(16.30 hodin)

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Já bych odpověděl na otázky, které byly teď specifikovány.

Otázka, proč proběhl sled událostí, je nezodpověditelná, protože on tak neproběhl, ten sled událostí, co se týče rozhodnutí o Úrazové nemocnici, takže na to se dá těžko odpovědět, na tu otázku. Takže aspoň řeknu, jak proběhl.

Rozhodnutí bylo strategické a týká se především koncentrace příslušných druhů péče, ne přímo rušení Úrazové nemocnice, ale druhů péče. Stejně tak jsme rozhodovali o onkologické péči, o její centralizaci do Masarykova onkologického ústavu, podobně jsme rozhodovali o traumatologické péči, aby byla komplexně zajištěna v Bohunicích. A potom se to týká i chirurgie, kterou jsme chtěli koncentrovat podle oborů u svaté Anny. Takže to byla základní strategická rozhodnutí v Brně, která jsme tam na veřejnosti prezentovali, řekli jsme to všem zástupcům města, kraje, novinářům a všem.

Samozřejmě zaměstnanci Úrazové nemocnice se dověděli od nás rozhodnutí o tom, přesunout Úrazovou nemocnici a hlavně traumatologii do Bohunic.

A pan profesor Janeček byl odvolán především proto, že začal sabotovat komunikaci vůči těmto zaměstnancům, a právě to byl důvod, proč docházelo k některým zmatkům a nejistotě zaměstnanců. Takže byl odvolán proto, že vytvářel nejistotu přímo v podniku, a jak jsem již zmiňoval v úvodu, vytvářel ji proto, protože bylo zajímavější politicky se zviditelnit, protože kandiduje do Senátu. A to byl ten důvod. Takže já potřebuji, aby mi někdo řediteloval nemocnici, aby to fungovalo, aby komunikoval především složité změny, které jsou velmi citlivé, se zaměstnanci, nikoliv se zabýval svou politickou kariérou! A dostal možnost být ředitelem. My jsme se ptali, jestli chce dělat politickou kariéru, nebo ředitele. Řekl, že chce dělat ředitele, ale přitom dělal politickou kariéru, takže skončil.

O šikanování nevím, to je záležitost jeho zaměstnavatele a ředitele a s tím Ministerstvo zdravotnictví nemá nic společného, ať si to řeší se svým zaměstnavatelem. To nevím, o čem přesně mluvíte.

To je odpověď na tuto otázku a myslím, že jsem zodpověděl obě dvě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Do rozpravy se ještě hlásí -

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Ta komise samozřejmě rozhodovala o způsobu provedení té transformace, nikoliv o tom, jestli se provede, či nikoliv.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak, i s tímto dovětkem vám děkuji, a do rozpravy se hlásí pan kolega Michal Pohanka, registruji ještě přihlášku pana poslance Bohuslava Sobotky.

 

Poslanec Michal Pohanka: Vážená paní předsedající, rád bych si dovolil vaším prostřednictvím uklidnit pana kolegu Jandáka, že nebudu velet zbytku Úrazové nemocnice, to má špatný informační zdroj.

A nyní bych si dovolil jenom tak nefarizejsky říci několik věcí.

Analýzy o tom, že Úrazová nemocnice by měla být v nějakém časovém horizontu přestěhována do Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích, byly zpracovány už za několika ministrů, několik těchto ministrů bylo i sociálně demokratických. Já jsem měl možnost se s těmito analýzami seznámit, ty analýzy vycházely z reálných čísel. Ale je samozřejmě jasné, že v momentech, kdy se má rušit nějaká nemocnice nebo kdy jakákoliv analýza má být realizována, samozřejmě je to velmi nepopulární krok, protože všichni zúčastnění v té nemocnici se tomu logicky brání.

Já bych tady opravdu mluvil k tomuto maximálně korektně, jenom bych chtěl říci, že asi možná by se takový povyk nestrhl v momentě, kdy by Úrazová nemocnice byla jako celek přestěhována do Fakultní nemocnice Brno. To si myslím, že i mí bývalí kolegové by museli říci, že toto řešení je korektní. Já se domnívám, že tady možná vznikla ta zásadní chyba, že Úrazová nemocnice má být přestěhována po částech, nebo dokonce že se zmiňovalo to, že klíčové části přestěhovány nebudou, což by bylo velmi hrubou chybou, protože pokud by nebyl přestěhován traumatým, nebo kdyby traumatým dokonce se rozpadl - pro vás, kdo nevíte, co to traumatým je, je to jednotka, která zasahuje v zemích světa, když je nějaká katastrofa nebo nějaké neštěstí. A samozřejmě by bylo velké neštěstí, kdyby tam nebyla přestěhována spinální jednotka.

Já samozřejmě jako Brňák jsem tady s těmito otázkami se obrátil na ministra Julínka písemnou interpelací a ministr Julínek mi v interpelacích odpověděl, že tady toto bude do Fakultní nemocnice Brno přestěhováno. Takže samozřejmě si myslím, že ta starost o to, že část toho týmu bude zmařena nebo že část lidí padne vniveč, by se dala možná odstranit lepší komunikací.

Co samozřejmě bych chtěl říci na závěr, je to, že jakákoliv nemocnice má samozřejmě zástupy vděčných pacientů, jakákoliv nemocnice má velké lobby a přesun jakékoliv nemocnice je velké řešení, které je velmi komplikované, a v momentě, kdy se do toho zapletou i politické otázky, tak někdy to může být problém téměř neřešitelný.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Pohankovi. Slovo má nyní pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já bych chtěl doporučit panu ministru Julínkovi, až skončí tento bod a skončí dnešní schůze a dnešní jednání Poslanecké sněmovny, aby si ještě jednou v klidu, bez emocí, po sobě přečetl ze stenozáznamu, co nám tady před malou chvíli oznámil.

Pan ministr zdravotnictví nám v zásadě oznámil, že bývalý ředitel Úrazové nemocnice v Brně Janeček byl vyhozen z funkce ředitele proto, že se rozhodl kandidovat do Senátu. Já jsem se chtěl zeptat, jestli pan ministr Julínek by rozhodoval stejně, kdyby se kterýkoliv jiný ředitel fakultní nemocnice, nebo jím řízené organizace, rozhodl kandidovat do Senátu, ale za Občanskou demokratickou stranu.

Já si myslím, že to, co tady zaznělo, je v zásadě nepřípustné. Podle mého názoru lidé nemohou být vyhazováni ze svého místa, nemohou jim být udělovány důtky nebo odebíráno osobní ohodnocení za to, že jsou příslušníky nějaké politické strany nebo že se rozhodnou za tuto politickou stranu kandidovat do veřejné funkce. Dnes tady ministr zdravotnictví obhajuje vyhození ředitele nemocnice za to, že kandiduje do Senátu, zítra to možná bude za to, že někdo kandiduje do krajského zastupitelstva, pozítří, že si někdo dovolil kandidovat za tu špatnou politickou stranu do místního zastupitelstva.

Já se domnívám, že toto bychom měli velmi pozorně sledovat a velmi pozorně analyzovat, a chtěl bych požádat pana ministra zdravotnictví, aby až si v klidu, bez emocí dnes večer po sobě přečte, co vlastně řekl, o tom přemýšlel. A pokud dospěje k názoru, že přestřelil, že to není možné, tak aby se panu řediteli Janečkovi a i této Poslanecké sněmovně omluvil za to, co udělal svým podpisem, a za to, jakým způsobem toto své rozhodnutí zdůvodnil.

Druhá věc se týká problému, který tady všichni cítíme a vedeme kolem toho diskusi. Já si myslím, že jsme si mohli tuhle debatu ušetřit, že padesát tisíc občanů si mohlo ušetřit svůj podpis pod petici a dva tisíce lidí si mohly ušetřit demonstraci - která mimochodem proběhla v docela špatném počasí, byla zima a chvílemi pršelo, přesto tam přišlo dva tisíce lidí na Moravské náměstí v Brně - kdyby tady existovala veřejná diskuse, která by nebyla dialogem hluchých se slepými. Tady nebyla veřejná diskuse. Rozhodnutí ministra zdravotnictví nepředcházela veřejná diskuse, na které by participovali zaměstnanci nemocnice, jejich odborové organizace, ale na které by především participovalo město Brno a na které by také participoval Jihomoravský kraj. Ta diskuse tady neproběhla, nebyla veřejná, nebylo do ní zapojeno dostatečné množství občanů, lidé vůbec nedostali možnost se k této věci vyjádřit a rovnou jim bylo naservírováno rozhodnutí ministra zdravotnictví. V tom si myslím, že je ta chyba, ke které tady došlo. Nejenom že tedy toto bylo rozhodnutí, že to byl pro Brňany blesk z čistého nebe, ale od té doby ministr zdravotnictví trvá na svém a neustoupil vůbec v ničem. Neakceptoval jedinou připomínku, nepozměnil svoji strategii, nezměnil přístup v jednání s městem Brnem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP