(11.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Vy jste slibovali snížení daní všem. Jak to nakonec dopadlo. Nakonec to dopadlo tak, že jste zvýšili daně všem, kdo mají příjem nižší než 80 tisíc hrubého měsíčně. Realita vaší daňové reformy je velmi jednoduchá, dá se popsat skutečně velmi stručně. Lidé, kteří mají méně než 80 tisíc hrubého měsíčně, se skládají na ty, kteří mají více než 80 tisíc hrubého měsíčně. Pro lidi s takto vysokým platem jste zavedli stropy a současně jste pro ně zrušili daňovou progresi. Skládají se na to ale všichni ostatní a v tom je ten hlavní problém - že rodiny s dětmi, důchodci, zaměstnanci, lidé s průměrným platem díky nepřímým daním platí vaši daňovou reformu.

Zajímavým prvkem je superhrubá mzda, která je v zásadě jenom marketinkovým trikem. Když jsem si přečetl zprávu OECD, která byla široce publikována, tak tato zpráva OECD mimo jiné uvádí, že v žádné zemi OECD není konstrukce superhrubé mzdy, v žádném členském státě OECD není tento model uplatňován. Samo Ministerstvo financí ve svém materiálu, který rozeslal nedávno ministr financí, potvrzuje, že zavedení tzv. superhrubé mzdy významně zkomplikovalo stanovení daňového základu a bez dalších úprav není možné tento systém ponechat, protože komplikuje výrazným způsobem náš daňový systém. Jediným důvodem pro zavedení takzvané superhrubé mzdy byla vaše snaha, snaha Topolánkovy vlády, zamaskovat fakt, že sazba daně z příjmu není 15 %, ale je ve skutečnosti 23 % hrubé mzdy.

ODS před volbami slibovala, že sníží daň z přidané hodnoty na 15 %. Sazba DPH se nepohnula ani o milimetr, zůstala 19 %, tak jak byla před volbami.

ODS slibovala před volbami, že sníží daň z příjmů na 15 % jak pro právnické, tak pro fyzické osoby. Pro fyzické osoby tato daň není 15 %, ale je 23 %. A zdá se, že neplánujete žádné změny. Daň z příjmu právnických osob se zastaví na úrovni 19 % - ani tady jste nesplnili slib, který jste před volbami dávali.

Když provedu bilanci těch slibů, které ODS dala v daňové oblasti a které dnes realizuje ve vládě, tak výsledek je velmi, velmi tristní zejména pro lidi s průměrným platem, zejména pro občany, kteří nejsou ekonomicky aktivní. Na lidi ze středních vrstev, na důchodce jste navalili nepřímé daně v rozsahu 42 miliard korun. A mimo jiné jste tím vyvolali extrémně vysokou inflaci.

Myslím si, že tahle daňová politika je politika založená na velmi nespravedlivém přerozdělení daňové zátěže. Je postavena na tom, že se nejvyšší příjmové kategorie - v zásadě od 80 tisíc hrubého výše - osvobodí od daňové solidarity a toto daňové břemeno, které jste sňali z nejvyšších příjmových kategorií, donutíte platit lidi s průměrnými příjmy, donutíte platit důchodce a donutíte platit rodiny s dětmi. To je vaše daňová reforma, která měla původně snížit daně všem, a nakonec daně skoro všem ve skutečnosti dramatickým způsobem zvýšila. Když se podíváme na důsledek daňové reformy, kterou vy jste realizovali, tak samozřejmě hlavním důsledkem bude to, že se od středních vrstev oddělí skupina lidí se skutečně vysokými příjmy, jejich životní úroveň poroste mnohem rychleji než životní úroveň zbytku naší společnosti.

Problém je, že daňová reforma, tak jak vy jste ji zrealizovali, výrazným způsobem zrychlila pohyb cen na jaře letošního roku. Já myslím, že je úsměvné sledovat představitele vlády, jak se snaží neustále bagatelizovat fakt, že máme nejvyšší inflaci za posledních deset let. Za posledních deset let nikdy průměrná míra inflace v České republice nedosahovala za první tři měsíce více než 7 procentních bodů meziročního růstu. Nejenom že jsme rekordmany v tuto chvíli v desetileté historii České republiky, rekordmany v tempu zdražování, ale my jsme také rekordmany v celé střední Evropě. Myslím si, že ten argument o tom, že inflace je vyvolána vnějšími vlivy, že vůbec nesouvisí s daňovou reformou, jednoznačně popírá skutečnost, že všechny okolní země, které podléhají úplně stejným vnějším vlivům jako Česká republika, mají nižší inflaci, než má Česká republika. A ta inflace je nižší zhruba v rozsahu 2 procentních bodů, přesně v tom rozsahu, který je kvantifikován jako dopad vládních reforem.

Já se domnívám, že mohu tvrdit, že bez takzvané reformy, kterou jste spustili od 1. ledna letošního roku, by se meziroční míra inflace letos nepohybovala na úrovni 6 %, jak v tuto chvíli nově předpovídá Ministerstvo financí, ale roční míra inflace by se mohla pohybovat někde kolem maximálně 4 procentních bodů. 2 % navíc zdražení jsou přesně dopady vašich změn, které jste tady v Poslanecké sněmovně a v Senátu prosadili.

Dokonce i Slovensko, Maďarsko má nižší inflaci než Česká republika. I Slovinsko, které loni vstoupilo do společné evropské měny a které prožívá výrazné zvýšení inflace, tak ani Slovinsko nemá na Českou republiku z hlediska tempa zdražování v prvních třech měsících letošního roku.

Toto zdražování zejména dopadá na nízkopříjmové skupiny a dopadá na lidi, kteří nejsou ekonomicky aktivní. My jsme vládu loni varovali před negativními důsledky takzvané reformy veřejných rozpočtů. Varovali jsme tuto vládu, že způsobí reálný pokles mezd více než půl milionu zaměstnanců ve veřejném sektoru. Varovali jsme tuto vládu, že způsobí reálný pokles důchodů. Na nic z toho jste nedali. V reformách jste neudělali jedinou změnu. Schválili jste je tak, jak vládní většina potřebovala.

První tři měsíce letošního roku nám dávají jednoznačně za pravdu, že jsme přesně věděli, jakým negativním způsobem vaše změny dopadnou na jednotlivé sociální skupiny v naší zemi. Myslím si, že je zřejmé, že ten výčet obětí vaší reformy výrazně přesahuje počet těch, kdo na reformě vydělali. Myslím si, že je také zřejmé, že tato reforma je vnímána většinou obyvatel jako velmi nespravedlivá. Většina obyvatel nesouhlasí s těmi zásadními kroky, které jste v rámci takzvané reformy veřejných rozpočtů realizovali, ať už je to zrušení progresivního zdanění, ať už je to zavedení poplatků ve zdravotnictví, ať už jsou to další úpravy systému sociální péče.

Je také zřejmé, že výsledky se projeví v letošním výrazném zpomalení hospodářského růstu a v každém případě negativně ovlivní poptávku a spotřebitelskou poptávku.

Jsem přesvědčen o tom, že vláda ve skutečnosti nemá žádnou ucelenou koncepci hospodářské politiky. Ona se o to ani nikdy nesnažila. Provedla reformu, která byla založena na velkém mýtu a velké iluzi o katastrofálním stavu českých veřejných rozpočtů. Ta bublina letos na jaře praskla. Ukázalo se, že minulé vlády vedené sociální demokracií předaly Českou republiku v dobrém stavu, s rychle rostoucí ekonomikou, nízkou inflací, klesajícím deficitem veřejných rozpočtů a také klesajícím celkovým daňovým zatížením.

Vláda není schopna určit další směr, není schopna dát našemu hospodářství jednoznačnou vizi. Vláda není schopna stanovit termín přijetí společné evropské měny. Vláda každý rok předvádí daňový bazar, a tím zvyšuje nejistotu podnikatelských subjektů, protože dneska nikdo si není jist v České republice, jaké bude platit následující rok daně. Jeden návrh popírá druhý, jeden návrh střídá druhý. Nad všemi těmito návrhy probíhá naprosto nepřehledná a nejasná koaliční diskuse. Výsledkem je chaos, výsledkem je nejistota, výsledkem jsou rostoucí ceny a klesající tempo české ekonomiky.

Já si myslím, že předseda vlády se tady hodně snažil ve svém úvodním vystoupení, aby to, co tato vláda zdědila dobrého po minulých vládách, vydával za svůj vlastní úspěch. Když pečlivě oddělíme všechno to, co je výsledkem dlouhodobého trendu, tak zjistíme, že Topolánkova vláda vlastně v tuto chvíli nemá v ruce vůbec nic.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP