(17.30 hodin)
(pokračuje Tejc)

Nicméně ještě k tomu, že by změny tarifních platů procentuálně pomohly pouze vyšším příjmovým skupinám. Já bych se přimlouval za to, abychom změnili systemizaci, zejména v těch nižších třídách, pokud dojde ke změnám, tak bychom se nemuseli tohoto obávat a ty problémy, které tam nyní možná jsou, by byly odstraněny. To znamená přimlouvám se za to, abychom -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, šlo o doplňující otázku. Musím vás teda upozornit, že jste vyčerpal svůj čas. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já odpovím velmi jednoduše. Já jsem připraven na jakýkoli podnět, který zlepší podle některého názoru špatný stav. Já jsem připraven se seznámit s vaším návrhem, jak vy byste si představoval změnu systemizace. Já jsem přesvědčen, že tak jak je nastavena, je nastavena v základě dobře, na rozdíl od mnohých. To, k čemu došlo v roce 2007, byla revoluce v bezpečnostních sborech. A já se velmi těším, až jednoho dne zasednu v opoziční lavici a budu se koukat, co uděláte za prvních šest měsíců ve své funkci vy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji za doplňující odpověď pana ministra vnitra. Tím byla interpelace číslo 17 vyčerpána.

Slova se ujme pan poslanec Antonín Seďa, který má interpelaci na ministryni obrany Vlastu Parkanovou ve věci nedodání kolových obrněných transportérů, jestli jsem to správně přeložil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, když na váš popud vláda v prosinci loňského roku vypověděla smlouvu s výrobcem kolových obrněných transportérů, byli jsme ujišťováni, že důvodem vypovězení smlouvy je nedodržení termínu dodávek a nevyhovující zkoušky. V dubnu tohoto roku vláda Mirka Topolánka schválila memorandum, jež upravuje další spolupráci mezi výrobcem a Ministerstvem obrany.

Vážená paní ministryně obrany, ptám se, jak je možné, že dva měsíce po podepsání memoranda je transakce na stejném místě. Česká armáda marně čeká na nové obrněné transportéry, a to proto, že se vaše ministerstvo nedokázalo domluvit na podmínkách jejich testování. Vypadá to, že vojáci se nových transportérů nedočkají ani do konce roku, protože vaše ministerstvo požádalo vládu o přesunutí 6 miliard korun určených na jejich nákup do rozpočtu na příští rok.

Vážená paní ministryně, nemyslíte si, že bylo chybou, že jste v prosinci loňského roku po vypovězení smlouvy s firmou STEYR nevyhlásila nové výběrové řízení na dodávku kolových obrněných transportérů? Ptám se vás: Může nedodání transportérů ohrozit životy českých vojáků v zahraničí? A kdo je zodpovědný z vašeho ministerstva za tento nepovedený kontrakt? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Seďovi. Věřím, že paní ministryně obrany vyslechla řádně, přestože ji pan ministr vnitra zdržoval a odváděl její pozornost, když poslouchala interpelujícího. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Děkuji za slovo. Vážený pane poslanče, vážené přítomné kolegyně a kolegové, vláda ve svém usnesení, které má číslo 1371, ze 7. prosince roku 2007 souhlasila jednomyslně s tím, aby Ministerstvo obrany odstoupilo od předmětné smlouvy jako celku, a to ke dni 10. prosince 2007. Taktéž mi uložila předložit vládě do 31. ledna roku letošního návrh dalšího postupu.

O stavu tohoto projektu byly podány informace členům výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na jeho 20. schůzi dne 16. ledna 2008 a 21. schůzi dne 20. února 2008. V návaznosti na usnesení 20. schůze byly předsedovi výboru pro obranu poskytnuty 19. února letošního roku informace utajovaného charakteru k projektu přezbrojení Armády České republiky obrněnými transportéry, které se vztahují k problematice odstoupení od smlouvy.

O postupu ministerstva od doby předání oznámení dodavateli o odstoupení od smlouvy jako celku do termínu uloženého v usnesení vlády číslo 1371 byla vláda informována 30. ledna 2008. Další informace o stavu projektu byla vládě poskytnuta 4. března letošního roku. Této informaci o stavu projektu předcházela aktuální informace pro výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o projektu přezbrojení Armády České republiky obrněnými transportéry se stavem k 19. únoru roku letošního.

Další postup ministerstva ve vztahu k projektu byl v souladu s bodem I. usnesení vlády číslo 106 zaměřen na možnost pokračování projektu s původním dodavatelem. Jednou z podmínek pro tato jednání s dodavatelem byl jeho souhlas s provedením nezávislého ověření definovaných parametrů vozidla nezávislou akreditovanou zkušebnou, jehož pozitivní výsledky by mohly být základem pro obnovení důvěry ministerstva ve schopnost dodavatele plnit své závazky řádně a včas a současně podkladem pro další jednání s dodavatelem ve věci případného oživení projektu.

Vláda svým usnesením z 2. dubna 2008 číslo 363 souhlasila s navrženým memorandem a uložila mi zajistit uzavření memoranda o porozumění. Toto bylo následně uzavřeno mezi ministerstvem a dodavatelem 9. dubna letošního roku.

V návaznosti na uzavřené memorandum je připravována dohoda o zkouškách mezi ministerstvem a dodavatelem. V dohodě je definován závazek dodavatele určit vojenský opravárenský podnik ve Šternberku jako zkušebnu pro účely provedení nezávislých zkoušek. Na základě provedených jednání je v současné době připravena k podpisu mezi Ministerstvem obrany a dodavatelem dohoda ke zkoušení zboží, což vytváří základní předpoklad pro zahájení praktického provedení nezávislých zkoušek do konce měsíce června 2008.Uzavření této dohody je rovněž předpokladem pro přípravu nové smlouvy o dodávkách, která nabude účinnosti po úspěšném absolvování zkoušek.

Vážený pane poslanče, na základě výše uvedených skutečností vás žádám o pochopení, že celý proces znamená značné úsilí při jednání s dodavatelem, jak co nejvhodněji opětovně ověřit parametry zboží a obnovit důvěru ministerstva v toto zboží. Celý proces byl a je veden ministerstvem s maximální snahou o jeho urychlení, ovšem při dodržení všech ochranných prvků, a to pro případ, že by dodavatel opětovně selhal.

Etapou nezávislých zkoušek ovšem celý proces zkoušení nekončí. V případě kladného výsledku těchto zkoušek budou vozidla ověřena ve zkouškách vojskových. Následně bude pokračovat proces zkoušek ověřovací série, proces konečné kontroly zboží u dodavatele a proces zavedení do Armády České republiky.

Tato veškerá výše uvedená činnost byla předmětem jednání mezi ministerstvem a dodavatelem a rozhodně nebyla jednoduchá. Celé období vyjednávání je ale také limitováno schopností dodavatele reagovat. Já vás chci ujistit, že naším cílem je, aby nám ještě do konce roku byly dodány první kusy tohoto transportéru.

V současné době je připravována pravidelná informace, kterou každé pololetí výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dostává. Tato informace bude připravována ke dni 18. června. Budou tam poslední aktuální informace k této problematice a vy přirozeně jako člen tohoto výboru je budete mít k dispozici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni obrany Vlastě Parkanové. S doplňující otázkou pan poslanec Antonín Seďa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Seďa: Vážená paní ministryně. Děkuji za poskytnuté informace, které pro mě osobně nejsou neznámé. Nicméně na mé otázky jste neodpověděla, takže já je znovu zopakuji.

Nemyslíte si, že bylo chybou, že jste v prosinci loňského roku po vypovězení smlouvy s firmou STEYR nevyhlásila nové výběrové řízení na dodávku kolových obrněných transportérů? Ptám se vás: Může nedodání transportérů ohrozit životy českých vojáků v zahraničí? A kdo je osobně zodpovědný z vašeho ministerstva za tento nepovedený kontrakt? A doplním další otázku. Vážená paní ministryně, berete na sebe osobní zodpovědnost za nastalou situaci a za vaše rozhodnutí o vypovězení smlouvy s firmou STEYR? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. S doplňující odpovědí paní ministryně obrany České republiky, paní Vlasta Parkanová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Na sugestivní a demagogické otázky reagovat nebudu. Připomenu, že kontrakt byl uzavřen po minulých parlamentních volbách ještě za vlády premiéra Paroubka. Chci upozornit, že v současné době nemáme žádnou smlouvu s dodavatelem, takže argumentovat tím, že by nebyly plněny termíny a podobně, není možné.

Naším cílem není jenom zajistit akutní potřebu armády, ale také sledovat uzavření kvalitní smlouvy, která bude výhodná pro stát. Myslím si, že ministerstvo nemůže být viněno za selhání dodavatele. Ministerstvo obrany při neplnění dodavatele využilo maximálně svých možností, které smlouva umožňovala. Kdybychom od smlouvy neustoupili, museli bychom pouze ustupovat dodavateli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP