(10.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro, takto schválit text, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 156. Přítomno je 184, pro 167, proti 3. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Končíme bod 87.

 

Máme před sebou bod

 

88.
Vládní návrh zákona o přeměnách obchodních společnostní a družstev
/sněmovní tisk 359/ - třetí čtení

 

Znovu ministr spravedlnosti, zpravodaj hospodářského výboru poslanec Jaroslav Plachý. Tisk 359/3 jsou pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se opravdu nikdo nehlásí. Rozpravu končím. Znovu se ptám pana ministra, jestli chce vystoupit. Ano, prosím, pane ministře, můžete.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedo. Jenom pro informaci. Toto je druhý balík nového obchodního práva v České republice. Opět jsou zde dvě usnesení, a to hospodářský výbor a ústavněprávní výbor. Hospodářský výbor v zásadě načítá technické změny v textu, zlepšení kvality v textu, takže s tím plně souhlasíme. Ústavněprávní výbor posouvá účinnost, což vzhledem k složitosti právní úpravy je vhodné, takže za předkladatele i s posunutím účinnosti souhlasíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Já se zeptám rovnou zpravodaje, co nám sdělí. Může se ujmout čehokoliv.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, procedura jako u předcházejících zákonů bude velmi jednoduchá. Vzhledem k tomu, že ve druhém čtení nebyly vzneseny žádné pozměňovací návrhy, lze proceduru zjednodušit na tři hlasování. Nejprve bychom hlasovali o usnesení hospodářského výboru jako o celku, pokud nejsou námitky. Následovalo by hlasování o usnesení ústavněprávního výboru jako o celku a do třetice by následovalo hlasování o zákonu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se na námitky. Zdá se, že nikdo proti tomu nic nemá. Takže si myslím, že můžeme postup použít. Budeme hlasovat postupně.

 

První hlasování, to bylo hlasování o usnesení hospodářského výboru. Stanovisko ministra? (Kladné.) Stanoviska zpravodaje? (Kladné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 157 je přítomno 183, pro hlasovalo 157, proti žádný. Tento návrh byl přijat.

 

Další bylo usnesení ústavněprávního výboru. Stanovisko ministra? (Kladné.) Stanovisko zpravodaje? (Kladné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 158 je přítomno 183, pro hlasovalo 164, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Teď máme před sebou usnesení jako celek, takže ho přednesu. Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, podle sněmovního tisku 359, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tento text usnesení podpořit, ať hlasuje teď ano. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 159 je přítomno 183, pro hlasovalo 120, proti 4. Takže návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Končíme bod 88.

 

Začínáme bod

 

89.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím zákona o přeměnách obchodních společností a družstev
/sněmovní tisk 360/ - třetí čtení

 

To je navazující zákon. Pan ministr Pospíšil a Jaroslav Plachý zůstávají.

Otevírám rozpravu k těmto souvisejícím zákonům. Kdo má něco do rozpravy, teď to může sdělit. Hlásí se pan poslanec Kala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dobré dopoledne. My jsme tu ve druhém čtení vedli polemiku nad pozměňovacím návrhem, který se týká zákona o kolektivním investování. Já jsem vyslovil určitou obavu o to, jaký pozměňovací návrh v hospodářském výboru byl přijat. Obdrželi jste na lavice ke sněmovnímu tisku 360 analýzu ustanovení upravující výjimku. Bohužel musím říci, že moje námitky se touto analýzou nerozptýlily, spíše bych řekl, že se potvrdily.

Ten spor se vede o to, zda původní dikce ve vládním návrhu, která zněla investiční společnost a investiční fond se nesmí zúčastnit přeshraniční fúze, zda není výjimka příliš rozšiřována dikcí, která hovoří o tom, že investiční fond, který za předpokladu splnění určitých podmínek se nesmí účastnit přeshraniční fúze. Já bych chtěl upozornit na odůvodnění, které jste obdrželi, ve kterém se praví, že investiční fondy jsou a) fondy, které nesplňují podmínku, že shromažďují peněžní prostředky od veřejnosti, b) nezajišťují, že kurs cenných papírů, které vydaly na regulovaném trhu, se významně neliší. Pokud si uvědomíme tuto záležitost, tak to znamená, že jsme z původního vládního návrhu, který zněl: investiční fondy a investiční společnosti, vypustili investiční společnosti a ponechali jsme tam investiční fondy, které ovšem podle zdůvodnění stejně nebudou splňovat další podmínky. Naopak ale investiční společnosti, to je v bodě a), v praxi sice jejich přeshraniční fúze budou výjimečné, nelze je však vyloučit. Toto se hovoří v materiálu, který nám předkládá pan ministr spravedlnosti.

Závěrem. Už o tom nechci vést dál nějakou hlubokou polemiku. Je to odborná záležitost. Jsem si vědom toho, že v současné době neexistuje příliš společností, kterých by se tato pasáž zákona týkala, ale vzhledem k bezpečnosti žádám, aby se hlasoval zvlášť bod č. 10, pozměňovací návrhy obsažené v usnesení hospodářského výboru, a stanovisko sociální demokracie k tomuto bodu bude negativní.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr chce zřejmě teď v rozpravě už reagovat, jak jsem pochopil. Prosím, pane ministře, můžete teď hned.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedo. Já budu reagovat velmi stručně, protože nechci ctěnou Sněmovnu zatěžovat právním rozborem článku 10 usnesení hospodářského výboru.

Všichni jste dostali na lavici myslím pregnantní analýzu materiálů, které zpracovávali experti na obchodní právo. Zde je přímo uveden anglický text, který transponujeme do českého právního řádu. Tedy já nechávám, vážení zákonodárci, zcela na vás, abyste posoudili, zda originální anglický text, který máte rozdaný, v překladu odpovídá onomu článku 10 usnesení hospodářského výboru.

Podle mého názoru, a to tady opakuji, a vycházím ze stanoviska v zásadě všech expertů na obchodní právo, se kterými jsme to konzultovali, to jinými slovy není sporná věc v akademické obci. To tady předem říkám. Teze a stanovisko je takové, že to, co obsahuje usnesení hospodářského výboru, článek 10 je přesnější překlad oné směrnice, respektive pramene komunitárního práva. Jinými slovy, Evropská unie po nás chce, abychom zakázali přeshraniční fúze pouze investičním fondům, které jsou námi vymezené v onom článku 10.

Je tedy zcela na politickém rozhodnutí - zdůrazňuji politickém, nikoliv odborném rozhodnutí - zda tento zákaz zúčastnit se přeshraničních fúzí rozšíříme i na jiné typy právnických osob, na investiční společnosti, tak jak o tom hovořil pan kolega. Já opravdu nechávám zcela na vás, na - zdůrazňuji - politickém rozhodnutí, zda vezmeme zákaz, ten užší, který po nás chce Evropská unie, anebo zda ho rozšíříme z investičních fondů ještě na investiční společnosti.

Omlouvám se. Chtěl jsem takto složitý právní problém strukturovat, abyste si uvědomili, kde je právní rovina, která je nesporná, a kde je politická rovina, o které v zásadě budeme hlasovat.

Já v tomto směru za předkladatele nechci být papežtější než papež. Držím to, co po nás chce Evropská unie jako maximum, to znamená podporuji v tomto směru usnesení hospodářského výboru, ale je to na vás, abyste rozhodli, a já doufám, že ať hlasování dopadne tak či onak, tak tato věc nepovede k tomu, že by zde někdo nebyl ochoten podpořit celý zákon jako celek, protože je to pouze jedna z věcí, a to ne ta nejdůležitější.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme, rozpravu pokračuje. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy v této chvíli. Ale zdá se, že rozprava už utichá. Ještě do rozpravy pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych pana ministra doplnil ještě o jednu větičku. Jestliže nepřijmeme pozměňovací návrh uvedený pod písmenem A10, byli jsme upozorněni na to, že hrozí arbitráže vůči České republice. To je vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo dál do rozpravy? Nikdo se nehlásí. Můžeme rozpravu ukončit.

Pan ministr asi svoje řekl, zeptám se tedy rovnou zpravodaje, jestli by nám nechtěl sdělit, jak to odhlasujeme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP