(11.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Dcera byla zoufalá, že nemá těch 90 korun, protože veškeré hotové peníze vydala v průběhu dne, a má jen platební kartu. V průběhu telefonátu bylo slyšet, jak zvrací. V minutě jsem se oblékl a řekl jsem, že za ní jedu. Bydlíme v Ostrově a do Plzně je to asi 115 km. Přesně ve 23.30 jsem odjel od domu a u dcery jsem byl v 0.17 po půlnoci. Jak jsem jel, nemusím sdělovat. Dceru jsem našel ležet na podlaze v kuchyni, sinalou, ve zvratcích, když již byla tak zesláblá, že nedokázala ani vstát, ani použít WC, které bylo vzdáleno 2,5 metru.

Ano, můžete říci - přece co to je 90 korun, vždyť to není problém? A tady vidíte konkrétní případy ze života, kterých se děje pravděpodobně v této republice tisíce za každý den. Můžete se těm lidem třeba posmívat. Můžete si říkat, že jsou hloupí, že si s tím neumějí poradit. Ale prosím vás, takto jste lidem ztrpčili život. Nestydíte se aspoň trošku?

Pane premiére Topolánku, ministře Julínku, přijďte sem a aspoň se těm lidem omluvte! Omluvte se jim za to, že je zbytečně trápíte. Že je zbytečně terorizujete. Proč říkám zbytečně? Protože na kontech zdravotních pojišťoven díky opatřením našich vlád zbývá 26 miliard. A těch 26 miliard tam naše vlády nechtěly nechat. To je v podstatě jen doběh určitých opatření, která jste víceméně nechali dál v platnosti. Těch 26 miliard jste totiž už v roce 2007 měli začít rozpouštět do českého zdravotnictví. Ale to byste, pane ministře Julínku, musel nechat v platnosti a realizovat třeba seznam výkonů, který navýšil cenu práce, tedy cenu práce lékařů a sester. Ale vy jste udělal opatření, aby tento seznam výkonů vlastně nemohl nikdy vstoupit v platnost. To je těch 26 miliard.

Těchto 26 miliard mělo být rozděleno nemocnicím, soukromým ordinacím, záchrankám, pacientům. Vy je zatím necháte ležet na kontech zdravotních pojišťoven. Já se vás ptám proč. Není to náhodou záměr? Proč dusíte české zdravotnictví? Proč letos dáváte nemocnicím jen 4 %, tedy porovnáno s inflací, minus 2 %? (Emotivně:) Proč jste zmrazili platy zdravotníků! Nestydíte se! Běžte se těm lidem podívat do očí! Všichni z ODS! Všichni! Vstaňte a běžte do těch nemocnic se podívat do očí zdravotním sestrám a lékařům a vysvětlete jim, že jste jim zmrazili platy! Přitom na účtech zdravotních pojišťoven leží 26 miliard.

Já se vás musím zeptat: Proč tam leží těch 26 miliard? Nemá to náhodou souvislost s vámi plánovanou privatizací?

Já jsem se dozvěděl, že pan ministr Julínek to říkal v televizi jako báječnou věc, že říkal: My prodáme zdravotní pojišťovny, utržíme takových 25, 24 miliard. - Báječný obchod, když mají na kontech 26 miliard! Nekup to za těchto podmínek! - A dáme každému občanovi 2,5 tisíce. Marek Šnajdr, náměstek ministra, si hned přisadil: Bude to deset tisíc na rodinu.

Tedy opět další reminiscence: Vám se fakt po tom Viktoru Koženém a jeho jistotě desetinásobku asi stýská. Jistě, byl to váš tehdejší předseda a premiér, který říkal: Více Viktorů Kožených! Pravděpodobně to uvízlo v paměti pana ministra Julínka a dnes chce být takovým novodobým Viktorem Koženým českého zdravotnictví. Tedy říkám - více Viktorů Kožených, více Julínků, pak to dopadne, jak to dopadlo.

Není náhodou těch 26 miliard připraveno už pro ty nové majitele? Co chcete udělat? Zprivatizovat správu zdravotní daně, zdravotního pojištění, a zprivatizovat nejen její správu, ale i tu vlastní daň. Protože vy to totiž jinak udělat nemůžete. Zamyslete se nad tím, jak se to liší třeba od důchodových pojišťoven nebo od běžných bank. To je přece úplný rozdíl. Toto je přece průběžný systém. Tedy tam zaplatím své peníze, odvedu je do solidárního balíku a z toho balíku se platí léčba všech lidí. V daném roce se tedy má utratit vše, co se vybralo. To není spořicí systém, kde já si ukládám na své konto všechny své peníze, ale je to systém, kde zaplatím na soukromé konto soukromého majitele zdravotní pojišťovny.

Já myslím, že by se měl tím inspirovat i pan ministr financí a zprivatizovat správu daní jako takovou. Je to báječné, zprivatizovali bychom si jednotlivé finanční úřady a spravovali bychom za stát daň.

Na Slovensku už s tím zkušenosti samozřejmě mají, tedy se zprivatizováním zdravotní daně, a ta zkušenost je skutečně tristní. Protože logicky - já zaplatím povinně ze zákona své peníze, ty skončí na účtu soukromého majitele, a ten soukromý majitel se rozhodne, co s nimi udělá. No, když bude velkorysý, možná mi nějakou zdravotní péči i zaplatí, když ji třeba za pět nebo za deset let budu potřebovat. Uřízne si kolik - 10, 15, 20, 30 procent?

Tady přicházíte s další velmi zajímavou myšlenkou. Myšlenka regulace zisku. Dámy a pánové, pravicová vláda hájící pravicové principy nezasahování do soukromého podnikání tady chce ze zákona nařídit soukromému majiteli zdravotní pojišťovny, že smí mít třeba zisk třeba 2 procenta, 5 procent. No, říkat to můžete. Můžete nám vyprávět různé pohádky. Hezká je třeba o Červené Karkulce nebo o Perníkové chaloupce. Ale tuto pohádku vám nikdo nezbaští. Protože i když vy zahrajete před veřejností divadlo proto, aby třeba pro vaši změnu zvedli ruku zelení nebo někteří lidovci a měli takzvaně alibi: my jsme zajistili regulaci zisku v soukromých pojišťovnách - tak vám to zruší Ústavní soud. Přece tomu nemůže uvěřit ani malé dítě, že můžete soukromému majiteli nějakého finančního úřadu diktovat, kolik smí mít zisk!

Dámy a pánové, tady se chystá obrovský tunel na 200 miliard. Mimochodem, ten tunel jste ještě zdokonalili takzvaným projektem řízené péče. O tom se teď hodně začíná mluvit. Tak se podívejme na lidi, kteří chtějí řídit péči. A podívejme se vůbec, co ten termín řízená péče znamená.

Dámy a pánové, řízená péče, přeloženo do lidštiny, do běžného jazyka srozumitelného lidem, znamená omezená péče, osekaná péče, nedostatková péče, regulovaná péče, chudinská péče, aspirinové standardy. To je terminus technicus pro řízenou péči. Na řízené péči prodělá pacient, že nedostane to, co dostat má, prodělá lékař a zdravotní sestra, protože nedostanou zaplaceno, jak by měli, a nesou riziko právní odpovědnosti za tu nedostatkovou péči. A vydělá ten, kdo tu péči řídí, třeba zdravotní pojišťovna nebo nějaká agentura.

A teď se na to podívejme, kdo vlastně chce v České republice řídit tuto péči. Kdo vlastně vydělá na tom, že se zprivatizují pojišťovny a bude se takzvaně řídit zdravotní péče. Podívejme se na lidi, kteří se kolem toho točí. Jméno dr. Macháček - poradce ministra Julínka. Dr. Hroboň - náměstek ministra Julínka. Ekonom Zámečník - takzvaný nezávislý expert, ale o jeho nezávislosti nikdo nepochybuje, respektive o jeho závislosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP