(9.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Ano, všiml jsem si v poslední době, že používáme tento měřič hluku, a to je metoda, jak také přimět opozici, aby trochu zkrotla a pokud možno snížila… Aby pana Severu nebolela hlava večer doma. Já si myslím, že by vás, pane poslanče, měla bolet hlava z tohohle článku. (Potlesk vlevo.) Možná že nejsem schopen křičet dost hlasitě, aby si všichni uvědomili, že tohle už přestává být legrace.

V pondělí mě navštívil jeden z občanů v kanceláři a říkal mi: Jestli za tyhle nacistické výroky neprohlasujete nedůvěru vládě, tak s vámi nemám o čem mluvit. Pro mě je nepřijatelné, aby český premiér takto mluvil, pokud máme být slušná země, tohle je prostě nemožné. Tohle mi řekl občan - a vlastně co mu na to můžu říct? Že to je takový ostravský ogar a chlap s gulama a že to musíme respektovat? To jsou hlouposti. Jednou je to premiér! (Potlesk v levé části sálu.)

Víte, tahle vláda si zvolila ten prostředník. To je dobrý symbol pro styl politiky této vlády. A všude. Vezměte si, jak se chová ODS k divadlům tady ve městě. To je podobný způsob arogance. Stejně, ať je to kultura nebo školství nebo zdravotnictví, všude se prostě zužuje místo pro veřejný prostor, pro veřejný sektor. Privatizace nemocnic, privatizace pojišťoven - všechno se to rozprodá kamarádům! Rozumíte, ta privatizace, to je způsob, jak… Dokonce i ten radar na mě působí dojmem, že kousek České republiky prodáme novému silnému vlastníkovi. To je také privatizace, to je také způsob, jak se dá zacházet s územím. To je všechno stejný princip, a pokud se to někomu nelíbí, tak ten vztyčený ukazovák anebo vyhrožování: půjdete bručet!

Anebo já jsem fascinován úrovní mluvčího ministra zdravotnictví. Rozumíte, tohle tady také ještě nebylo. (Rozruch v sále.) Způsob, kterým mluvčí ministra zdravotnictví častuje politiky, to si tady ještě nikdo nedovolil. On o vás řekne: ten tam něco blábolí, Zaorálek, ten nerozumí ani politice, co se týče Iráku a Íránu, a teď se rozhodl číst náš rozpočet, ten nerozumí ničemu. Takhle prostě mluví mluvčí Ministerstva zdravotnictví! Pravděpodobně pokryje více oblastí než jenom to zdravotnictví. (Pobavení v sále.) Jak je možné, že se nikdo neozve? Jak je možné, že tahle arogance prochází? Pak se nedivte, že tady je napsáno rude and vulgar - hrubý a vulgární je způsob, jak existuje český premiér a vládne České republice. Chápete, to je zahraniční politika naší země. Rude and vulgar - s tímhle nemůžete dělat nic! Předsednictví chcete dělat? S tímhle? Bude se s vámi někdo bavit? (Potlesk v levé části sálu.)

Chtěl jsem mluvit o tom, že Bernard Kouschner měl poslední schůzky se všemi ministry kromě českého. Zjišťuji, že Francouzi, kteří mají předsednictví před námi, začínají mluvit o tématech, která by původně měla patřit nám: organizace voleb do Evropského parlamentu, otázka přípravy funkcí... Tato témata nám samozřejmě vezmou, oni s námi ani moc nepočítají. Víte, tohle předsednictví, to je promarněná příležitost, bude to promarněná příležitost s touhle vládou, pokud tady bude.

Způsob, jak vy si představujete zahraniční politiku, že budete kšeftovat radar za Lisabonskou smlouvu nebo radar za víza, církevní restituce za volbu prezidenta, chápete, takto se nedá dělat zahraniční politika. Tam se to nedá takhle vykšeftovat. Ztratíte kredit - a kdybyste ho ztratili vy! Ztratí ho celá země. Je nejvyšší čas tady hlasovat nedůvěru vládě! (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl pan místopředseda Zaorálek a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Morava. Přihlášku k faktické poznámce kolegy Plevy jsem viděl, ale pan kolega Morava byl před vámi. Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Morava: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, k vystoupení pana místopředsedy Zaorálka pouze dvě stručné poznámky.

Za prvé, pouze pitomý řečník dokáže navodit pitomou náladu a pitomou situaci. (Rozruch v sále.)

Druhá poznámka. Je škoda, že jste nepřinesl noviny, ve kterých se píše o vašem bývalém premiérovi, vašem kamarádovi Stanislavu Grossovi. To je taky dobrý obrázek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Pleva tuším měl další faktickou poznámku.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane místopředsedo, vy jste tady hovořil o dialogu hluchých, řekl jste, že teď sdělíte něco nového, abychom se poslouchali. Já jsem to učinil, poslouchal jsem vás a musím říct, že jste se nesnažil o žádné porozumění, o žádnou podanou ruku, o žádný vstřícný krok. Zase jste pouze moralizoval, kázal a radil ODS, co má dělat.

Vy jste tady hovořil o církevním zákoně, že jsme s vámi něco nekonzultovali. Jednak víte, že to není pravda, že byla komise, kde se konzultovalo, ale vy dobře víte, že jste pevně rozhodnuti dopředu a jakákoli konzultace s vámi by k ničemu nevedla. Myslím, že vše bylo jasně řečeno v úvodním projevu pana Paroubka.

Já vím a je mi to líto a do jisté míry ho chápu, že se cítí velmi lidsky uražen za to, co bylo v Kubiceho zprávě. Já mohu chápat jeho pocity, ale myslím si, že politik, který skutečně chce být politikem velkého formátu, by se měl umět přenést přes nějaké osobní křivdy, které se mu staly, a dělat politiku ve prospěch této země. Myslím, že vy jste to zatím nedokázali.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Paroubek se… Omlouvám se, jestli jsem to neviděl přesně. Viděl jsem prvního pana Paroubka a pak jsem viděl pana poslance Ratha.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Víte, aspoň trošku smířlivý tón v řeči nebo vystoupení předřečníka - já na to nemůžu reagovat jinak než také trochu smířlivým tónem.

Pokud jde o tu Kubiceho zprávu, já vás ujišťuji, dámy a pánové, že to je věc, která je pro mě vzdálená, ale které se věnuji proto, aby se už nikdy nemohla opakovat. To je metoda práce, která je mi prostě odporná, ať by ji dělala kterákoli politická strana. Ve vlastní straně, pokud na to budu mít vliv, tak prostě takovou metodu nepřipustím, a pokud ji dělá někdo jiný, tak proti tomu budu vystupovat. Takže já vás ujišťuji, že osobně jsem se přes to přenesl dávno.

Ještě bych se vrátil k tomu vystoupení pana předsedy vlády, kdy hovořil o včerejší tzv. děsivé diskusi. Vy rozdělujete společnost, a tedy tuto Sněmovnu také na demokraty, to jste tedy vy, a ty druhé. Já si naopak myslím, že každá diskuse je esencí demokracie. V tom je mezi námi velký rozdíl.

A pokud jde o církevní restituce, já vás ujišťuji, pane poslanče Plevo prostřednictvím předsedajícího, a možná, že o tom ani nevíte nebo jste špatně informován - sociální demokracie v žádných těchto jednáních nefigurovala, nebyla k nim přizvána, necítí se jimi proto také vázána. A před několika týdny to také sdělila. První kontakt, který jsem v této věci měl, byl v situaci, kdy už celá věc byla dojednána a pan ministr Jehlička mi celou věc předal hotovou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Rath je další s faktickou poznámkou.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, myslím, že projev Luboše Zaorálka byl zcela jasný. Škoda že pan poslanec Morava a Pleva ho vůbec nepochopili, což mě na jednu stranu sice nepřekvapuje, ale na druhou stranu bych chtěl aspoň říci určitou esenci toho projevu.

Víte, on tady přece jasně na důkazech ukázal, co o vaší vládě, o vládě Mirka Topolánka a o Mirkovi Topolánkovi píší v zahraničí. Čili zlobte se na svého premiéra, vyměňte svého premiéra, nechcete-li dělat ostudu České republice. Nezlobte se na ty, kteří o tom tady informují.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP