(14.40 hodin)
(pokračuje Váňa)

Pane premiére, ve věci vládní etiky. Vystupování členů vlády a vlády ve sboru by mělo v lidech vyvolávat úctu, respekt, vážnost. Jak to ale můžeme po lidech chtít, když toho nejsou schopni ani vaši hejtmani, ani vaši hejtmani z ODS, když nevěří vám, nevěří vaší vládě? Neb jak si to mám jinak vyložit, když vaši hejtmani z ODS nechtějí, aby v rámci krajských voleb je přijeli podpořit členové vládní koalice, členové vlády z ODS? Jak potom můžeme chtít po lidech, aby vládě, která pracuje pod taktovkou ODS, lidé věřili? Jak můžeme chtít po lidech, aby lidé k této vládě měli úctu a respekt?

Už dnes je jasné, že ODS veřejně přiznává, že svým způsobem vládnutí poškozuje drtivou většinu obyvatel, poškozuje 95 % občanů, těch, kteří žijí z průměrných výdělků, z průměrné mzdy. Už dnes, pane nepřítomný premiére, to ve vaší vládě pěkně vře, už dnes to ve vaší vládě skřípe, protože mnozí členové vaší vlády si uvědomují, že bohužel ODS se podařilo naštvat za tu krátkou dobu téměř každého. Někteří členové vlády slyší rozezlené hlasy našich občanů, a proto se spolu, pane nepřítomný premiére, pojďme podívat, pro koho vaše vláda nepracuje, komu vaše vláda neprospívá.

Vaše vláda neprospívá matkám samoživitelkám. Díky ODS došlo ke snížení porodného ze 17 500 korun zhruba o 4800.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas, pane poslanče! Děkuji za respektování času.

Nyní bych požádal pana poslance Ladislava Šincla a pak bude moci Miroslav Váňa dopovědět svou interpelaci.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající.

Pan nepřítomný premiér svou premiérskou medailí vyznamenal lidi, kteří podřízli hrdlo bezbranného člověka znehybněného pouty a chloroformem. Lidi, kteří zabili obyčejného pokladníka jen proto, aby ukradli peníze určené na mzdy. Byl vyznamenán člověk, který hasiči, který se snažil jen uhasit sedmnáct hořících stohů, vystřelil oko. Toto byly jejich rádoby hrdinské činy, za které byli vyznamenáni.

Vyznamenání bratrů Mašínů a pana Paumera premiérskou medailí je plivnutím do tváře všech slušných lidí v této zemi a ostudou celé České republiky. Dle mínění pana premiéra jsou tito lidé ovšem hodni obdivu a ode dneška všichni ti, co takto činí, mají být vzorem novým generacím.

Chtěl jsem se pana nepřítomného premiéra zeptat: Proč vyznamenáváte za nás ostatní jen obyčejné vrahy, kteří udělali jen to, že z minulého režimu zbaběle utekli a při tom bestiálně zabíjeli bezbranné lidi?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní bych znovu požádal pana poslance Miroslava Váňu, aby teď využil svých dalších dvou minut. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Takže komu vaše vláda neprospívá. Jak jsem již řekl, maminkám, ženám samoživitelkám, a to proto, protože díky vaší ODS maminkám byl odebrán rodičovský příspěvek, který dříve pobíraly matky v částce 7500. Díky vaší ODS dnes, když maminky chtějí, aby se rozvíjely vlohy jejich dětí, a dají děti třeba na taneční kursy, na pěvecké kursy, na umělecké či sportovní kursy, tak díky vaší ODS za to maminky budou platit daleko, daleko více. Jejich dětem se zdražily nejen veškeré učební pomůcky, stravenky ve školách, ve školních družinách, ale dnes není žádná výjimka, když se mnoho dětí nemůže účastnit třeba školy v přírodě nebo povinných lyžařských kursů nebo školních výletů, a to proto, protože jejich matky samoživitelky na to zkrátka peníze nemají. Navíc dnes ODS chce zrušit poslední rok mateřské školky, který je dnes bezplatný. Já chci jenom podotknout, že jeden měsíc pro maminky platba ve školkách představuje zaplatit z peněženky tisíc korun za měsíc. A tak jsme v situaci, že matky samoživitelky vážně platí za všechno víc - za oblečení, za stravu, platí daleko víc třeba i za hloupé hračky pro své děti. Platby za novorozence v inkubátorech považujeme za lidský hyenismus. Platba za návštěvu s dítětem na pohotovosti 90 korun, platba za jeden den pobytu dítěte v nemocnici 60 korun, za návštěvu lékaře 30 korun, platba za jeden recept se dvěma položkami 60 korun - to krutě ohrozí rozpočty.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas! Nyní bych požádal pana poslance Ladislava Šincla opět.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Jelikož tady pan premiér není a je to z mojí strany neseriózní, abych měl další otázky, na které bude potom písemně se svým aparátem odpovídat, já si svoje interpelace ušetřím na další zasedání a pevně věřím, pane předsedající, že se pan premiér již tohoto zasedání účastní a bude opravdu odpovídat na položené otázky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní bych zase požádal pana poslance Váňu.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére, komu vaše vláda nepomáhá. Nepomáhá matkám samoživitelkám. Bohužel došlo k odbourání preventivní lékařské bezplatné péče pro děti, rozpadá se, a to komplexně, systém bezplatné ozdravné pobytové péče pro nemocné děti, kolabuje systém dětské lázeňské pobytové péče. A tak jsme se dostali do situace, že každá druhá maminka samoživitelka se ocitá na hranici chudoby.

Komu dále vaše vláda neprospívá? Vícepočetným rodinám. To jsou rodiny, kde jsou více než tři děti. Vážený pane nepřítomný premiére, tyto rodiny žijí od výplaty k výplatě a docházejí jim zcela jejich finanční rezervy. Tyto rodiny jsou zadluženy v částce 752 mld. a odhaduje se, že ke konci roku 2008 jejich zadlužení bude v částce 900 mld. korun. Jenom chci říct, že ty rodiny se dostávají do dluhů, protože některé z nich chtějí zkrátka svým dětem udělat radost nákupem drobných dárků na Vánoce, zahraniční či domácí dovolenou. Podle statistik je zřejmé, že vícepočetné rodiny, aby si udržely svůj životní standard, ze svých peněženek zaplatí o 4500 na měsíc navíc. Díky vaší ODS 99 % rodin byly sníženy dětské přídavky. A tak dnes udržet pro rodinu více dětí na vysoké škole, to už je úkol nadlidský. Jenom podotýkám, že náklad na jednoho studujícího vysokoškoláka z 9000 povyskočil na 13 000 korun. A tak dnes jsme v situaci, že plných 29 % vícepočetných rodin se opět nachází na hranici chudoby.

Komu dále vláda neprospívá? To jsou mladá začínající manželství. Těm vláda pracující pod taktovkou ODS naprosto škrtla, naprosto zrušila veškeré výhody pro mladá manželství, které jim umožnily získat první samostatné bydlení. Díky vaší ODS došlo ke zrušení dotací obcím na výstavbu nájemních startovacích bytů pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. Byly zrušeny -

***




Přihlásit/registrovat se do ISP