(11.20 hodin)
(pokračuje Benda)

Stanovili jsme, že správce ani provozovatel nejsou oprávněni k přístupu do systému datových schránek, a výrazně jsme zpřesnili údaje, které jsou další orgány povinny poskytovat správci systému, Ministerstvu vnitra, pro správné fungování datových schránek.

Já myslím, že po těchto změnách je návrh zralý k doporučení Sněmovně, a tak také zní usnesení ústavněprávního výboru, aby schválila návrh zákona ve znění změn přijatých ústavněprávním výborem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to jsou tedy zprávy zpravodajů a můžeme otevřít obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám přihlášky. Přihlásil se mi pan poslanec Oldřich Vojíř a pak tady mám přihlášku Radko Martínka. Takže bych požádal nejdřív pana poslance Vojíře, aby vystoupil. A ještě potom pan poslanec… (Hlásí se zpravodaj Krupka.) Vy jste chtěl vystoupit hned jako první? Omlouvám se panu poslanci Vojířovi. Uvědomuji si, že pan poslanec to avizoval, a navíc jako zpravodaji je těžké mu to upřít. Prosím, pane poslanče, máte samozřejmě možnost vystoupit jako první.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Pane předsedající, děkuji. Vím, že kolegové zcela jistě po mně budou následovat.

Vážené kolegyně a kolegové, já jsem pouze chtěl shrnout přístup a postup, který proběhl od prvého čtení. Víte sami, že v rámci prvého čtení nejen z mých úst, ale ze strany předsedy ústavněprávního výboru kolegy Bendy zazněly určité připomínky k dikci zákona, který jsme dostali v té podobě. Nicméně už v danou chvíli bylo zřejmé, že i Ministerstvo vnitra je si vědomo potřeby určitých úprav, a já jsem velice rád, že v tomto sledu tyto úpravy, tak jak byly navrženy, proběhly. Z hlediska časového nejprve zasedal ústavněprávní výbor, a jak pan kolega a předseda Marek Benda prohlásil, myslím si, že gros práce právě udělal tento výbor, kdy projednal nejožehavější záležitosti týkající se ochrany osobních dat, tak jak tady byly vlastně pojmenovány na prvém čtení, a proto výbor pro veřejnou správu, když měl k dispozici toto usnesení, přijal, řekněme, interní usnesení, že nemá smysl v dané chvíli duplicitně vyrábět další prakticky shodný materiál. Ztotožnili jsme se s ním a přijali jsme pozměňovací návrhy, které řešily další oblast. Takže vlastně oba výbory udělaly tu práci, která tady byla vyvolána těmi připomínkami.

Nicméně předpokládám - a říkám to teď z titulu zpravodaje, tak jak jsem měl možnost se seznámit i s některými dalšími podněty a návrhy - že v rámci druhého čtení možná zaznějí ještě některé další, a věřím, že budou stejně konstruktivní a akceptovatelné pro Ministerstvo vnitra a možná, že upřesní nebo vylepší některé dikce, které v dané chvíli jsou v textu zákona. Současně bych si dovolil i poděkovat Marku Bendovi, protože ten jeho přístup byl skutečně primární, který on udělal, a myslím si, že stojí za to poděkovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď už tedy písemné přihlášky. Pan poslanec Oldřich Vojíř jako první, další pak Radko Martínek. Prosím.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji pěkně. Pane předsedající, pane premiére, páni ministři, dámy a pánové, já se v úvodu přiznám, že jsem zaregistroval návrh kolegyně ze Strany zelených, která předložila podobný návrh, ale je umístěn na lavici a zřejmě na něj bude odkázáno, nicméně bych byl rád, aby moje varianta byla považována za konkurenční nebo doplňující, a až ji případně ministerstvo podrobí zkoumání, tak aby pak buď jedna, nebo druhá byla doporučena k hlasování, protože si myslím, že jsou potřebné.

Nyní k samotnému pozměňovacímu návrhu. V § 9 odst. 3 by zněl: "(3) Přihlášení podle odst. 1 zajišťuje ministerstvo prostřednictvím jím vydaných přístupových údajů nebo elektronických prostředků, anebo prostřednictvím elektronických prostředků třetích osob. Náležitosti přístupových údajů a elektronické prostředky přihlášení stanoví ministerstvo vyhláškou. Ustanovení o přístupových údajích se použijí obdobně i pro elektronické prostředky podle věty první."

Jde o to, za prvé, vytvořit určitý flexibilnější přístup k této věci ze strany ministerstva tak, aby neříkal přesně zákon ty jednotlivosti, jak k tomu přistoupit, ale aby se to řešilo vyhláškou, protože vyhláška je operativnější v této záležitosti, a aby byl vytvořen určitý komfort i pro třetí osoby.

Toť vše, děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Radko Martínka. (Hovoří k poslanci Vojířovi.) Jsme v obecné rozpravě a vy už jste to… Tak to uděláte ještě jednou. Prosím, pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Pan kolega Vojíř to bude muset přečíst asi ještě jednou.

Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl v obecné rozpravě jenom říci pár slov ke dvěma pozměňovacím návrhům, které máte s mým jménem. Dovolil bych si připomenout, že právě ten pozměňovací návrh, o kterém hovořil jako o alternativě pan kolega Vojíř, je můj návrh k § 9 odst. 3. Je to společný návrh můj a paní kolegyně Kateřiny Jacques a pana ministra Lišky, protože jsou obsahově úplně stejné. Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je v podstatě reagovat na připomínky, které se objevily a které by měly přesvědčit jak odbornou veřejnost, tak sdělovací prostředky, že návrh je v plné míře kompatibilní, resp. zabezpečení je úplně stejné jako zabezpečení přístupu do datových schránek, která jsou běžná v internetovém bankovnictví, a tam to, myslím, nikdo nezpochybňuje. Takže to je náš společný návrh, který se týká toho prvního návrhu, který máte na dvou papírech rozdaný do lavic.

Druhý návrh potom je k § 14. V tomto pozměňovacím návrhu zase dochází k upřesnění, protože se zase objevily názory, že díky tomu, že držitel poštovní licence by vlastně byl vykonavatelem bez výběrového řízení, tak je tam - ono to sice vyplývá v podstatě ze zákona, ale aby bylo úplně přesně řečeno, že tam nemůže dojít k nějakému zneužití tohoto pověření, tak je vysloveně napsáno, že držitel poštovní licence bude odměňován podle cenových předpisů, které stanovuje Ministerstvo financí, tak jak je to běžné v obdobných jiných případech. To znamená zase upřesnění.

Já se potom už přihlásím jenom krátce do podrobné rozpravy, kdy bych se k oběma pozměňovacím návrhům přihlásil.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli ještě někdo další se hlásí do společné obecné rozpravy k oběma bodům 21 a 22. Už se nehlásí nikdo, takže obecnou rozpravu můžeme ukončit - a teď to musíme rozdělit, to by jinak nešlo.

 

Takže tady nic nemáme a můžeme zahájit podrobnou rozpravu, ale podotýkám, že je to podrobná rozprava k tisku 445 (bod 21). Kdo teď se do této podrobné hlásí? To bude asi zase bohužel poslanec Vojíř, i když už víme, co chce říci. Je mi líto, že jsem ho nezastavil a bude třeba to přečíst ještě jednou, jinak by to bylo formálně chybně.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já se, pane předsedající, také omlouvám, mohl jsem si toho všimnout, ale já jsem ve své přihlášce měl zaškrtnuto "do podrobné rozpravy", takže jsem se trošku spletl, že jste mě vyvolal hned na začátku. Já přečtu jen ten pozměňovací návrh, důvod jsem už řekl.

V § 9 odst. 3 zní: "(3) Přihlášení podle odst. 1 zajišťuje ministerstvo prostřednictvím jím vydaných přístupových údajů nebo elektronických prostředků, anebo prostřednictvím elektronických prostředků třetích osob. Náležitosti přístupových údajů a elektronické prostředky k přihlášení stanoví ministerstvo vyhláškou. Ustanovení o přístupových údajích se použijí obdobně i pro elektronické prostředky podle věty první."

Děkuji pěkně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP