(16.00 hodin)
(pokračuje Langer)

Podíváte-li se na harmonogram jednání Poslanecké sněmovny a dáte-li ho do souvislosti s jednáním Senátu, který se k věci musí vyjádřit, ke lhůtě pro prezidenta, který by měl návrh zákona také projednat, v uvozovkách, podepsat, a ke lhůtě, ve které musí být vyhlášen ve Sbírce zákonů, doopravdy je mi velmi líto a moc prosím o pochopení, aby tento návrh zákona, máme-li toto vše stihnout a máme-li dát garanci kandidátům znalosti volebních obvodů v důsledku včasného vyhlášení voleb v těch jednotlivých obvodech, prosím, projednejme tuto normu v těch zkrácených lhůtách na této schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Křeček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dovoluji si oponovat, že k takovému jednání není žádný důvod. Vždyť my přece volební obvody máme. Není pravda, že bychom neměli volební obvody. Tady je jenom snaha je změnit - urychleně, honem, rychle do voleb. A k tomu přece není žádný důvod. Ať volby proběhnou v těch obvodech, které dneska jsou, kam se kandidáti připravují, kde jsou kandidáti už zvoleni a instalováni. A další volby nechme podle nové volební matematiky, ale neprojednávejme to takhle horkou jehlou.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr bude reagovat. Prosím.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Doporučuji, abychom si dobře pamatovali - rok 2006, úplně stejná novela v plus minus stejném termínu, pane poslanče. A nepamatuji se, nepamatuji se, že by zde zaznívaly takovéto výhrady takového charakteru a taková podezření z řad opozice, byl-li to - a byl to - vládní návrh. To za prvé.

Za druhé. Cílem není urychleně něco projednat. A vy jste velmi dobrý právník na to, abyste znal dikci volebního zákona. A to je povinnost vlády zareagovat na změny, ke kterým došlo, a naplnit tedy dikci volebního zákona. To je, oč tu běží. A moc prosím, při respektu k odlišným názorům, nepodezírejte a nerozšiřujte vaše pochybnosti o věci, které na straně předkladatele nebyly, nejsou a nebudou. A to říkám se vší autoritou svého vystoupení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Urban. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové. Já snad nepodezřívám přímo vás, pane ministře. Ale také zavzpomínám na jednu zkušenost, která je staršího data. Je to z dob takzvané opoziční smlouvy, kdy se v této Sněmovně schvaloval nový volební zákon. Já se na to pamatuji dobře, protože jsem hlasoval tehdy proti této novele a měl jsem s tím ve své straně poměrně značné problémy. A hlasoval jsem proti právě proto, že v mém kraji, tedy Středočeském kraji, byla předělána politická mapa tak, že kdyby býval Ústavní soud nezrušil tehdy tento schválený volební zákon, tak by tam zřejmě dnes již sociální demokracie neexistovala. Možná vy byste z toho měli radost, nicméně ten volební zákon byl velmi drsný tímto směrem. Je to samozřejmě obrazný příklad, my bychom si poradili i v těchto podmínkách. Ale byl to stejný proces - tedy tam, kde jsme vyhrávali, tak najednou jsme dostali k dispozici obvod, který byl výrazně modrý.

A já vám říkám, to je moje zkušenost s věcí, pro kterou jsem nehlasoval, já si na tu dobu velmi dobře vzpomínám. A proto teď, když jsem viděl tento návrh, tak on je v něčem velmi podobný, a proto říkám, že to je možná jen nějaký šum trávy, která neroste, já budu jenom rád. Ale nevidím sebemenší důvod, proč bychom měli krátit ty lhůty. Mně se zdá návrh pana kolegy Křečka, který říká, ať volby proběhnou v obvodech, které jsou, a příští volby ať jsou v těch změněných obvodech, naprosto správný a politicky realistický.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr - prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Jenom drobná poznámka. Tehdejší změnu volebního zákona předkládaly dvě politické strany - nejenom ODS, ale také sociální demokracie.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ještě nějaké další vystoupení v rozpravě obecné? Nikoliv. - Omlouvám se, pane poslanče Jičínský, neviděla jsem vaši ruku za krásnou kyticí tulipánů (na vládní lavici). Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Já mám drobnou poznámku přece jenom pro vyjasnění věci a uznání rozdílů, které existují. Pan ministr Langer má pravdu, že návrh volebního zákona tehdy se připravoval jako společný návrh ČSSD a ODS, ale týkal se voleb do Poslanecké sněmovny. V tomto směru tedy jeho koncepce byla jiná, než je tato změna zákona o volbách do Senátu. Tady po mém soudu, nemám to sice spočítáno, ale myslím si, že kdybychom žádné změny neprovedli, že bychom se provinili proti tomu, co je přece jenom vyšším principem, než je konkrétní rozdělení obvodů, a to je ústavní zásada rovnosti volebního práva. V tomto směru já jsem měl také kritickou poznámku, že to vláda mohla předložit dříve, ale přesto si myslím, že by tato výhrada neměla být chápána tak, že znemožníme projednání této věci, protože považuji za důležité, aby rovnost volebního práva byla zachována.

A tím, že se volební obvody do Senátu mají měnit v roce, v němž se konají volby, z důvodů, o kterých jak ministr, tak i já jsme hovořili - prostě ty důvody jsou relevantní a měli bychom je uznat. Čili v tomto směru si nemyslím, že by se mělo volit do těch starých volebních obvodů, jakkoliv říkám, nemám spočítáno, kde by to porušilo onu ústavní zásadu, že to nemá být patnáct procent nad nebo patnáct pod.

Takže prosím, byly tady podány návrhy, o nich se rozhodne, ale tyto základní věci by po mém soudu měla Sněmovna při rozhodování respektovat jako podstatné pro regulérnost voleb do Senátu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Teď tedy obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a posléze návrhem na zkrácení tohoto projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Pan poslanec Jičínský rozšířil tento návrh o návrh na přikázání k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Budeme tedy hlasovat o těchto dvou návrzích.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 57 a táži se vás, kdo souhlasí s přikázáním ústavněprávnímu výboru. Kdo je, prosím, pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 155 poslankyň a poslanců pro 119, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 58 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto přikázáním. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 155 poslankyň a poslanců pro návrh 70, proti 33. Tento návrh nebyl schválen.

 

Nyní tedy návrh na zkrácení. Bylo navrženo zkrácení na 5 dnů.

Registruji žádost o odhlášení. Odhlašuji vás a prosím, abyste se všichni zaregistrovali znovu svými hlasovacími kartami. (Po chvilce:) Počet přítomných v sále se již ustálil.

 

Zahajuji tedy hlasování s pořadovým číslem 59 a táži se, kdo souhlasí se zkrácením projednávání na 5 dnů. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 133 poslankyň a poslanců pro návrh 65, proti návrhu 56. Tento návrh nebyl přijat.

 

Přejete si, prosím, konfrontovat záměr s realitou výstupu z hlasování? Ano. Prosím tedy o chvilku strpení k provedení této kontroly.

Pane poslanče Krille, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP