(Schůze pokračovala ve 14.17 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím ty z vás, kteří dění v tomto stále sledují prostřednictvím televizních obazovek ve svých kancelářích, zdali by byli tak laskavi a dostavili se do jednacího sálu. Poslední přestávka, která byla dostatečně dlouhá pro občerstvení i odpočinek, už uplynula. Prosím, neznemožňujte těm, kteří chtějí pokračovat v našem odpoledním jednání, aby toto bylo alespoň zahájeno. Všechny ty z vás, kteří se dostavili v řádném čase, prosím, aby se zaregistrovali svými hlasovacími kartami., abychom ověřili, jestli náhodou již není dostatečné kvorum pro zahájení dnešního jednání. Děkuji vám.

Ještě jednou vás prosím, abyste se všichni zaregistrovali. Opticky se mi jeví, že nás je zde již více. Ano.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahájíme naše dnešní odpolední jednání a vrátíme se tedy do 30. schůze Poslanecké sněmovny. Na úvod si dovolím opakovat, respektive upřesnit omluvy pro toto odpolední jednání. Omlouvá se pan místopředseda Vojtěch Filip, paní poslankyně Hana Šedivá, pan poslanec Václav Šlajs a z ministrů pan ministr Petr Gandalovič.

Protože běží řádná půlhodina určená k eventuálním návrhům na změny našeho jednání, prosím pana poslance Vladimíra Koníčka, který se přihlásil právě s takovýmto návrhem, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych vás chtěl požádat o přeřazení bodu č. 90, to je kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu 06/25, protože byl původně zařazen na dnešní den jako druhý bod, ale bohužel se před něj předřadily důležitější záležitosti. Vzhledem k tomu, že u externích předkladatelů, jako je prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, by bylo dobré, aby věděl, na kdy má přijít, požádal by vás o přeřazení na středu 7. května jako druhý odpolední bod.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Prosím pana poslance Jana Vidíma, který má také vystoupení k programu jednání. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, především omluvte můj chraplavý hlas. Chtěl bych vás požádat o následující. Poslanecká sněmovna zařadila jako pevný bod k projednávání na včerejší den po církevním majetku sněmovní tisk 451, druhé čtení návrhu skupiny poslanců, zjednodušeně řečeno převod vojáků do Hasičského záchranného sboru. Vzhledem k tomu, že včerejší program se vyčerpal včera spolu s námi projednáváním církevního majetku, chtěl bych Poslaneckou sněmovnu požádat, aby tuto velmi lehkou a nekontroverzní materii zařadila bezprostředně po ukončení projednávání návrhu na vyslání českých vojáků do Afghánistánu. Bude se opravdu jednat o maximálně pěti- až deseti minutové projednávání v rámci druhého čtení, neboť tento návrh zákona má podporu napříč spektrem této Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Já si jednom dovolím upozornit, že po bodu 75, tedy vyslání speciálních sil do Afghánistánu, jsme ještě pevně zařadili další body na dnešní odpoledne, tj. bod 94, 95, 96, a o bodu 90 rozhodneme v hlasování. Přejete si tedy po Afghánistánu, nebo by vám stačilo po těch pevně zařazených bodech?

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedající, protože skupinu poslanců zastupuji v tomto případě já a já jsem docela nemocný, chtěl bych opravdu poprosit Poslaneckou sněmovnu, aby tento bod zařadila bezprostředně po Afghánistánu, a ujišťuji vás, že se bude jednat o opravdu krátké projednávání.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám rozumím. Prosím pana poslance Michala Haška.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vládo, kolegyně, kolegové, já mám návrh, který se netýká bezprostředně dnešního odpoledne. Dovolte mi navrhnout vyřadit z programu této schůze bod 27, sněmovní tisk 431/1, je to zákon o tržní síle a jejím zneužití. Navrhuji ho vyřadit z programu schůze, protože navrhovatelé jsou v příštím týdnu na zahraniční služební cestě a pevné zařazení je na příští úterý. Myslím, že je vhodnější, abychom návrh projednali až na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Opakuji - jedná se o bod 27, zákon o tržní síle a jejím zneužití, je to první čtení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP