(Jednání pokračovalo v 15.35 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych vás poprosil, abyste se usadili, ztišili, abychom mohli pokračovat v rozjednaném bodu a vystoupení pana ministra Cyrila Svobody. Prosím, pane ministře, zkuste to.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Já se, pane předsedo, pokusím pokračovat.

Vláda tedy předložila návrh zákona, kterým se řešil tento problém, který se týkal hotelů a hotelových služeb. Zároveň jsme ve vládě odmítli učinit novelu, která by se týkala zdravotnických zařízení, a to z toho důvodu, že ti, kteří jsou ve zdravotnických zařízeních, jsou v nich nedobrovolně. A proto vycházíme z tohoto principu, že není možné vybírat poplatky za zařízení, kde někdo není o své dobrovolné vůli. To je také důvod, proč chceme, aby Česká republika iniciovala tuto debatu na mezinárodní úrovni, abychom tuto výjimku podrželi. To je důvod, proč velmi apeluji na to, abychom drželi původní vládní návrh nebo řešení, které se k původnímu vládnímu návrhu nejvíce blíží.

Sněmovna učinila jediný krok, totiž navrhla zastropování výše odměny do výše koncesionářského poplatku. Evropská komise na to napsala dopis, že se jí to moc nelíbí, ale pořád toto řešení je ještě blízko původnímu vládnímu návrhu.

Senát sice tuto chybu odstranil, ale učinil jiné rozhodnutí, totiž že vyřešil otázku platby na úkor koncesionářských poplatků. A to podle našeho názoru není správné řešení a situaci to více zkomplikuje. Protože nemáme žádné dobré řešení, tak v každém případě původní sněmovní návrh je dobrý návrh, mám-li si vybrat, a velmi apeluji na to, aby Sněmovna podpořila původní sněmovní návrh, protože je nejblíže vládnímu návrhu a pomůže nám celou situaci řešit.

Takže já apeluji na podporu původnímu sněmovnímu návrhu. Tím pádem, při vší úctě k Senátu, výrazně se vyslovuji, abychom nepodpořili to, co předložil Senát, a to říkám při veškeré úctě k horní komoře Parlamentu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Vítězslav Jandák? Pane poslanče, táži se, jestli se chcete vyjádřit k tomuto. Nechcete. Děkuji. A zpravodaje výboru pro evropské záležitosti pana poslance Petra Bratského. Chcete vystoupit k tomuto bodu? Ne. Děkuji.

Otevírám k tomuto bodu rozpravu. V rozpravě jako první vystoupí senátor Vlastimil Balín. Prosím, pane senátore, máte slovo. Další v pořadí je pan poslanec Laudát.

 

Senátor Vlastimil Balín: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, milé poslankyně, vážení poslanci, co je mým úkolem, víte. Já vás nechci dlouho zdržovat, ale některé věci vážící se na projednávanou materii bych přece jenom rád zdůraznil.

Asi všichni víme, že problematika duševního vlastnictví byla, je a obávám se, že určitě dále bude zejména z pohledu právní ochrany a sladěnosti určitých proporcí s podmínkami pro tvůrčí duševní práci a pro jiné druhy podnikání velmi citlivou otázkou. Projevilo se to již při první novele autorského zákona v roce 2005, a to v rámci projednávání výjimek z provozování rozhlasového či televizního vysílání pro hotelové pokoje a zdravotnická zařízení. To je ten inkriminovaný § 23 autorského zákona. Výsledkem byla novela, u níž zejména právní odborníci očekávali negativní reakce nejen od domácí aplikace práva, ale i ze strany kompetentních orgánů EU, a popravdě řečeno, ta na sebe nenechala dlouho čekat.

Vy dobře víte, co bylo důvodem, jaké verdikty evropských institucí byly důvodem pro tuto novelu a jaký byl legislativní proces zde v Poslanecké sněmovně, čili s tím bych vás nezatěžoval. Ale připomněl bych velmi krátce legislativní proces v Senátu, kde novela autorského zákona byla projednávána jako senátní tisk č. 196.

Návrhem, předlohou se jako garanční výbor zabýval výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a dále též stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky. Oba tyto orgány doporučily Senátu na jeho plenární schůzi, která probíhala 26. března 2008, pozměňovací návrhy. Další pozměňovací návrhy byly podány přímo při projednávání v Senátu, který nakonec vrátil předlohu Poslanecké sněmovně ve znění pozměňovacích návrhů uvedených v příloze usnesení Senátu č. 360, u vás je to tisk Poslanecké sněmovny číslo 289/5.

Pokud se týká pozměňovacích návrhů Senátu, lze je věcně rozdělit do tří skupin. To koneckonců máte i ve svých podkladových materiálech, čili ani tím bych vás nechtěl zatěžovat.

Na rozdíl od zástupce předkladatele bych vás chtěl požádat o podporu zákona ve znění pozměňovacích návrhů Senátu. Chtěl bych argumentovat i tím, že při projednávání v Senátu stanovisko předkladatele bylo souhlasné nebo neutrální. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane senátore, a o slovo prosím nyní pana poslance Laudáta. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP