(12.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Kdybyste si dal tu práci a přečetl si programy sociální demokracie, tak byste se možná i dozvěděl - pokud byste to pochopil při vašem vzdělání - že sociální demokracie nikdy nebyla proti privatizaci např. ambulantních zařízení. Konečně podstatná část lékařských ambulancí i poliklinických zařízení byla právě zprivatizována za vlády sociální demokracie. To vy prostě vidět nechcete, protože se vám to momentálně nehodí do krámu.

Čili pokud David Rath něco dělá i ve svém soukromém životě, tak to dokonce dělá v souladu s tím, co dlouhodobě dělá strana, kterou částečně také reprezentuje jako jeho mnozí kolegové. Čili naprosto v souladu.

Zatímco vy jste v naprostém nesouladu. Vy jste slibovali přece lidem, že poplatky a doplatky na léky klesnou. Pane ministře, řekněte lidem na rovinu, jak ty poplatky na léky stouply, jak enormně stouply poplatky na léky. Prostě vy jste lidem lhali. Vy jste slibovali, že žádnou spoluúčast nezavedete, a zavedli jste ji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče Rathe, já zapomínám, že vás mám já napomenout a upozornit vás, že projednáváme jiný zákon, byť se týká také zdravotnictví.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, promiňte, ale proč jste nenapomínal pana ministra Julínka, který hovořil k mé osobě? (Potlesk levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Když se ve volném čase seznámíte s jednacím řádem, tak tam najdete odpověď.

 

Poslanec David Rath: Já ho dobře znám.

Pane ministře, vy jste také zatajovali, že chcete privatizovat nemocnice. Ale docela jsem za tu vaši řeč rád. Já mám samozřejmě svědomí čisté. Nebojte se, vy sám dobře víte, že já jako poslanec musím dávat majetková přiznání, a samozřejmě je budu dávat. Takže vy se všechno můžete v Senátu dozvědět, takže nepotřebujete tady nějakým způsobem apelovat.

Jsem rád, že jste to tady vlastně nakousl, protože vy jste tady vlastně přiznal, vy jste říkal, podívejte, Rath také privatizoval nějaké ambulance - a na tom nevidím nic špatného - tak vlastně jste udělal rovnítko s vaší snahou privatizovat fakultní nemocnice. Já vám za to děkuji, že jste se tady přiznal, že v tom vidíte obdobný způsob. Ano, Rath spoluvlastní nějaké soukromé lékařské ordinace. Ano, spoluvlastní. Vy jste říkal, není na tom přece nic špatného, je to vlastně totéž, jako že já, Julínek, chci prodat fakultní nemocnice. Já vám za to děkuji, že jste se tady konečně odhalil, že jste to konečně národu, veřejnosti řekl naprosto na rovinu. Ano, tato vláda vlastně chce prodat fakultní nemocnice. Je to děsivá představa, ale dobře, že jste přestal lidem aspoň na chvilku lhát.

Současně, pane ministře, vy se divíte a říkáte, že vy vlastně nevíte, že by to někdo zadal. Tak vy nevíte o těch dopisech, které rozeslal váš první náměstek Šnajdr různým ředitelům fakultních nemocnic, aby připravovali transformaci podle tohoto zákona? Vy ty dopisy neznáte? Požádejte vaši sekretářku, ať vám je zkusí vyhledat. Možná že vám najde, co pan náměstek psal ředitelům fakultních nemocnic a jak jim v tom ukládá, podle zákona o velké privatizaci, transformovat nemocnice. Nebo to dělá za vašimi zády? Nebo vás pan první náměstek vlastně podvádí? Tak jak to je? Víte o tom, o těch dopisech, nebo nevíte? Vy jste se tady divil a říkal, že slyšíte tady věci, které jste nikdy nechtěli udělat.

A co mi řeknete k tomu druhému pokusu, který je teď aktuální? Teď řekněte Sněmovně, podle jakého zákona se mají fakultní nemocnice transformovat na akciové společnosti. Pojďte a vystupte a řekněte název toho zákona, jeho číslo, kdy jste zadali před pár týdny ředitelům fakultních nemocnic, aby v co nejkratší době připravili transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti. Pane ministře, to jste nezadali jako ministerstvo? To se chcete tvářit, že o tom, podle jakého zákona jste to zadali, zase nevíte? Vážně to tak je, že vy vůbec netušíte, že vám vaši náměstci vlastně chtějí převést nemocnice na akciové společnosti?

A pak jste tady hovořil o nějaké neziskové akciové společnosti. Je to zajímavé, pane ministře, ale ať čtu obchodní zákoník horem dolem, tak o neziskové akciové společnosti tam není ani slovo. A vy jste zadali úkol transformovat ty nemocnice co nejdříve, dokonce se tam hovoří o podzimním termínu letošního roku. Ti ředitelé fakultních nemocnic to mají jako úkol. A mají to transformovat na běžnou akciovou společnost podle obchodního zákoníku. Můžete mi říci, proč nám tady věšíte bulíky na nos, když v souvislosti s těmito normami hovoříte o neziskových akciových společnostech? Možná že takový nějaký skvělý nápad máte, jako udělat neziskovou akciovou společnost, ale v tuto chvíli ta transformace má běžet podle běžného platného zákona o akciových společnostech, a o tom je dnes zde diskuse.

Takže naposledy vás prosím, abyste vystoupil a řekl, co jste přesně zadali ředitelům fakultních nemocnic, podle jakého zákona je mají transformovat na akciové společnosti a dokdy, aby Poslanecká sněmovna tuto informaci dostala. Je to naše právo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Rathovi. Nyní vystoupí ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Budu stručný a budu informovat Sněmovnu, jako už poněkolikáté na tento mikrofon, že tato vláda se zavázala, že nebude privatizovat fakultní nemocnice. Nevím, proč někdo za mě říká něco jiného, než říkám já. A já si prostě nepřeji, abyste vy mě interpretoval.

Já tady znovu opakuji, znovu na tento mikrofon opakuji: Nechci privatizaci, cílovým stavem je univerzitní nemocnice. Tato univerzitní nemocnice je podle zákona, ve kterém jsou pojistky proti neprivatizaci, jak jsme si to přáli my a jak si to přály univerzity. Existuje usnesení vlády. Zákon, podle kterého se připravuje převod na akciové společnosti, není žádnou záhadou, tady jste nic neodhalil. Je to zákon 219 a podle něho postupují všechny státní úřady. Převáděly se tak České dráhy a jiné subjekty. Není v tom žádná záhada, já nic nezatajuji. Ano, chceme převést na akciové společnosti a přivést je do cílového stavu, tak jak nám řekla Legislativní rada vlády, kterým jsou univerzitní nemocnice, zákon, který má plno pojistek a má neprofitní charakter.

Ale zase jste zamluvil to, o co jsem vás žádal. Ukažte tu výsledovku! Protože ten zákon, tak jak jste ho předložil, samozřejmě zakazuje privatizaci i ambulantních zařízení. To není záležitost žádných lůžkových zařízení, tady není napsané "fakultní nemocnice". To znamená vy už máte zprivatizováno, druzí už privatizovat nesmějí. Vy jste to tady zamluvil, začal jste být zase drzý a nepříjemný, ale to už je váš kolorit, tak jako vypadáte. Ale ukažte tu výsledovku, zamluvil jste to. Ukažte ji kolegům! Jaký máte zisk ve zdravotnictví, proti kterému bojujete? Jak vedete obchodní společnost? To je důležité pro vaše hlasování. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Chci se zeptat pana poslance Hovorky, zdali dá přednost panu poslanci Rathovi, který se přihlásil. (Ano.) Tak pan poslanec Rath ukončí tento blok, nebo miniblok, vložený do projednávání tohoto zákona. Pak vystoupí pan poslanec Hovorka, pak paní poslankyně Šojdrová a pak pan poslanec Svoboda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP