(15.50 hodin)
(pokračuje Parkanová)

A ještě jedna věc prosím. My se zahraničních misí neúčastníme proto, abychom bojovali v cizích válkách, které se nás netýkají. Účastníme se přece proto, abychom sdíleli odpovědnost za západní civilizaci, která přes všechny své nedostatky je světem svobody a demokracie.

Děkuji vám. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážená paní ministryně. Nyní prosím pana zpravodaje, aby se ujal svého závěrečného slova. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, paní a pánové, je to už potřetí, kdy z pozice zpravodaje předkládám Poslanecké sněmovně návrh usnesení - dříve výboru pro obranu a bezpečnost, dnes výboru pro obranu - k vyslání 601. skupiny speciálních sil do operace Trvalá svoboda v Afghánistánu. Jsem velmi rád, že stejně jako v těch dvou předchozích případech, i dnes návrh usnesení doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vysláním.

Chci upozornit, že předchozí dvě vyslání v letech 2004 a 2006 na jaře jsem doporučoval z pozice opozičního poslance a musím říci, že jsem byl velmi rád, že s tehdejší vládou, vůči které jsem byl v opozici, jsem se shodoval na tom, jaká má být pozice České republiky v protiteroristické alianci. Že nemáme být někde na chvostě, nebo dokonce mimo, ale že máme být tou zemí, která v rámci svých možností, svých schopností a své kapacity bude opravdu s terorem bojovat a ne jen o tom hovořit. Musím říci, že jsem byl velmi rád, že český předseda vlády, shodou okolností také předseda českých sociálních demokratů, na podzim roku 2001 tady v Poslanecké sněmovně pronesl projev, a ti z vás, kteří jste zde tehdy byli, si možná na to vzpomenete, který obsahoval i větu typu: Zlu se neustupuje. Se zlem se nevyjednává. Zlo se ničí. Tím předsedou vlády a předsedou sociální demokracie byl tehdy Miloš Zeman a já jsem rád, že i další předsedové sociální demokracie, kteří stáli v čele vlád v letech 2004 a 2006, se drželi této věty. Jsem byl docela pyšný na to, že se v tomto s českou vládou shoduji. Pevně věřím, že tak jako vyslání této jednotky v roce 2004 a 2006 bylo Sněmovnou schváleno drtivou většinou poslanců, že stejně tak tomu bude i dnes.

Co se rozpravy týká, nechci se vyjadřovat k jednotlivým diskutujícím. Zazněla tady celá řada zajímavých úvah, návrhů, názorů, postojů. Chci reagovat pouze na jedinou větu, která v rozpravě zazněla ve vystoupení poslance Exnera. Poslanec Exner označil české vojáky z 601. skupiny speciálních sil za zabijáky. Já bych chtěl říct, že takto nepředstavitelně sprostou urážku jsem směrem k českým vojákům opravdu ještě neslyšel! Chci říci, že autor tohoto výroku by se měl buď omluvit, anebo už raději mlčet! (Koaliční poslanci tleskají.) Paní předsedající, můžeme přistoupit k projednávání návrhu usnesení ve znění obou výborů, jak zahraničního, tak výboru pro obranu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážený pane zpravodaji, předseda poslaneckého klubu strany sociálně demokratické avizoval krátký, pětiminutový klub před závěrečným hlasováním. Současně se hlásí předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených paní Kateřina Jacques. Prosím, paní poslankyně, je-li váš návrh identický, vyhlašuji krátkou pětiminutovou přestávku pro jednání těchto dvou klubů. Hlasovat budeme v 16 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP