(Jednání pokračovalo ve 14.32 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 14 hodin 32 minut. Lhůta určená pro polední pauzu našeho jednání tedy uplynula.

Já vás vítám a dovoluji si vám na úvod zopakovat pořadí bodů, tak jak jsme rozhodli o jejich pevném zařazení a budeme je projednávat v prvních hodinách naší odpolední schůze. Nejprve to bude tedy bod 4, po něm následuje bod 5, poté bod 89, bod 107 a potom se vrátíme k přerušenému bodu 37, který jsme přerušili před polední pauzou.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu

 

4.
Vládní návrh zákona o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání
a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů
(zákon o lidských tkáních a buňkách)
/sněmovní tisk 393/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády by předložený návrh zákona měl uvést ministr zdravotnictví pan Tomáš Julínek. Prosím tedy pana ministra, aby se urychleně dostavil do sálu a zhostil se své povinnosti. Pokusím se ještě touto cestou - možná mě pan ministr zdravotnictví slyší - prosím, aby neprodlužoval čas a nenapínal naši trpělivost.

Ano, děkuji. Dostala jsem informaci, že pan ministr Julínek přichází ze Senátu sem a měl by tu být každou chvíli, dvě minuty. Takže vyhlásím krátkou přestávku - a!, pan předseda poslaneckého klubu ODS nám chce něco sdělit. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní místopředsedkyně. Krásné dobré odpoledne. Využiji hluchého místa v tomto sále a při tomto jednání, abych vám sdělil: Vzhledem k tomu, že byl zařazen nový bod na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, jedná se o bod 86, tak si dovolím vyhlásit lhůtu na podávání návrhů a současně prodloužit lhůtu pro podávání návrhů na volbu kandidáta na člena rady Ústavu pro studium totalitních režimů, bod 84 pořadu schůze, a změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, bod 85 pořadu schůze, a to do pátku 6. června 2008 do 14 hodin, tak aby mohla příští týden v úterý večer proběhnout volba, jak jsme ji zařadili pevně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, všichni jsme tuto informaci vzali na vědomí a já tedy vyhlásím krátkou čtyřminutovou přestávku. Sejdeme se - a!, mezitím se pan ministr dostavil.

Prosím tedy, pane ministře, abyste se ujal slova a z pověření vlády předložil návrh zákona o lidských tkáních a buňkách, sněmovní tisk 393. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, paní místopředsedkyně. Omlouvám se, přebíhal jsem ze senátního jednání a spustil se liják, takže jsem musel najít deštník a přeběhnout.

Dovolte mi stručně uvést vládní návrh zákona o lidských tkáních a buňkách.

Použití lidských tkání a buněk pro léčebné účely, ať již po minimálním zpracování pro transplantace nebo po zpracování složitými výrobními procesy pro moderní terapie, je rychle se rozvíjejícím odvětvím lékařského výzkumu a medicíny, které dává naději na léčbu onemocnění dosud neléčitelných.

Lidské tkáně a buňky jsou často poskytovány pro léčbu pacientů anebo jsou používány jako materiál pro technologické zpracování, proto narůstá potřeba zajištění jejich jakosti a bezpečnosti nejen při použití u jejich příjemce, ale i například v souvislosti s jejich dalším použitím při využití léčivých přípravků pro moderní terapie. Navrhovanou právní úpravou se stanoví zákonný rámec pro vytvoření postupů zajišťujících jakost a bezpečnost lidských tkání a buněk, a to v mezích daných příslušnými směrnicemi EU. Cílem je na základě právní úpravy komplexně zajistit zacházení s lidskými tkáněmi a buňkami tak, aby byla dosažena nejvyšší možná míra jejich jakosti a bezpečnosti.

Podstatným důvodem předložení navrhovaného zákona je nejen zajištění jakosti a bezpečnosti, ale i potřeba bezodkladně do českého právního řádu transponovat příslušné směrnice EU. Za ty nám samozřejmě hrozí postih, pokud tak neučiníme.

Vládní návrh zákona o lidských tkáních a buňkách vymezuje právní úpravu za účelem zajištění jakosti a bezpečnosti tkání a buněk, ale i etickou stránku jejich odběru.

Dámy a pánové, prosím tedy o to, aby tento zákon prošel dalším čtením a tak jsme mohli transponovat směrnice, protože už i v této oblasti máme zpoždění. Děkuji za pozornost a za hladké projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane ministře.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 393/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro zdravotnictví pan poslanec Jozef Kochan. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zdravotního výboru. Je to usnesení číslo 52 ze 17. schůze konané 9. dubna 2008 k vládnímu návrhu na vydání zákona o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů, zákona o lidských tkáních a buňkách, sněmovní tisk 393.

Po odůvodnění náměstka ministra zdravotnictví a hlavního hygieniky České republiky Michaela Víta, zpravodajské zprávě poslance Kochana a po rozpravě výbor zdravotnictví

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem na vydání zákona o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk, určených k použití u člověka, a o změně souvisejících zákonů, zákon o lidských tkáních a buňkách, a přijala k tomuto návrhu tyto změny - vzhledem k tomu, že v usnesení, které jste dostali, tyto změny jsou popsány jako legislativně technické změny, nebudu celý ten obsah číst.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP