(Jednání pokračovalo ve 14.34 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi zahájit odpolední jednání 30. schůze Poslanecké sněmovny.

Než přistoupíme k projednávání pevně zařazených bodů, ráda bych tímto na galerii přivítala delegaci výboru pro finance, rozpočet a měnu Národní rady Slovenské republiky v čele s předsedou poslancem panem Jozefem Burianem. Dobré odpoledne. (Poslanci v lavicích povstávají a tleskají.)

 

A nyní můžeme přistoupit k prvnímu pevně zařazenému bodu pro dnešní odpoledne, kterým je bod číslo

 

17.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb.,
o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 382/ - druhé čtení

 

Z pověření Senátu předložený návrh odůvodní senátor pan Jaroslav Kubera, kterého mezi námi srdečně vítám. Dobré odpoledne, vážený a milý pane senátore. Prosím, ujměte se slova.

 

Senátor Jaroslav Kubera: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, doba pro druhé čtení není příliš vhodná, když je zítra svátek. To si uvědomuji. Ale já to zkrátím, protože my už jsme tady při prvním čtení poměrně podrobně probrali to, že se nejedná o sněhový zákon, jak se mu někdy říká, ale že se jedná o to, že odpovědnost za majetek by měl mít jeho vlastník. To je princip toho zákona a se sněhem opravdu souvisí jenom okrajově, zvláště teď v létě.

Mě zaujalo včera, kdy probíhal ve městě, v mém vlastním městě, takový ten velký jarní úklid, tak všechny ty vozy jezdily po komunikacích, čistily silnice, a vůbec nečistily chodníky, přestože auto nepotřebuje zdaleka tak komfortní prostředí. Dokonce džípy umějí jezdit i v blátě, a my přesto věnujeme mnohem víc pozornosti silnicím než chodníkům, na kterých jsou tu psí exkrementy, tu banánové slupky.

Takže já si myslím, že kdo si ten zákon přečetl - a včera proběhlo setkání Ústeckého kraje, Svazu měst a obcí a ten odpor starostů poté, kdy jim to bylo vysvětleno, kdy si to přečetli, tak se velmi výrazně zmírnily takové ty drastické výpočty, kolik že to bude stát. Byla tam Česká pojišťovna, ani to pojištění si nevyžádá z rozpočtu obcí žádné zvláštní náklady, protože obce obecně se pojišťují proti škodám třetím osobám, takže ony jedině tam, kde nejsou pojištěny, si pojistku zřídí. Ale ty ostatní tu pojistku pouze rozšíří.

Takže já vás nebudu dále výkladem zdržovat a prosím vás o podporu tohoto zákona.

Pokud jde o pozměňovací návrhy, které vznikly v hospodářském výboru, nemám proti nim zásadních námitek. I hlasování ve výborech - kupodivu ve výboru pro veřejnou správu dopadlo hlasování 11:1 ve prospěch zákona a i v hospodářském výboru nakonec to hlasování, i když bylo těsnější, bylo pozitivní.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane senátore. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení těchto výboru vám byla rozdána jako sněmovní tisky 382/2 a 382/3. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan Miloslav Kala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane senátore, vážené paní poslankyně, páni poslanci, hospodářský výbor Poslanecké sněmovny po vyslechnutí výkladu senátora Jaroslava Kubery, zpravodajské zprávy poslance Kaly a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk 382 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. A ty jsou obsaženy v tisku 382/3.

Co se týče mé zpravodajské zprávy, je to vše. Hlásím se ovšem tímto do obecné rozpravy, kde bych chtěl poněkud zmírnit optimismus pana senátora.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Nyní prosím zpravodaje výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pana poslance Jaroslava Krupku, aby se ujal slova. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na svém zasedání přijal usnesení, ve kterém souhlasil s navrženou normou. A dostali jsme ho v té podobě psané, takto, jak to schválil.

Já bych zároveň si dovolil přihlásit se též do obecné diskuse, abych se k této materii vyjádřil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Ještě než otevřu obecnou rozpravu, sděluji vám, že paní poslankyně Páralová dnes odpoledne disponuje náhradní hlasovací kartou č.  11.

Nyní tedy otevírám rozpravu obecnou. Do nímám přihlášeny následující poslance: pana poslance Jičínského, pana poslance Kalu a pana poslance Krupku. Další pan poslanec Laudát. Páni poslanci, kteří jsou v rolích zpravodajů, mohou využít svého přednostního práva, ale předpokládám, že zachovají pořadí tak, jak jste se přihlásili,.

Pane poslanče Jičínský, prosím, ujměte se slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP