(12.10 hodin)
(pokračuje Chytka)

Já navrhuji, abychom o obou dvou nejdříve hlasovali dohromady, o B1 a o B2, a s takovouto změnou pak můžeme hlasovat o všech pozměňovacích návrzích pod písmenem A, tedy o pozměňovacích návrzích ústavněprávního výboru.

Předkládám tedy tuhle prostinkou proceduru a tážu se, zdali jsou k této proceduře nějaké námitky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Tázat se budu já. A výsledek je stejný, jako když jste se tázal, to znamená nikdo k proceduře nemá připomínky.

 

Já pro čistotu a proto, abychom se vyhnuli nějakému zpochybnění, přesto o této jednoduché proceduře dám hlasovat v hlasování pořadové číslo 255. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Chytky, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, 163 pro, nikdo proti, takže se budeme držet vašeho návrhu.

 

Poslanec Radim Chytka: Děkuji. Takže nejdříve bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pana poslance Marka Bendy pod písmeny B1, B2 včetně onoho odkladu účinnosti na 1. ledna 2009. Stanovisko zpravodaje je kladné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan ministr? (Také kladné stanovisko.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 256. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro 172, nikdo proti. Bylo přijato.

 

Poslanec Radim Chytka: A nyní tedy můžeme hlasovat o všech pozměňovacích návrzích pod písmenem A ústavněprávního výboru s vědomím, že účinnost jsme stanovili na 1. ledna 2009. Stanovisko je kladné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan ministr? (Také kladné stanovisko.)

 

Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 257. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro ze 182 bylo 171, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Vyčerpali jsme všechny návrhy kromě toho posledního, který právě přečtu, a ten zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o výkonu zabezpečovací detence a o změně některých souvisejících zákonech, podle sněmovního tisku 251, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 258. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 181 poslanců, pro bylo 173, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Tím mohu konstatovat, že jsme ukončili třetí čtení této vládní předlohy. O slovo se přihlásil pan ministr Pospíšil.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já chci pouze poděkovat všem poslancům za podporu tohoto návrhu, který je z pohledu reformy české justice klíčový, protože po třiceti letech doháníme západní Evropu a zřizujeme ústavy pro pachatele závažné trestné činnosti, kteří nemohou být ve věznicích. Takže vám děkuji a od 1. ledna to spouštíme. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Nyní, dámy a pánové, přistoupíme k projednání bodu 93, což je

 

93.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb.,
občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 97/1963 Sb.,
o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 189/1994 Sb., o vyšších soudních úřednících, ve znění pozdějších předpisů
a zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 254/ - třetí čtení

 

Prosím pana ministra Jiřího Pospíšila, aby opět zaujal místo u stolku zpravodajů, a prosím zpravodajku Hanu Šedivou, jak mám uvedeno - ale bude to Jeroným Tejc, který se zhostí úlohy zpravodaje ústavněprávního výboru.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Dámy a pánové, procedura bude poměrně jednoduchá. Ve druhém čtení nebyl podán návrh na zamítnutí a byly podány pozměňovací návrhy, které jsou v tisku uvedeny pod bodem A, tedy pozměňovací návrhy ústavněprávního výboru obsažené v usnesení č. 64 z 26. schůze konané dne 14. listopadu 2007. Jsou tedy pod body A1, A2 a A3. Myslím, že nebude, pokud s tím budete souhlasit, problém hlasovat o pozměňovacích návrzích pod bodem A společně, a potom bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod body B, které jsem jako zpravodaj podal ve druhém čtení dne 29. ledna 2008 a které jsou svou povahou legislativně technické.

Navrhuji tedy proceduru tak, že bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích nejprve pod bodem A a následně pod bodem B. Nevylučují se, myslím, že bychom mohli tuto proceduru takto zkrátit, proto ji navrhuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. Jsou nějaké námitky proti navržené proceduře? Pokud ne, tak o této formě nemusím dát ani hlasovat a můžeme přímo přikročit k hlasování o bodu A. Poprosím o stanoviska. (Zpravodaj má stanovisko k pozměňovacím návrhům pod bodem A kladné.) Pan ministr? (Také kladné stanovisko.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 259. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 183 poslanců, pro bylo 167, nikdo proti. Tyto návrhy byly přijaty.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Dalším návrhem jsou pozměňovací návrhy uvedené pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Stanovisko? (Zpravodaj má stanovisko kladné.) Pan ministr? (Také kladné stanovisko.)

 

Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 260. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 183 poslanců, pro 166, nikdo proti. I návrhy pod písmenem B byly přijaty.

 

A nyní můžu přikročit k četbě závěrečného usnesení, nejsou-li námitky.

Nejsou, takže: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 189/1994 Sb., o vyšších soudních úřednících, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 254, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 261. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 183 poslanců, pro se vyslovilo 170, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Takže jsme ukončili třetí čtení této předlohy. Děkuji panu zpravodaji a pan ministr se chystá poděkovat zřejmě nám všem.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Já chci velmi poděkovat, dámy a pánové, za podporu tohoto zákona, protože jde o zcela klíčový předpis reformy české justice - zavedeme tímto elektronický platební rozkaz. A opravdu velký dík, že jste k tomuto návrhu, který mohl být kontroverzní, takto přistoupili a díky tomu budeme moci až 250 tisíc soudních případů ročně řešit elektronicky. Sami jistě uznáte, jak velký vliv tento návrh může mít na délku soudního řízení. Takže děkuji a my se pokusíme jej rychle uvést v účinnost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Nyní budeme projednávat bod

 

95.
Vládní návrh zákona o zahájení činnosti Krajského soudu v Brně - pobočky v Jihlavě
/sněmovní tisk 267/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů opět zaujal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Zdeněk Jičínský. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 267/2.

Mohu otevřít rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Pan ministr se hlásí. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP