(11.20 hodin)
(pokračuje Urban)

Já tedy navrhuji, aby vláda předložila do příštího pátku zákon o snížení spotřební daně tak, aby byl projednán v tzv. urychleném čtení v Poslanecké sněmovně. Věřím, že tato výzva bude vyslyšena. Pokud nikoliv, předložíme příští týden v pátek novelu zákona o spotřební dani, která, bohužel, bude projednávána podle procedurálních lhůt, tedy výsledků se můžeme dočkat bohužel až někdy v září. Možná by bylo lépe, kdybychom se výsledku snížení spotřební daně na povinnou evropskou sazbu dočkali o trochu dříve. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Urbanovi. O slovo se hlásí ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, kolegyně a kolegové, kdo je déle v politické praxi, dá mi jistě za pravdu, že po některé době se určité situace stávají standardními a notoricky se opakují. Má to jednu výhodu - může se pak šetřit časem na argumentaci a je možné odkázat se na argumentaci, která v podobném případě na stejné téma již proběhla. Činím tak tedy rovněž a odkazuji se na rok 2005, kdy tehdejší předseda klubu Občanské demokratické strany vystoupil s návrhem na snížení spotřební daně u pohonných hmot, s argumentací, kterou bohužel pan poslanec Urban a tehdejší ministr financí Sobotka a tehdejší ministr průmyslu a obchodu Urban velmi pregnantně argumentovali, proč je to populistické plácnutí do vody. Myslím si, že by se dala tato argumentace v minulosti nalézt. Já se na ni tedy odkazuji a slovy svého tehdejšího předchůdce, ministra financí Sobotky, a tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Urbana říkám, že samozřejmě nic takového vládě nenavrhnu. Jinými slovy, vláda nic takového příští pátek nepředloží.

Jsem rád, pane poslanče Urbane, že jsem vám mohl odpovědět ihned, a možná, až budete jednou kandidovat na prezidenta Spojených států, můžete si to dát jako prioritu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl ministr financí Miroslav Kalousek. Určitě vám dám slovo, jenom upozorňuji Sněmovnu - klid - jsme stále v obecné rozpravě, přihlásit se do ní může kdokoliv.

Nyní s faktickou poznámkou, nebo s řádnou přihláškou? Řádná přihláška pan kolega Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, argumentace dobrá, ale musím říct, že lichá. Ona to není stejná situace, jako byla v roce 2005. Já vám vysvětlím proč. Protože v roce 2005 jsme neměli nadvýběr spotřební daně proti Evropské unii, jako ho máme teď. A víte proč? Protože tehdy byl jiný kurs koruny k euru. Za tu dobu koruna výrazným způsobem posílila a díky tomu je dnes výběr spotřební daně v České republice mnohem větší, než je naše povinnost, kterou máme jako členové Evropské unie. Čili není to stejná situace, pane ministře. Tehdy nebyl žádný prostor, tehdy bychom museli odjet do Bruselu a přesvědčit všechny ostatní členské země, aby snížily spotřební daň. Teď nemusíte jezdit nikam, stačí, když to přinesete sem, ve zrychleném čtení se to tady odsouhlasí a může to platit od 1. 7. Nemusíte to projednávat s Evropskou komisí, je to jenom na vaší vůli, resp. na vůli této vlády a tohoto Parlamentu. A je hanebné dívat se na to, jak stát bohatne, přestože vy říkáte - snižujeme daně. Je hanebné, že nejste ochotni přistoupit alespoň na minimální, elementární snížení spotřební daně, tak abychom plnili naše závazky. Jestli tedy už v této chvíli říkáte kašleme na to, já vám říkám - příští týden to předložíme.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní se hlásí do rozpravy pan kolega Michal Doktor, ale před ním ještě ministr financí Miroslav Kalousek má slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Nezlobte se, já tu poznámku ve vší úctě musím odmítnout. Tehdejší návrh byl na minimální limity povolené Evropskou unií. Ale já jsem, upřímně řečeno, nikdy neargumentoval, když jsem navrhoval ty či ony, nebo hájil ty či ony sazby přímých či nepřímých daní, nikdy jsem neargumentoval Evropskou unií. Ano, jsou, zejména u nepřímých daní nějaké závazky, nějaké bariéry, ale je hanebné schovávat kroky, které možná pokládáme někteří za nepopulární, za naše mezinárodní závazky a jakoby to svádět na Evropskou unii. Vy i my jsme sazby nepřímých daní nastavovali především s ohledem na situaci v České republice, na svoji odpovědnost, a ti, kteří mají odvahu, to přiznávají. Někteří tu odvahu nemají, tak se schovávají za Evropskou unii, což já bych, upřímně řečeno, nikdy neudělal a pokládal bych to za hanebnost, pane poslanče.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní tedy má slovo v rámci obecné rozpravy pan kolega Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Já k vystoupení pana kolegy poslance sociální demokracie, bývalého ministra obchodu a průmyslu Urbana chci uvést pouze dvě poznámky. S velkou lítostí shledávám míru neznalosti, případně chyb uvedených v jeho vystoupení, a proto cítím jako svou povinnost opravit jeho vystoupení alespoň ve dvou bodech.

Tak tedy za prvé. Tehdejší návrh, tedy návrh Občanské demokratické strany na snížení spotřební daně v onom inkriminovaném roce 2005 v měsíci září a říjnu, opravdu přesně kopíroval tu minimální hranici z tehdejších platných přepočtovaných kursů, které byly v tu chvíli jako kritérium pro přepočtení toho minimálního závazku.

Z toho také vyplývá ta druhá chyba, které se dopouští pan poslanec Urban ve svém vystoupení a i v návrhu, který zazněl v médiích, tuším, o tomto víkendu. Ještě stále platí přepočet prvního pondělí měsíce října roku loňského. Až v průběhu letošního roku první pondělí měsíce října, v ten den, v ten platný kurs, bude proveden přepočet všech minimálních závazků České republiky z pohledu přístupové dohody a limitů platných např. v oblasti spotřebních daní, v tomto případě spotřební daně na benzin a naftu. V tuto chvíli platí kurs prvního pondělí loňského roku měsíce října. V letošním říjnu letošního roku bude platit nový kurs, a s lítostí konstatuji, že návrh, který uvedl poslanec Urban o víkendu, je v tomto ohledu zcela mimo mísu, protože přepočtem podle měsíce října loňského roku je to návrh, který nekoresponduje s minimálními povinnými daněmi v oblasti spotřební daně na pohonné hmoty.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Není-li taková, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou, do ní mám tři přihlášky. Nejprve pan kolega Prosek, poté paní kolegyně Rybínová, poté se hlásil pan kolega Bohuslav Sobotka, vidím přihlášku pana kolegy Šimonovského. Nejprve má tedy slovo pan kolega Zdeněk Prosek.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, milé dámy, vážení pánové, pan kolega Urban mi neulehčil načítání pozměňovacího návrhu, který podávám po dohodě s Ministerstvem průmyslu a obchodu a který se netýká daňových sazeb, ale týká se sazby pojistného. Pozměňovací návrh máte všichni před sebou na poslaneckých lavicích. Dovolte mi, tedy, abych ho jenom velmi stručně zdůvodnil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP