!

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Jinak by nedošlo k zařazení onoho kontroverzního bodu na začátek našeho dnešního jednání, ale třeba by se tak stalo na 18. hodinu, kdy určitě bude více prostoru, a do té doby bychom samozřejmě dnešní program všech pevně zařazených bodů určitě stihli projednat.

Já jsem se, kolegyně a kolegové, před chvílí, před koncem přestávky, dozvěděl ještě některé další informace, které se týkají dnešního jednání, a protože klub KSČM pracuje výhradně na demokratických principech, zajisté se na mě nebudete zlobit…(Hlasitý smích.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Zajisté se nebudete na mě zlobit, když vás požádám o to, abych se mohl s klubem KSČM poradit. Žádám o přestávku na poradu klubu KSČM v délce hodina a půl. Děkuji. Současně svolávám klub KSČM teď hned do prostor klubu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, asi všichni rozumíme tomu, co se tady odehrává, a všichni rozumíme také tomu, že systém, který byl v Poslanecké sněmovně dohodou nastaven, tedy že se přestávka na jednání klubu uděluje automaticky, pokud o ni předseda nebo jeho zástupce požádá, tento systém nicméně není úplně v souladu s jednacím řádem. Už jsem na to včera byl upozorňován a jsem na to upozorňován i dnes. Nicméně stojí proti sobě dvě věci. Jednak dikce jednacího řádu, jednak zvyklosti, které dosud, upřímně řečeno, aspoň já to tak vidím, nebyly v Poslanecké sněmovně příliš nadužívány. Nechci říci zneužívány. Takže teď se dostáváme do situace, kdy z tohoto instrumentu, který byl výrazem dobré vůle pro to, aby kluby mohly jednat, se stává nástroj pro zablokování jednání Sněmovny a musíme se k tomu nějakým způsobem postavit.

Hlásí se prvně pan poslanec Tluchoř, potom jsem viděl ruku pana místopředsedy Zaorálka a potom pana místopředsedy Filipa, potom pana předsedy klubu Haška.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já v tuto chvíli nechci nechat hlasovat o tom, zda přestávku na klub KSČM má Sněmovna umožnit, nebo nemá. Je pravdou, že je to dlouhodobě zaběhlá praxe, a proto takový postup v tuto chvíli nenavrhujeme.

Já si ale myslím, že každý vidí, přestože většina poslanců zde tu věc nezažila, já také ne - ale čelíme nejbrutálnější obstrukci od dob Sládkovců! Pánové, já si myslím, že to opravdu přeháníte! (Smích a potlesk z lavic koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Teď pan místopředseda Zaorálek, potom pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych chtěl reagovat na vystoupení pana poslance Tluchoře, který říká, že čelíme nejbrutálnější obstrukci v historii Parlamentu. Víte, pan poslanec Kasal se tady dovolává zvyklostí a pravidel. Já vás ujišťuji, že žádná sněmovna není schopna reagovat na základě nějakého ideálního jednacího řádu, pokud není základní schopnost džentlmenské dohody na určitých způsobech, které všechny strany respektují.

Vy, pane poslanče Tluchoři, jste tady předložil návrh na změnu ve výborech a ani jste se neobtěžoval tu změnu jakkoli zdůvodnit. Vy jste se neobtěžoval nám říci jediný argument, proč chcete udělat něco, co vůbec tak samozřejmé není. Vy jste nám dal všem najevo, že tady je jediná věc. Prostě vás tady převálcujem, a bude to tak! Důvody nemusíte vůbec slyšet! A vy říkáte, že čelíte brutální obstrukci? My čelíme vašemu pokusu brutálně zostřit politické poměry ve Sněmovně půl roku před začátkem českého předsednictví! To je nezodpovědnost, jaká tady skutečně ještě nebyla! Chápete, v situaci, kdy Česká republika má odpovědnost větší než kdykoli v minulosti, tak vy eskalujete napětí ve Sněmovně a předkládáte návrhy, které vůbec nezdůvodňujete! Jako to, co vy nazýváte brutální obstrukcí, to je naprosto přirozená a jediná možná reakce opozice, která si zachová důstojnost v takovýchto podmínkách! (Potlesk opozice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď vystoupí pan místopředseda Vojtěch Filip, připraví se pan předseda Michal Hašek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, ono to jde docela v klidu si říct a já bych mohl klidně místo pana kolegy Tluchoře to odůvodnění vysvětlit, ale asi bych ho říkal jinými slovy, než by ho říkal on, kdyby odůvodňoval svůj návrh.

Co se stalo? V roce 2006 pravicové politické strany se svým programem získaly 94 mandátů. Ve volbách. Strana zelených, která poprvé vstupovala do Sněmovny, 6 mandátů, a levice, nebo chcete-li sociální demokracie a KSČM, získala 100 mandátů. První krok, který vyjadřoval rozdílnou vůli politických stran od vůle občanů, bylo rozhodnutí Strany zelených v podstatě svým způsobem nerespektovat vlastní volební sliby a svůj volební program a přidat se na stranu pravice. To je realita! To je realita!

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík (z lavice) To je nesmysl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, pane předsedající, aby na mě pan ministr Bursík nepokřikoval, není na pastvě! (Potlesk z lavic opozice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, já samozřejmě vám rád vyhovím, ale na pana ministra se můžete obrátit přímo, ne mým prostřednictvím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já chápu, pane místopředsedo, že to mohu udělat přímo, ale myslím si, že vám nebudu vstupovat do řízení schůze, není to mým zvykem.

Druhá věc, která se stala po volbách, a řekněme si to na rovinu, byla otázka toho, kdo z těch dvou bloků bude chtít realizovat vůli občanů vyjádřenou ve volbách. Ano, tu vůli občanů jsme vyjednávali na formátu pět krát dva. To znamená, přestože klub zelených podle tehdy platného jednacího řádu neměl svůj klub, chodili tam dva zástupci Strany zelených na tato jednání a vyjednalo se alespoň jakés takés dodržení vůle občanů vyjádřené ve volbách.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP