(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Ještě řeknu, že pan poslanec Hasil má náhradní kartu číslo 5.

Můžeme hlasovat návrhy změny programu. Zazvoním na poslance, aby se dostavili do jednací síně na hlasování. Budeme hlasovat.

Pan poslanec Doktor má náhradní kartu číslo 2.

Budeme hlasovat návrhy změn pořadu schůze. První je návrh pana poslance Koníčka, který navrhuje, abychom body 94 a 95 zařadili na 30. 4. po třetích čteních.

Pan poslanec Paroubek má náhradní kartu číslo 15.

 

Ještě jednou opakuji, že pan poslanec Koníček navrhuje body 94 a 95 zařadit po třetích čteních na středu 30. 4. Je to jasné, můžeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto zařadit tyto dva body, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 68, přítomno 124 poslanců, pro hlasovalo 119, proti žádný. Návrh pana poslance Koníčka byl přijat.

 

Další byl pan poslanec Bartoš. Ten navrhoval zařadit do programu druhé čtení tisku 344. To byla novela školského zákona. Navrhoval to zařadit také zítra do bloku třetích čtení za tři pevně zařazené body. Takže to je na zítřek - vložit druhé čtení, pan poslanec Bartoš.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto zařadit tisk 344, novelu školského zákona, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Máme hlasování číslo 69, přítomno 130, pro hlasovalo 125, proti žádný. Takže i tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Rafaj má náhradní kartu číslo 20.

 

Poslední návrh, který bychom měli hlasovat, je návrh pana poslance Ratha, ten se týká pojistných plánů zdravotní pojišťovny, navrhoval bod 77 vyškrtnout z pořadu schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, vyřadit bod 77 z pořadu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 70. Přítomno je zde nyní 131 poslanců, pro hlasovalo 68, proti 8. Takže tento návrh byl také přijat.

 

To jsou všechny změny pořadu schůze, které byly navrženy.

 

Máme před sebou pořad, už jsem řekl, že dnešní jednání zahájíme bodem číslo

 

97.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Ještě jednou připomenu, že do 11 hodin je možné podávat přihlášky k ústním interpelacím. Písemné tady máme před sebou.

Máme nové usnesení Poslanecké sněmovny k jednacímu řádu, podle kterého se odpovědi na písemné interpelace projednávají v pořadí podle čísla sněmovního tisku. Máme to tady takto seřazeno. Takže seznam začíná interpelací na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Byla to interpelace poslance Miroslava Grebeníčka. Ona tady už několikrát byla na pořadu. Teď jsem, připomínám, přečetl, že pan ministr Schwarzenberg se účastní jednání v Senátu a přijetí generálního tajemníka OECD, takže se omlouvá. Nicméně pan poslanec Grebeníček, mi řekl, že přesto chce k této interpelaci vystoupit a snad dokonce ji i ukončit, takže po této domluvě já požádám pana poslance Grebeníčka, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Ještě požádám o klid. (Předsedající zvoní zvoncem.)

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, za moji interpelaci na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga mne prostřednictvím České televize nedávno ostře napadl předseda Strany zelených Martin Bursík. Neřekl ale, o jaké téma šlo, a můj názor či reakci na jeho výpad televize divákům nezprostředkovala. Předseda zelených jednal velmi nepoctivě. To, proč byl ve svém výstupu v České televizi, na který jsem skutečně nedostal příležitost reagovat, tak útočný a přitom nevěcný, mohu snadno vysvětlit. Strana zelených jako celek je v obtížné situaci. Její poslanci a ministři neplní vlastní volební program v řadě oblastí. Mimo jiné jednají velmi rozporně a ostudně tehdy, když se koaliční vláda dopouští porušování ústavy a neplní své závazky v oblasti mezinárodního práva a úmluv o dodržování lidských práv.

Dámy a pánové, v případě mé interpelace, která vyprovokovala předsedu zelených k ataku na mou maličkost, dokonce Karel Schwarzenberg ve své prvotní odpovědi výslovně odmítl plnit závazky České republiky k mezinárodnímu právu, zejména k Ženevským konvencím. Na mé upozornění, že česká vláda vojensky a diplomaticky podporuje takové válečné a okupační aktivity vlády Spojených států amerických a Severoatlantické aliance v Iráku a v Afghánistánu, které opakovaně podrobují tvrdé kritice i instituce jako Amnesty International, ministr Schwarzenberg reagoval arogantní lží.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP