(12.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi. Hovořit bude pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já u složitých materií vždycky pléduji pro to, aby byl čas a prostor se tím zabývat ve výborech. Tady bohužel nemohu dát zapravdu panu místopředsedovi sněmovny Filipovi. A chápu, že on tuto materii nesleduje podrobně a po celou dobu, a proto bych tady udělal krátkou exkurzi.

Tento zákon se skutečně už projednává zhruba rok. Za ten rok bylo několikero seminářů, několikero seminářů v rámci zdravotního výboru i podvýborů, několikero projednávání ve zdravotním výboru. Bohužel, každé kolo projednávání vede k novým a novým pozměňovacím návrhům, takže místo toho, aby se stanoviska sbližovala a situace se stávala přehlednější, tak se v průběhu toho roku situace neustále komplikovala a jen se počet nápadů a návrhů rozhojňoval. Takže zatímco na začátku jsme měli třeba navrženou výjimku pro restaurace do sta metrů, teď už máme další návrh i do dvou set metrů, a pokud to vrátíme do druhého čtení, tak já vám skoro mohu slíbit, že přijde někdo s návrhem tam mít ještě dvě stě padesát metrů, tři sta metrů nebo sto padesát metrů. Já to schválně trochu zlehčuji, ale bohužel, myslím si, že pokud teď vyhovíme tomuto návrhu, který vypadá naprosto logicky - a já bych byl pro, kdybych neměl tu roční zkušenost - tak musím konstatovat, že se k této materii vrátíme na některé z příštích schůzí a ten hlasovací manuál bude ještě složitější a počet pozměňovacích návrhů bude nejspíš ještě širší.

Čili já se přimlouvám za to, byť se nikomu z nás do toho nechce a ani mně se do toho nechce, prostě tuto věc nějakým způsobem hlasovat a rozhodnout a mít na nějaký definovaný čas tento problém uzavřen, protože se obávám, že skutečně získat pro to čas nic nevyřeší. Prostě zdravotní výbor není schopen ta rozdílná stanoviska nějakým způsobem sjednotit, protože na jedné straně je naprosto logické a tvrdé stanovisko těch kuřáckých lobby, tedy tabákových koncernů, na druhé straně je naprosto nesmlouvavé, jasné stanovisko řekněme té lékařské veřejnosti a některých občanských sdružení, která zase bojují proti této tabákové lobby. Prostě bohužel, jinak než hlasováním to tato Sněmovna vyřešit nemůže.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou pan poslanec Šťastný a potom paní poslankyně Kalábková.

 

Poslanec Boris Šťastný: Ještě faktickou poznámku, velmi krátkou, jenom pro upřesnění mých kolegyň a kolegů. 90 % návrhů, které následně potom byly přijaty i zdravotním výborem, vzešlo z dílny pracovní skupiny zřízené za tím účelem panem ministrem zdravotnictví. Čili 90 % všech těchto písmenek a číslíček, jak jsme tady četli tu dlouhou řadu, jsme dali za rok dohromady v pracovní skupině Ministerstva zdravotnictví, kde byly téměř dvě desítky odborníků, a následně byly přijaty výborem pro zdravotnictví a dostávají se i sem a prošly i legislativou Ministerstva zdravotnictví a Sněmovny.

Tolik moje faktická poznámka.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S další faktickou pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já se chci ohradit proti tomu rozdělení na ty, kteří hlasují v zájmu tabákových lobby, a na ty, kteří hlasují proti těmto lobby.

Já vám chci slíbit, pane poslanče Rathe prostřednictvím předsedajícího, že já budu hlasovat podle svého kuřáckého svědomí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně Gabriela Kalábková.

Dámy a pánové, chceme-li se s tímto zákonem vypořádat, neuspěcháme to sice, nezjednodušíme to, když se budeme předhánět v bonmotech.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji, pane předsedající. Já se velice omlouvám panu kolegovi Rathovi, protože na tomto místě teď, ačkoli jsem členka jiné politické strany, než je pan Filip, musím ho podpořit v jeho slovech. Já to trošku zobecním.

Myslím si obecně, že zákon, který po předložení tady na plénu vyvolá smršť, doslova smršť desítek až stovek pozměňovacích návrhů, se má vrátit k přepracování, protože nelze očekávat, že vyvolá nějaký konsensus. A vzpomeňme si například, když jsme tady projednávali zákon o azylu. Já se obávám, že se nám častokrát stává, že nemáme dost času nachystat nějakou věc přímo tak, aby byla dobrá, zato potom máme dostatek času, aby se to dvacetkrát předělávalo. Proto bych byla ráda, aby až se tento zákon bude schvalovat, abychom ho měli možnost schválit v takové formě, za kterou nás nebude veřejnost laická i odborná pranýřovat, a nebudeme se k němu následně stopadesátkrát vracet.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji pani poslankyni Kalábkové. Pan poslanec Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych se chtěl s vámi podělit o zkušenosti, protože tento zákon tady není samozřejmě poprvé, byl i v minulém volebním období. Jeho projednávání trvalo tři roky, nakonec bych řekl, že zasedání ve Sněmovně bylo také trošku trapné, a víte, co z toho potom vyšlo. Vyšlo z toho to, že se nesmí kouřit na zastávkách, a podstata toho zákona v podstatě utekla. Já si myslím, že bych se přimlouval spíš, aby to bylo vráceno do výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Já si myslím, že je čas rozhodnout hlasováním. Hlásí se ještě někdo do rozpravy ve třetím čtení? Ne-li, rozpravu ve třetím čtení končím s tím, že jsme slyšeli návrh pana místopředsedy Vojtěcha Filipa na vrácení této předlohy do druhého čtení. Odhlásím vás a poprosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 142, které jsem zahájil, rozhodneme o návrhu na vrácení. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 168 poslanců, pro bylo 98, proti 41, takže tento návrh byl přijat.

 

Nicméně tím jsme se ještě nevyrovnali se vším, co pan místopředseda Vojtěch Filip navrhl. On navrhl další komplikovanou věc, protože o přikázání výboru rozhodujeme v prvém čtení. On doporučuje, abychom to vrátili k projednání pouze zdravotnímu výboru. On to upřesní a řekne, zdali existuje nějaké východisko.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já bych řekl přesně postup podle jednacího řádu. Zítra ráno mezi 9 a 9.30 navrhnu zařazení nového bodu - druhého čtení tohoto tisku, abychom mohli udělat tento procedurální návrh, abyste neřekli, že jsem to udělal jaksi z čiré lásky ke kouření, protože jsem opravdový a zatvrzelý nekuřák. Takže opravdu zítra ráno si na to dám pozor a navrhnu to.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nicméně tento procedurální návrh může být hlasován právě zítra ráno, takže jsme slyšeli tuto vaši informaci a nějak se s tím vypořádáme. Myslím, že všem zúčastněným je zřejmé, že bude pro Sněmovnu a pro průchodnost této předlohy dobře, když se nějakým způsobem zpřehlední i systematika pozměňovacích návrhů, protože já souhlasím s těmi, kteří se domnívají, že to nebylo příliš přehledné. Ale na mém mínění ostatně tolik nezáleží, vy sami jste rozhodli, že se to vrací. Zítra ráno po deváté hodině se k tomu vracíme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP