(9.50 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: V pořádku. Můžeme pokračovat bodem číslo

 

81.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb.,
trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 337/1992 Sb.,
o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 248/ - třetí čtení

 

Požádal bych ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a zpravodaje Marka Bendu. Máme pozměňovací návrhy k dispozici, takže otevřu rozpravu.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Nikdo. V tom případě rozpravu můžeme ukončit.

Ptám se pana ministra, jestli by měl, s čím by mohl vystoupit. Ano, je tomu tak. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedající. Já jen malou poznámku. Všichni vědí, že tato novela trestního zákona zpřísňuje postih korupce. Chci jen vyjádřit za předkladatele, že souhlasíme s postupem ústavněprávního výboru - v této novele upravit to, co po nás vyžadují i mezinárodní organizace, jichž jsme členy, a ostatní instituty, které mají zpřísnit postih korupce, diskutovat v rámci nového trestního zákoníku, který již byl schválen vládou a přichází na příští schůzi Sněmovny. Takže to není žádné odložení naneurčito, ale bude to víceméně diskutováno současně během jara tohoto roku.

Takže my s tímto postupem souhlasíme, a proto vyjadřujeme souhlas s usnesením ústavněprávního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Pan zpravodaj také může vystoupit, ale budu to po něm chtít proto, aby nám sdělil, jak budeme postupovat, event. přednášel návrhy, jak je libo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, myslím, že jestli není žádná námitka od nikoho z kolegů, mohli bychom hlasovat body A1 až A8 v tisku 248/2, to znamená celé usnesení ústavněprávního výboru, jako jeden návrh, což by bylo jedno hlasování. Druhým hlasováním by mohlo být hlasování o celém návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, slyšeli jste, že je zde návrh, abychom hlasovali nejdřív celé usnesení výboru A1 až A8 v komplexu, v dalším kroku bychom hlasovali o celku návrhu zákona. Ptám se, jestli někdo nesouhlasí s tímto návrhem nebo má jinou představu. Nyní to může říci. Ale pokud tomu tak není, tak to chápu tak, že tento postup nemá námitek, a my můžeme k hlasování přikročit.

Jen bych zagongoval, poprosil všechny, aby se soustředili na to, že budeme hlasovat. Prosím o trochu větší klid ve sněmovně. Opakuji - budeme hlasovat. Ještě se poslanci vracejí.

 

Budeme hlasovat nejdříve o usnesení výboru, body A1 až A8. Zeptám se na stanovisko zpravodaj i pana ministra. (Ministr i zpravodaj souhlasí.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 148 přítomno 190, pro 182, proti žádný. Takže tento návrh byl přijat.

 

Máme tu celý návrh zákona. Přednesu vám usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 248, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, toto schválit, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 149 je přítomno 192, pro hlasovalo 187, proti žádný. Tento návrh byl přijat, návrh zákona byl schválen.

 

Děkuji. Myslím, že je to všechno.

 

Kolegové, máme další bod, a to číslo

 

84.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2004 Sb.,
o Celní správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 257/ - třetí čtení

 

Zde by měl u stolku zpravodajů zasednout ministr financí Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru Petr Rafaj. Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 257/2.

Otevírám rozpravu k Celní správě. Vypadá to, že do rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu tedy ukončím.

Zeptám se pana ministra, jestli chce něco sdělit. (Nechce.) Požádám zpravodaje, jestli aspoň ten by nám řekl, co nás čeká.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, tato procedura bude taktéž jednoduchá. Je zde jeden pozměňovací návrh. Hlasovali bychom o tomto pozměňovacím návrhu, potom o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Je to jednoduché. Zpochybňuje někdo tento postup? Myslím, že nikdo. Budeme hlasovat nejdříve o pozměňovacím návrhu, pak o celku zákona.

 

První hlasování je o pozměňovacím návrhu poslance Rafaje, který budeme hlasovat nyní jako první.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 150 je přítomno 192, pro hlasovalo 181, proti žádný. Tento návrh byl přijat.

 

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 185/2004 Sb., o Celní správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 257, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text, může stisknout tlačítko a zvednout ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 151 je přítomno 192, pro hlasovalo 181, proti 1. Takže návrh zákona byl schválen. Můžeme ukončit i projednávání tohoto bodu.

 

Další je bod číslo

 

85.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb.,
o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským
a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 289/ - třetí čtení

 

Tady je příslušný ministr kultury Václav Jehlička. Je přítomen. Také ho poprosím, kdyby na chvilku zašel ke stolku zpravodajů. Pan poslanec Jandák, zpravodaj výboru, je určeným zpravodajem pro tento bod. Pozměňovací návrhy máte v tisku 289/3.

Otevírám rozpravu k tomuto návrhu o právu autorském. Nehlásí se nikdo do rozpravy. Opět rozpravu ukončím. Zeptám se, jestli pan ministr nebo zpravodaj chce něco sdělit. Ne.

Poprosím zpravodaje, aby nám řekl, co si s tím počneme.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, ve druhém čtení návrhu zákona ze dne 29. ledna podal pan poslanec Plachý pozměňovací návrh k tisku číslo 289/2, kde v bodu 1 § 23 větě druhé slova "výši poplatků" nahrazuje slovy "50 % poplatků". Ve sněmovním tisku 289/3 jej máte pod bodem B1. Protože tento návrh je vlastně pozměňovacím návrhem pozměňovacího návrhu, jejž máte pod bodem A1, avšak nemění nic jiného než pouze navrhovanou výši poplatků, mělo by se podle mého názoru a soudu hlasovat nejprve o tomto návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP