(11.00 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme se tedy vrátit k tomu poslednímu hlasování. V této chvíli už máme návrh ve výborech. Ještě paní poslankyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, pan předseda Lékařského odborového klubu Engel právě potvrdil, že s návrhem souhlasí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To nic nemění na tom, že bychom měli nyní hlasovat o návrhu paní poslankyně Páralové. Ještě pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Možná to říkáme naprosto nejasně. Dámy a pánové, my přece nechceme nic jiného než delší časový úsek, abychom se mohli sejít s dotčenými organizacemi jak zaměstnanců, tak zaměstnavatelů, vyslechnout jejich stanoviska, probrat to, a pak, říkám, klidně budeme možná i pro tento návrh. Vždyť jsme nedali návrh na zamítnutí! My pouze chceme víc času než pět dnů, protože za pět dnů asi těžko v rámci projednávání této Sněmovny stihneme seriózní debatu nad touto poměrně složitou změnou, která navíc je možná i v rozporu s evropskou směrnicí. Říkám ne že je, ale možná je navíc v rozporu, čili potřebujeme i slyšet názory legislativců v oblasti kompatibility s právem EU.

Čili co je na tom špatného, když stav trvá čtyři roky? Této vládě dva roky nevadil, a najednou to musíme strhnout za pět dnů, když by se to dalo stihnout na zářijové nebo srpnové schůzi?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Snad nic nebrání tomu, abychom znovu hlasovali. Ještě jednou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Nechci zdržovat, ale pan premiér má takovou zvláštní vlastnost glosovat za zády řečníka to, co říká. Pan premiér říkal, že probrat to s odbory je záležitost pěti minut.

Ano, pane premiére, asi pro vás, když přijdete, seřvete je, řeknete jim, že jsou banda vyděračů, a odejdete. (Potlesk a veselost v levé části Sněmovny.) Na seriózní diskusi s kýmkoli je třeba víc času než pět minut, ale to je těžko vám vysvětlit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan premiér se také přihlásil do rozpravy. Takže jen tak hlasovat nebudeme. A pan poslanec Kováčik. Výborně. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já vím, že se budete zlobit, že tu diskusi budu extendovat, nicméně pan Rath má zase takovou vlastnost, že rád neříká pravdu. Já jsem řekl, že podporovat či nepodporovat podvod je záležitost pěti minut, a ne pěti dnů. Jen abych upřesnil svůj výrok.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik je další přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, chci říci, že stanoviskem klubu KSČM je podpora toho návrhu zákona. Protože z řady důvodů, o kterých zde pan kolega Rath mluvil, cítíme, že je třeba například, aby pacienti byli ošetřováni lékařem, který nepadá únavou po odpracované hromadě hodin. Na druhé straně je otázka úvazků na zvážení, protože někteří lékaři mají více než dva úvazky, to je také určitý problém.

Chci tím říci, že ta materie je skutečně tak složitá, že v pěti dnech se na tom všem nedohodneme. Proto nepodporujeme zkrácení té lhůty. Ne proto, že bychom byli proti řešení toho problému. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže jsme si to vysvětlili a teď budeme hlasovat o zkrácení lhůty na pět dní. Já zagonguji.

Jste všichni přihlášeni?

 

Budeme hlasovat o zkrácení lhůty projednávání na 5 dnů. Je to návrh paní poslankyně Páralové.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh paní poslankyně Páralové, může stisknout tlačítko a zvednout ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 67. Přítomno 190, pro hlasovalo 98, proti 85. To by znamenalo, že by návrh byl přijat… (Kontroluje se sjetina s výsledky hlasování.)

 

Hlásí se pan poslanec Soušek.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, já se omlouvám. Hlasoval jsem ne, a na sjetině mám ano.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. To byla zřejmě námitka, o které budeme hlasovat. (Námitky z pléna: Nezpochybnil.)

Musím ještě pana poslance Souška požádat, aby to upřesnil.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Ještě to doplním: zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, teď už víme, co máme dělat. Budeme hlasovat o námitce pana poslance Souška.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto zpochybnění, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 68. Přítomno 191, pro 162, proti 3, námitka byla přijata.

 

Znovu hlasujeme o návrhu paní poslankyně Páralové zkrátit lhůtu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto zkrácení?

Hlasování má pořadové číslo 69. Přítomno 191, pro hlasovalo 98, proti 86, návrh byl přijat.

 

Prosím, zkontrolujte to někdo. (Proběhla kontrola - námitka nebyla vznesena.)

Dobrá, takže to můžeme ukončit a uzavřít vlastně celý bod 49.

 

Dále zde máme bod

 

21.
Vládní návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech
a autorizované konverzi dokumentů
/sněmovní tisk 445/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády by měl tento bod uvést ministr vnitra Ivan Langer. Prosím, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, chce se mi říci: Konečně pojďme pracovat!

Dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů - a poprosil bych, zda bychom nemohli, vážený pane předsedající, hned na úvod spojit rozpravu s návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů. Jsou to dvě normy, které spolu bezprostředně souvisejí, a ušetří nám čas, že je budeme projednávat současně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže padl návrh pana ministra Langera, abychom sloučili obecnou rozpravu k bodu 21 a 22. Jsou to související normy. Myslím si, že bychom to mohli odhlasovat. Sloučení obecné rozpravy k oběma bodům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP