(17.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Slovo má ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych poděkovat panu poslanci Bublanovi za tento podnět, protože já se v těch obavách, které on tady vyjádřil, s ním shoduji.

Chtěl bych pouze upozornit, že předmětem podnikání společnosti SKIF dle obchodního rejstříku je kromě jiného zprostředkovatelská činnost v oblasti stavebnictví, nikoli však to, že by to byla agentura práce. Tato společnost pravděpodobně - nebo údajně, musím v tuto chvíli říci, abych se nedopustil nějakého žalovatelného výroku - porušuje zákon o zaměstnanosti v oblasti zaměstnávání cizinců a zákoník práce v oblasti pracovních podmínek, především mezd, tak jak vy jste uvedl ve své interpelaci. Já bych chtěl říci, že tato společnost SKIF není tzv. agenturou práce, tedy zprostředkovatelnou práce, která má ke své činnosti povolení Ministerstva práce a sociálních věcí. Je to tedy firma, která má mimo jiné v předmětu svého podnikání zprostředkovatelskou činnost v oblasti stavebnictví, ale nikoli zprostředkovatelnu práce. To znamená pokud provádí zprostředkovatelskou činnost v oblasti zaměstnávání, provádí ji nelegálně.

Kontrola dodržování zákona o zaměstnanosti patří do kompetence příslušného úřadu práce a kontrola dodržování zákoníku práce do kompetence státního úřadu, inspektorátu práce. Z tohoto důvodu nyní probíhají dvě souběžné kontroly této společnosti, kontrola prováděná úřadem práce je momentálně přerušená, a to z toho důvodu, že majitel firmy přerušil s úřadem práce veškeré kontakty. Před třemi dny mu shodou okolností byl zaslán dopis upozorňující ho na možnost uložení pořádkové pokuty za nesoučinnost a můžu ujistit, že v případě, že neobnoví okamžitě tuto součinnost a neumožní další provádění kontroly, pokuta mu bude udělena. Protokol z kontroly provedené oblastním inspektorátem práce se právě zpracovává a ve chvíli, kdy budou k dispozici výsledky, jsem samozřejmě připraven vás s nimi seznámit.

Zjištěné nedostatky předběžně: nesrovnalosti, to je rozdílné údaje v evidenci pracovní doby a ve mzdových listech, nedodržování přestávek v práci na jídlo a oddech, nevyplácení části mzdy a nevyplacení mezd za leden a únor 2008; v pracovní smlouvě chybějí údaje o místě výkonu práce a informace podle § 37 zákoníku práce.

Obecně musím říci, že toto zaměstnávání zahraničních dělníků je někdy problematické, protože se dnes děje prakticky výhradně přes agentury práce nebo přes nelegální zprostředkovatele, přesně tak, jak jste na to upozornil. Počet agentur práce, které mají povolení k zaměstnávání cizinců, za posledního půl roku velmi vzrostl, protože samozřejmě je poptávka po pracovní síle a také proto, že ze zákona o zaměstnanosti vyplývá, že Ministerstvo práce musí vydat povolení ke zprostředkování zaměstnání každému žadateli, který splní zákonné podmínky.

V současné době probíhají kontroly vytipovaných agentur práce prováděné za účasti cizinecké policie, úřadů práce a inspektorátu práce a také celních úřadů a je to jedna z kontrolních priorit. A také ve včera projednávaném zákoně o zaměstnanosti je obsaženo několik zpřísnění ve vztahu k agenturám práce včetně toho, že se nově zavádí prvek v podstatě práva veta u Ministerstva vnitra v případě, že jsou poznatky od bezpečnostních složek, tak při udělování povolení k činnosti agentury práce. Čili v této věci je již navrženo zpřísnění.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec chce položit doplňující otázku nebo otázky? Ano, chce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Já právě v souvislosti s tím nově projednávaným zákonem o zaměstnanosti a se zelenými kartami si trošku kladu otázku, zda bude dostatečné, když v tom zákoně je uvedeno, že cizinec dostane zelenou kartu, a není to podmíněno pracovněprávním vztahem mezi tím cizincem a firmou, která ho bude zaměstnávat. Jestli tento případ zrovna nevede k tomu, že opět sem dostaneme nějaké množství cizích pracovníků, kteří potom buď si budou sami hledat práci, anebo jim bude něco slíbeno, ale ocitnou se úplně někde jinde a vlastně nebude splněna žádná podmínka, protože ta také nebyla smluvně dohodnuta.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr bude reagovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Já bych chtěl zdůraznit, že zelené karty jsou určeny primárně pro kmenové zaměstnance jednotlivých firem. To znamená že i ten zákon na to pamatuje v tom slova smyslu, že neumožňuje takto na zelené karty zapůjčovat cizince k pracím přes agentury práce.

Za další platí samozřejmě to, že v oblasti nelegálního zaměstnávání musíme posílit kontrolní kapacity, to znamená více propojit kontrolní činnost úřadů práce s kontrolní činností oblastních inspektorátů práce za pomoci cizinecké policie. Tam to bude vyžadovat jednoznačně i některé možné reorganizační kroky v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí jako resortu, to znamená např. sjednocení kontrolních činností, které kontrolují podnikatelské subjekty z hlediska kontroly zákona o zaměstnanosti a zákoníku práce, do jedné instituce, která by měla kompletně na starosti kontrolu v oblasti trhu práce.

Problém, o kterém vy jste mluvil - já osobně si nedovedu představit, jak by tento systém fungoval, kdyby někdo měl podepisovat smlouvu v té zahraniční zemi, protože pro tu zelenou kartu si vlastně musí přijet do České republiky a přijede v podstatě na řádné vízum. Představa, že by podnikatelské subjekty musely podepisovat smlouvu ještě před jeho příjezdem, by v podstatě ten program učinila pouze cárem papíru, protože by to bylo velmi těžko realizovatelné. My jsme se také snažili tam dát co nejméně různých byrokratických omezení ve smyslu subjektivní možnosti rozhodování jednotlivých úředníků. To znamená že všechna ta místa jsou kontrolovatelná, budou ve veřejné databázi, která bude veřejně přístupná, každé z těch míst tam musí být uvedeno a pouze místa uvedená v této databázi, která bude veřejně kontrolovatelná, budou moci být používána pro program zelených karet. Žádná jiná.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S další interpelací vystoupí pan poslanec Karel Šidlo a je to na paní ministryně obrany Vlastu Parkanovou ve věci umístění radarové základny v Brdech a v České republice. Připraví se pan poslanec Grospič. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo, pane předsedo. Velice mě mrzí, že jsem tady paní ministryni viděl, ale momentálně tady není.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní ministryně se omluvila, předkládá bod v Senátu. Bylo to i čteno ráno na zahájení našeho jednání. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Karel Šidlo: Dobře, děkuji za informaci. Takže já to přečtu a počkám na písemnou odpověď.

Vážená paní nepřítomná ministryně, stále pokračující jednání vlády České republiky o umístění radarové vojenské základny Spojených států amerických na území České republiky vyvolávají s blížícím se termínem podpisu smlouvy stupňování odporu v řadách občanů, aktivistů občanských iniciativ a hnutí, sdruženími starostů a některými politickými stranami. Současně roste poptávka po vypsání celostátního referenda, která je podporována nejen vyjádřeními na jednotlivých shromážděních, ale v současné době i 150 tisíci podpisy na petičních arších.

Jednou z akcí zapadajících do uvedeného kontextu bylo shromáždění odpůrců vybudování radarové základny ve vojenském újezdu Brdy, pořádané dne 19. dubna 2008 krajskými radami Komunistické strany Čech a Moravy Středočeského a Plzeňského kraje. Jednalo se o mírový protestní pochod z obce Míšov na místo budování radarové základny na kótě 718 v celkové trase cca 2 km. Řádně ohlášená a dlouhodobě připravovaná akce musela být v den konání operativně upravena a zkrácena, neboť jsme nedostali ani po opakované žádosti povolení ke vstupu do vojenského újezdu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP