(9.30 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Neméně dobrým důvodem je včerejší, pro každého demokrata v této Sněmovně, pro každého, kdo vnímá změny po listopadu 1989 pozitivně, neskutečná a děsivá diskuse o narovnání vztahů s církvemi. Déjà vu.

Dobrých důvodů, proč tedy za každou cenu držet tuto koalici, proč hledat trpělivě kompromisy a proč případně obětovat osobní či kolektivně neuspokojené ambice je pro demokraty tady i za zdmi této budovy opravdu mnoho. Přesto, nebo právě proto uvedu jen pár konkrétních čísel, pár suchých faktů, střípky, které dokumentují úspěch této vlády, a to ne za osm let, ale za necelý rok a půl práce, které i pochybovačům, malověrným či uraženým dají návod pro hlasování. Výčet je pouze demonstrativní, skoro náhodný, zdaleka ne reprezentativní, bez ambice odpovídat na nezaslouženou kritiku vyzyvatelů. Průzkumy jsou jedna věc, realita druhá.

Tím hlavním číslem, hlavním úspěchem, od kterého se odvíjí vše ostatní, je stabilizace veřejných financí. Díky naší úsporné politice se nám podařilo už loni snížit schodek státního rozpočtu na 1,58 % HDP v metodice Evropské unie. Plánováno ČSSD bylo 3,4. Letos očekáváme 1,5 % HDP. Stabilizovali jsme veřejné finance, dále snižujeme schodek a jsme schopni ve střednědobém horizontu garantovat zcela vyrovnaný rozpočet. Jako první vláda vůbec dodržujeme střednědobé výdajové limity, jako první vláda dodržujeme zákon. Snížili jsme už nyní, v prvním reformním roce, složenou daňovou kvótu o 1 % oproti roku 2005, což znamená, že v peněženkách občanů a firem zůstává od 40 miliard korun více. Nezaměstnanost v březnu tohoto roku klesla na 5,6 % oproti 8 % v roce 2005. Podle evropské metodiky je to už pod 5 %. (Permanentní hluk v sále.)

V meziročním srovnání jde o pokles o 1,7 procentního bodu. Jde o největší meziroční březnový pokles od začátku sledování, a to i díky tomu, že díky zpřísnění výplaty dávek se lidé přestali vyhýbat práci. Úřady práce evidovaly vůbec nejnižší počet nezaměstnaných od roku 1998. Počet volných pracovních míst je nejvyšší od začátku sledování, 151 tisíc. Podařilo se nám -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já prosím všechny, aby nechali premiéra mluvit a neoslovovali ho, nevykřikovali v průběhu vystoupení. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Podařilo se nám snížit počet pracovních neschopností, v nichž jsme byli evropskými rekordmany. V letošním prvním čtvrtletí klesl počet ukončených pracovních neschopností oproti stejnému období roku 2007 o 260 386, to je o 27,9 %. Výdaje na nemocenské meziročně klesly o 8,6 % ze 7,9 na 7,2 milionu. V březnu meziročně dokonce o 26,2 %. A to z drtivé většiny ne díky tomu, že se uspořilo na výplatě za první tři dny, ale právě proto, že se snížil počet pracovních neschopností.

V srpnu se mimořádně zvýší důchody v průměru o 465 korun. Celkové zvýšení od 1. ledna 2008 bude v srpnu činit 811 korun. Od září 2006 do září 2008 stoupnou životní náklady důchodcům o 12,3 %, za stejné období vláda zvýší důchody o 17,5 %. Po valorizaci k 1. lednu 2009 o více než 3 % budou k tomuto datu nejvyšší průměrné reálné důchody od listopadu 1989.

Chráníme pacienty před vysokými náklady za léky. Již na konci prvního čtvrtletí zdravotní pojišťovny registrovaly na 200 pojištěnců, kteří dosáhli, nebo se přiblížili pětitisícovému ochrannému limitu. 98 % jejich výdajů započítaných do limitu přitom tvořily doplatky za léky. Regulační poplatky fungují. Za první čtvrtletí se vybraly regulační poplatky ve výši 1 miliarda 32 milionů korun, což jsou peníze, které zůstávají ve zdravotnictví. Navíc se omezilo nadužívání lékařské péče. Tyto úspory, které lze přesunout na léčbu vážněji nemocných pacientů, činí 2,619 miliardy korun. Jen na lécích se ušetřilo 1,75 miliardy korun. To je pokles výdajů o 20 %. Počet návštěv u ambulantních specialistů poklesl o 28 %, průměrná délka hospitalizace se zkrátila o 9 %.

V justici provádíme reformy, jejichž výsledky se projeví dlouhodobě na větších právních jistotách občanů. Ale i když se spravedlnost obtížně kvantifikuje, i zde mohu již nyní přednést konkrétní čísla. Do roka by mělo být na soudech až 200 minitýmů. Díky nim by soudce mohl týdně ušetřit až jeden pracovní den, který bude moci věnovat rozhodování případů místo papírování. Trestní řízení u okresních soudů se zkrátila v průměru o dva měsíce. Výkonnost trestní justice v roce 2007 vzrostla o 10 %. Zkrátila se délka odvolacího soudního řízení v trestních věcech. 85 % těchto případů se řeší do tří měsíců. Zvýšila se kvalita měřitelná počtem odvolání.

Loni v dubnu se nám podařilo zvýšit počet zaměstnaných vězňů nad 60 % a od té doby pod ni neklesl. Stalo se tak poprvé za dobu existence samostatné České republiky.

Vyřešili jsme také dlouhodobý problém s pachateli závažné trestné činnosti, kteří jsou kvůli svému duševnímu stavu trvale nebezpeční pro společnost. Ve Vazební věznici Brno je připraven detenční ústav pro 50 pachatelů, který začne fungovat od ledna 2009.

Podobné jako s justicí je to i s policií. Zde se rovněž důkladné reformy projeví dlouhodobě. Uvedu alespoň pár čísel. V roce 2007 se zrekonstruovalo 55 policejních služeben, letos to bude 131, do konce volebního období minimálně dalších 131. Díky náborové kampani se přihlásilo do výběrových řízení 8 tisíc uchazečů o práci v policii. Není tedy pravdou, že tomuto sboru hrozí rozvrat. Policie také obdrží až 3800 nových automobilů a motocyklů za 1,5 miliardy korun, což obnoví jejich značně zastaralý vozový park a umožní kvalitnější práci.

V rámci programu obnovy a rozvoje hasičské techniky je každý rok určeno 200 milionů na nákup 40 cisternových stříkaček pro Hasičský záchranný sbor, které po pěti letech budou přecházet do užívání dobrovolným hasičům. Vláda poskytla ojedinělou dotaci 300 milionů korun pro 33 330 dobrovolných hasičů v 5500 obcích České republiky.

Reformujeme veřejnou správu. Činíme ji efektivnější, pružnější, k občanům přátelštější. Odstraňování zbytečné byrokracie dokumentuje počet výstupů projektu Czech Point, díky kterému mohou občané získávat z jednoho místa elektronickou cestou výpisy z úředních rejstříků. Za rok činnosti si jich vybrali na 300 tisíc za necelý rok v 1400 zapojených a spokojených obcích.

Dáváme do pořádku zanedbanou dopravní infrastrukturu. Letos je v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury rekordních 90 miliard korun. V tomto volebním období zprovozníme na 300 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Zvýšili jsme finanční objem na zajištění základní dopravní obslužnosti na železnici od cca 2 miliardy korun.

Vůbec nemíním ztrácet čas detailním popisem toho, co vláda prosadila a realizovala, vybral jsem si jenom některá čísla, a už vůbec nechci popisovat, co vládě ještě zbývá a jaký cílový stav například ve výše uvedených detailech chce dosáhnout. Chtěl jsem bez siláckých gest a ostrých výrazů ukázat na schopnost koalice řešit společně nejenom úklid po předchůdcích a víceméně vynucené kroky, ale demonstrovat hlavně jasnou představu, jak vést zemi dál a jak na rozdíl od předchůdců připravit takové změny, které dají lidem jistotu pomoci v nouzi a perspektivu vysoké kvality života, které jim doma i v zahraničí umožní být hrdými Čechy a sebevědomými občany a které jim dají garanci života ve svobodné zemi.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP