(15.50 hodin)
(pokračuje Rabas)

Ten druhý v podstatě bod se týká farmového chovu, o kterém zde byla řeč. Já samozřejmě se podepisuji pod to, aby se jeleni nemuseli nahánět uličkami do dobytčích vozů a vozit na jatka, protože to jistě způsobí mnohá traumata nejen psychická, ale i fyzická těm zvířatům, aby bylo možné na farmách ta zvířata usmrtit zastřelením. Ale ten můj pozměňovací návrh se týká § 21 odst. 2, kde § 21 odst. 2 říká, která zvířata může farmář použít k domácí porážce, respektive vyjmenovává, která ne, což je skot včetně telat, koně, osli a jejich kříženci a tak dále. Také je tam právě termín jelenovití z farmového chovu. Já se domnívám, že když ten farmář bude mít možnost zvířata v té oboře usmrtit a odvézt na jatka a zpracovat je jakkoliv, že by měl mít i možnost použít ta zvířata ze svého chovu pro domácí porážku. A to je smysl té úpravy, tedy vypustit slova "a jelenovitých z farmového chovu", tak aby mohl použít ta zvířata i pro sebe, pro své účely.

To je všechno, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli se někdo dále hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu. Táži se na závěrečná slova pana ministra, pana zpravodaje, i když na něho nevidím. Ne, nechce.

Takže návrh na vrácení nezazněl, na zkrácení lhůty také nezazněl. Končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a tento bod končím.

 

Dále budeme projednávat bod třetí dnešního dne a je jím

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 408/2000 Sb., o ochraně práv
k odrůdám rostlin a o změně zákona č. 92/1996 Sb., o odrůdách, osivu a sadbě
pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o ochraně práv k odrůdám),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích,
přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů
(zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 350/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, tento zákon naopak s největší pravděpodobností nevzbudí žádnou z těch emotivních diskusí, které jsme tady zažili. Naopak, domnívám se, že nevzbudí diskusi vůbec žádnou. Jedná se totiž o natolik specializovaný návrh zákona, respektive jeho novely, který se týká velmi úzkého odvětví ochrany odrůd při jednotlivých orgánech členských zemí Evropské unie, a tímto návrhem my přejímáme právo Evropské unie, přejímáme vlastně určité nařízení o seznamu soudů, kterými jednotlivé členské státy zajišťují ochranu těchto odrůdových práv. Jedná se tedy o kombinovanou novelu o ochraně práv k odrůdám a rovněž o dílčí novelu zákona č. 6/2002 o soudech a soudcích, protože se tím fakticky specifikují určité konkrétní soudy, které se touto problematikou zabývají.

Vzhledem k tomu, že vnímám to, že ani já sám jsem svým vystoupením nezaujal Sněmovnu, tak nebudu v tom výkladu pokračovat a řeknu jenom, že zemědělský výbor projednal tento návrh zákona a nebyly k němu vzneseny žádné pozměňovací návrhy.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku předkladatelů.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 350/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Václav Grüner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Grüner: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych vás seznámil se 74. usnesením zemědělského výboru z 22. schůze ze dne 22. února 2008.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově inženýra Stanislava Kozáka, náměstka ministra zemědělství, zpravodajské zprávě poslance inženýra Václava Grünera a po rozpravě za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 408/2000 Sb., o ochraně práv k odrůdám rostlin a o změně zákona č. 92/1996 Sb., o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o ochraně práv k odrůdám), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 350, schválit. Za druhé pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny, a za třetí zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona.

To je vše, pane předsedo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. I vás poprosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otvírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, jestli se někdo hlásí z místa. Ano, vidím, pan poslanec Škromach se hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já bych jenom chtěl fakticky upřesnit hlasování číslo 27, kde mám v záznamu, že jsem se zdržel. Chtěl jsem hlasovat ano, ale nezpochybňuji tímto hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zpochybňujete, pane poslanče? (Poslanec Škromach záporně vrtí hlavou.) Nezpochybňujete. Děkuji.

Táži se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy, když pan poslanec Škromach vystoupil a nebylo to do rozpravy k tomuto zákonu. Není tomu tak. Rozpravu obecnou končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám taktéž žádné písemné přihlášky. Táži se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, takže končím i podrobnou rozpravu.

Návrhy na vrácení, na zkrácení lhůty nezazněly. Končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím tento bod.

 

Zahajuji další bod a tím je

 

9.
Návrh poslanců Davida Kafky a Václava Mencla na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 20/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb.,
o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších
předpisů, a zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 371/ - druhé čtení

 

Návrh uvede za navrhovatele pan poslanec David Kafka. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec David Kafka: Děkuji. Dámy a pánové, dobré odpoledne. Když jsem tady v prvém čtení předkládal tento zákon, říkal jsem, že fakticky jde o to, aby ty organizace a fyzické osoby, které nakládají s vodami a včas požádaly vodoprávní povolení a nedostaly je v důsledku nedostatečných kapacit vodoprávních úřadů, aby právě ti, kteří se chovají tedy správně, nebyli trestáni a penalizováni.

Zákon je to velmi drobný, novela je to velmi krátká. Proběhlo jednání v zemědělském výboru bez připomínek. Já už k tomu dál nechci nic říkat. Myslím si, že je to velmi jednoduché, a nechám prostor zpravodaji zemědělského výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP