(10.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Takže budeme hlasovat o námitce pana poslance Martínka. Kdo souhlasí s touto námitkou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 227 z přítomných 144 poslankyň a poslanců pro návrh 92, proti 10. Konstatuji, že námitka pana poslance Martínka byla přijata.

 

Všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Borise Šťastného, aby tento návrh zákona byl vrácen k novému projednání výboru, a to výboru zdravotnímu. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 228 z přítomných 134 poslankyň a poslanců pro návrh 71, proti 30. Konstatuji, že i tento návrh jsme přikázali k novému projednání výboru zdravotnímu.

 

Musím pana poslance Borise Šťastného upozornit na to, že zkrátit lhůtu ve druhém čtení již podle jednacího řádu nelze, že to lze jen v projednávání při prvém čtení, takže tento návrh není hlasovatelný, jestli s tím pan poslanec takto souhlasí. Ano, souhlasí

Takže já konstatuji, že tento návrh byl vrácen k novému projednání, a to výboru hospodářskému a zdravotnímu. Končím bod číslo 88.

 

Nyní zahájím další bod, již bod pátý dnešního dne. Je to bod

 

46.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Lisabonská smlouva pozměňující
Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství
/sněmovní tisk 407/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvedl pan místopředseda vlády Alexandr Vondra, přerušili jsme toto jednání v obecné rozpravě. Ještě poprosím pana zpravodaje Hamáčka, aby se posadil také ke stolku zpravodajů, a budeme tedy pokračovat v obecné rozpravě, do které jsou přihlášeni jako první pan poslanec Exner, další pan poslanec Paroubek, pan poslanec Zaorálek, pan poslanec Bratský a pan poslanec Schwippel.

Prosím, pane poslanče Exnere, ujměte se slova.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl procedurální návrh - přerušit projednávání tohoto bodu do následující lhůty: tři neděle po obdržení oficiálního konsolidovaného znění a zároveň dosud platných smluv s vyznačením změn.

Pan místopředseda vlády Vondra nám ukazoval knihu, kterou jsme obdrželi před několika dny, s tím, že jde o samizdat, a vyjádřil optimistický názor, že snad nakonec nebude deset různých překladů toho, co máme projednávat jako nově vzniklé smlouvy. Jde o velice závažnou věc. O této záležitosti se má v členských zemích Evropské unie rozhodnout buď hlasováním občanů, nebo v mnoha státech, jako např. v České republice, zvláště stanoveným ústavním kvorem. Přitom nemáme dostatečné podklady k dispozici. Není možné, abychom jednání zahájili na základě neoficiálního znění, které ještě k tomu je mírně zpochybňováno, případně zesměšňováno.

V případě, že hlasování, které navrhuji hned, nebude akceptováno, budu pokračovat, pane předsedo Sněmovny, ve svém vystoupení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Pane poslanče, navrhl jste tedy přerušit tento bod na tři týdny od obdržení těch dokumentů.

Zazvoním. (Hlásí se poslanec Rath.) Pane poslanče, já vám nedám technickou, já nevím, s čím se hlásíte.

 

Poslanec David Rath: Já jsem, pane předsedo… (Předsedající vypíná mikrofon.) Nevypínejte mi mikrofon!! Já tady vystupuji za klub sociální demokracie, jestli jste si toho nevšiml, pane předsedo!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, nerozčilujte se. Vy jste se hlásil s faktickou…

 

Poslanec David Rath: Vy nemáte právo…

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vy jste se hlásil s faktickou poznámkou, tudíž jsem myslel, že se hlásíte do rozpravy. Já vám slovo udělím, jestli se hlásíte za poslanecký klub. Tak mi to sdělte a nerozčilujte se, protože je to zbytečné se rozčilovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Vaše způsoby, pane předsedo, přesahují všechny možnosti. Vy nemáte žádné právo tady vypínat…

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, předneste návrh za poslanecký klub.

 

Poslanec David Rath: Za poslanecký klub sociální demokracie. Měl jste se mě nejdřív optat, s čím chci vystoupit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, vy jste se hlásil formou technické, to znamená klasickým téčkem, a pro mě je to faktická přihláška. Kdybyste řekl: pane předsedo, hlásím se jako zástupce poslaneckého klubu, je to pro mě něco jiného. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec David Rath: To byste mi nesměl vypnout mikrofon. Téčko znamená také technická poznámka. Já právě žádám o přestávku na klub sociální demokracie v délce 15 minut a prosím klub sociální demokracie do Státních aktů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, takže se sejdeme v 10.35 hodin. Vyhlašuji přestávku do 10.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP