(17.50 hodin)

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Teď je to nádhera, pane předsedající.

Já musím říci v počátku k nervozitě a vůbec k tomu, proč jsme se k této debatě dostali a proč teď za deset minut šest diskutujeme v této poloze otázku reorganizace orgánů Sněmovny.

Rád bych k tomu řekl následující. Za prvé na adresu sociální demokracie bych rád řekl, že nevím, zdali to byla nervozita, či něco jiného, co vedlo předsedu sociální demokracie k vyjádření, že sociální demokracie odmítá párovat všechny omluvené poslance koalice včetně ministrů a jejich zahraniční cest. Věřte mi, prostřednictvím pana předsedajícího, pane předsedo Paroubku, že bych byl nyní daleko raději devět minut před zahájením setkání ministrů Visegrádské čtyřky v Lucemburku… (Nesouhlasné hlasy v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím Sněmovnu o klid. Prosím, pokračujte, pane místopředsedo vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Věřte mi, že bych byl raději na jednání Visegrádské čtyřky v Lucemburku a že bych byl raději na jednání ministeriády zítra. My totiž, jestli si to dobře uvědomujete, tak jsme před předsednictvím Evropské rady. A předsednictví v Evropské radě je, dámy a pánové i z opozice, testem pro celou Českou republiku. Výsledky našeho předsednictví budou hodnoceny za celou Českou republiku včetně opozice a nejsou nikoliv a pouze testem vládní koalice, kterou nemáte rádi.

Čili první moje poznámka, dovolíte-li, to, že kvůli této nejapnosti jdete tak daleko, že vyhlásíte nulovou toleranci i k párování ministrů, kteří mají zastupovat Českou republiku a připravovat předsednictví, to mě… (Nesouhlasné hlasy v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Klid, prosím! Já bych požádal všechny poslance a poslankyně, aby se uklidnili, nechali v klidu dohovořit pana místopředsedu vlády a ministra životního prostředí se svým projevem. Pokud máte zájem, můžete se přihlásit do rozpravy. Jsem opravdu připraven vás do svého seznamu přihlášených zapsat okamžitě podle pořadí, jak se přihlásíte a udělit vám slovo. Ale, prosím, chovejme se k sobě slušně a nechme řečníka domluvit, nebo budu muset přerušovat tuto schůzi takovýmto způsobem a debata bude trvat příliš dlouho.

Prosím, pokud je klid, můžete hovořit, pane místopředsedo vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji, pane předsedající.

To byl první argument k poznámce na adresu nervozity.

Ten druhý argument, který se týká nervozity, dovolíte-li, se týká dalšího vašeho konání. A teď to adresuji jak klubu KSČM, tak klubu České sociální demokracie. Týká se to projevení nulové tolerance v důsledku vaší nervozity k návrhu (hlasy v sále) - tomu porozumíte, té větě, stačí si počkat na její konec - k návrhu na zařazení novely zákona o emisním obchodování. Lapálie, technická novela, marginálie, nic. Tak tady projevíme vendetu, odplatu a využijeme právo veta dvou klubů a vyřadíme tento návrh zákona, respektive novely, z dnešního jednání Poslanecké sněmovny. A teď - jaká byla motivace? Politická. Reakce na návrh na reorganizaci Sněmovny a snížení či zvýšení počtu poslanců ve výborech a vyrovnání sil ve Sněmovně v momentě, kdy zelení pouštějí, respektive uvolnili, jedno místo předsedy výboru a jedno místo místopředsedy výboru.

My jsme uvolnili funkce ve Sněmovně a z logiky věci, a to je ten rozdíl oproti článku citovanému panem kolegou Haškem, mezitím se stalo to, že jsme se stali klubem. V době, kdy se jednalo o orgánech Sněmovny, jsme nebyli klubem. Tudíž je naprosto legitimní, jestliže na jedné straně opouštíme funkce, tak na druhé straně při reorganizaci Sněmovny si také o funkci říci. (Neklid v sále. Potlesk zleva.)

Ale abych se vrátil k tématu, které jsem nakousl, a týká se novely zákona. Vysvětlete mi tady jeden jediný důvod, není-li to nervozita či touha po odplatě, proč jste navrhli vyřadit novelu zákona o emisním obchodování, která je základem pro to, aby mohla Česká republika odprodat přebytek emisních limitů podle Kjóta, z výnosu více nežli 10 miliard uhradit projekty obnovitelných zdrojů energií a energetických úspor v domácnostech.

Dámy a pánové, jestliže politizujete i takto věcné návrhy zákonů a jestliže uplatňujete vaše klubové veto, aniž byste k tomu měli jakýkoliv konkrétní argument, a ve skutečnosti vlastně blokujete racionální fungování vlády, které může přinést zisky v podobě desítek miliard do projektů, které zlepší stav životního prostředí, čistě z důvodů politických jako reakci na to, že se vám nelíbí návrhy na reorganizaci ve Sněmovně a na to, že vládní koalice, která byla ustavena, také z logiky věci požaduje paritně míti většinu ve výborech tak, jak je to standardně v demokraciích, tak pak hovořme o tom, kdo je nervózní a kdo není nervózní.

Čili já bych v tomhle velmi žádal sociální demokracii a komunisty, abychom vedli dialog o této věci izolovaně, ale aby laskavě do tohoto dialogu a do tohoto tématu, které pouze otevíráme tímto bodem, nevtahovali téma českého předsednictví a znemožňování naší účasti na ministeriádách, abyste do toho nevtahovali zákony, které nemají vůbec nic společného s reorganizací Sněmovny. Protože tohle, vážená opozice, není žádná jiná politika nežli čím hůř, tím líp.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Protože jsem evidoval přihlášky, tak vám řeknu pořadí. S přednostním právem vystoupí Pavel Kováčik, Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, řádně přihlášený pan poslanec Jičínský, pan poslanec Dušek, pan poslanec Škromach a pan poslanec Exner. To jsou zatím přihlášky do rozpravy.

Prosím, pane předsedo, máte slovo. - Pane kolego Sobotko, omlouvám se. Nepřečetl jsem vás, ale jste po panu poslanci Zaorálkovi, místopředsedovi Sněmovny.

 

Poslanec Pavel Kováčik: O provaze v domě oběšencově jsem teď slyšel, aspoň mi to tak připadalo. My jako opozice bouráme naši přípravu na evropské předsednictví. My jako opozice jsme ti zlí zločinci, kteří házejí klacky ministrům pod nohy, kteří se tudíž nemohou zúčastnit ministeriád.

My jako Sněmovna, kolegyně a kolegové, jsme to těleso, od kterého se odvozuje suverenita vlády. Ne obráceně - a ve slovech pana ministra Bursíka jsem cítil něco jako pohrdání touto Sněmovnou. (Potlesk zleva.)

Argument, řekněme, "stali jsme se klubem". Vy jste se nestali, pane ministře, klubem, protože vy jste předseda a další členové, z nichž mnohých si vážím, jsou tady z nějaké vyšší moci. Vy jste se stali klubem proto, že tato Sněmovna o tom tak rozhodla hlasováním. Už jsem přece tady jednou řekl, že jsme to považovali i my, klub Komunistické strany Čech a Moravy, za správné, a proto jsme se tak rozhodli. Ale argumentovat tím, že tedy jen dva prstíčky tam strčíme, jen co se ohřejeme, hned zase půjdeme, mi připadá docela mimo tuto realitu.

A znovu opakuji ve své poznámce: Občané České republiky, kteří sledujete tuto debatu, občané České republiky, kteří se o ní dozvíte, že takto probíhala, že takto byla, možná to právo nemám za všechny, možná dokonce nemám ani tu povinnost za sebe teď momentálně, ale já se vám skutečně omlouvám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP