(Jednání pokračovalo v 9.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, prosím, sedněte si znovu na svá místa.

Ještě řeknu, že pan poslanec Rafaj má náhradní kartu č. 6.

Požádal bych pana místopředsedu Filipa, jestli by mi umožnil vystoupit hned.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené poslankyně, páni poslanci, členové vlády, budeme pokračovat, protože skončila přestávka na poradu klubů. Ještě před vystoupením předsedy klubu KSČM požádal s přednostním právem pan místopředseda Zaorálek, který řídí dnes schůzi, takže mu uděluji slovo přednostně. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Vážení kolegové, já bych chtěl komentovat to naše hlasování teď, které přijde. Paní poslankyně Kateřina Jacques požádala o to, abychom posunuli projednávání situace v Kosovu a usnesení zahraničního výboru až na příští týden. Dovolte mi, abych vysvětlil postoj našeho klubu k tomuto hlasování.

V zahraničním výboru jsme rozhodně stáli o to, aby usnesení, které výbor přijal, bylo přijato po dohodě a jednání se všemi politickými stranami. I tady ve sněmovně jsme chtěli, abychom celou tu věc pojednali ne konfrontačně, ale tak, aby český parlament se vyjádřil k situaci v Kosovu ve dnech, kdy je tam situace nejen dramatická a možná se blíží nějaké rozuzlení, ale já bych chtěl připomenout, že v Kosovu máme 600 vojáků. Je to jedno z nejvýznamnějších angažmá České republiky ve světě. Připadá mi, že by bylo naprosto namístě se zabývat tím, co se v Kosovu děje, a zaujmout k tomu stanovisko.

Opakuji, nám jde o to, aby to bylo stanovisko, kterého se dosáhne po dohodě a které by tady nebylo nějakým vzájemným přetahováním se. Takže pokud nepodpoříme návrh na přesunutí tohoto bodu na příští týden, tak to není nějaká obstrukce, ale jde o to, že situace v Kosovu se vyvíjí tak rychle, že příští týden může být pozdě. A především vím, že pan ministr Schwarzenberg má nějaké jednání dnes v Černínském paláci. Ale já si myslím, že Sněmovna je připravena nějakým způsobem hledat rozumný postup odpoledne, tak abychom toto zároveň stihli projednat a zároveň aby ministr svůj program buď uzpůsobil, nebo abychom se navzájem dohodli na způsobu, jak to učinit. Ale v tomto případě odložit to na příští týden je prostě pozdě.

Takže hledáme dohodu i v tomto a toto naše hlasování není výzvou k nějaké konfrontaci, ale k dohodě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi a slovo uděluji předsedovi klubu KSČM Pavlu Kováčikovi. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, bývá obvyklým zvykem, že když si nějaký klub vezme pauzu na jednání z jakéhokoli důvodu, bezprostředně po té pauze dostane představitel toho klubu prostor pro to, aby Sněmovnu seznámil s tím, proč a s jakým výsledkem ta pauza proběhla. Ale budiž. Pan kolega Zaorálek mi značně usnadnil situaci. Já nemusím všechno to, co říkal on a o čem jsme se v našem poslaneckém klubu vlastně dohodli také, sáhodlouze opakovat.

Jenom jedno řeknu. My vnímáme, že pan ministr zahraničí má jednání s nějakým úředníkem ministerstva pro vnitřní bezpečnost Spojených států na téma vízové povinnosti. Myslím si, že je to jednání, jehož výsledky očekávají občané České republiky. Předpokládejme, že dopadne dobře pro občany České republiky, že vízová povinnost bude zrušena skutečně, nikoli pouze na oko. Jsme připraveni respektovat čas, který pan ministr zahraničí musí tomuto jednání věnovat. Ale téma, o kterém je řeč, tedy téma vývoj v Kosovu, je tématem natolik závažným, a Poslanecká sněmovna dala jasně najevo, že o něm chce hovořit, že - nedá se nic dělat, pane ministře zahraničí, Sněmovna vás volá, přijďte, ať můžeme téma probrat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Možná teď už nic nebrání tomu, abychom hlasovali. Ještě zagonguji.

Opakuji, že předmět hlasování je návrh paní poslankyně Kateřiny Jacques. Ještě se hlásí o slovo předkladatel.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Vážený pane předsedající, já se nechci vůbec pouštět do té polemiky, kterou jste otevřeli. Po konzultaci s panem ministrem navrhuji alternativní řešení - dnes, ale nejdříve v 16.30 hodin. Do té doby to skutečně možné není.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To by ale znamenalo, že bychom nemuseli hlasovat váš návrh, jestli to správně chápu, že ho stahujete. Tady jde o to, jestli stahujete návrh na přeložení. Nestahujete, přesto o něm budeme hlasovat. Dobrá. Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já tomu půjdu ještě více naproti. Osvojím si to, co tady teď paní kolegyně Jacques říkala, a navrhuji pevné zařazení na dnešek v 16.30 hodin.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pevné zařazení na 16.30 hodin. Dobrá, budeme hlasovat návrhy v tom pořadí, jak byly podány. Nejdříve poslední - návrh pana poslance Kováčika. (Poslankyně Jacques nesouhlasí.) Prosím. (Poslankyně Jacques podává vysvětlení předsedajícímu mimo mikrofon.) Dobrá, budeme nejdříve hlasovat návrh na - prosím, paní předsedkyně, můžete.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Pane předsedající, já se domnívám, že můj první návrh, který byl mnou načtený, byl na přeřazení na příští týden na závěr pevně zařazených bodů, tedy na středu odpoledne. A pokud tento návrh neprojde, tak jsem nabídla alternativu, která by měla být hlasována až poté.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, jestliže tady byla vyslovena vůle, že dnes od 16.30 to bude možné, aby tady pan ministr byl, pak nevidím nejmenšího důvodu, proč bychom měli hlasovat o návrhu na přeřazení na příští čtvrtek, navíc na konec těch zpráv, protože víte, jak to dopadá. Ono se také může stát, že se na to nedostane vůbec. Já bych chtěl moc poprosit paní kolegyni, předsedkyni klubu Strany zelených, aby svůj návrh stáhla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ještě dáme prostor paní poslankyni Kateřině Jacques.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Pane předsedající, já k tomu nevidím pražádný důvod. Ten požadavek tady jednoznačně padl. To, že bude na dnešek zařazen bod projednávání Kosova, se rozhodlo včera. Pan ministr má svůj program, dlouhodobě připravovaný, a ta nabídka, že nejdříve v 16.30, je skutečně ta nejzazší, extrémní, velice nepohodlná a přijímáme ji pouze za podmínek, že nám neprojde hlasování o vyřazení ze schůze tento týden.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Michal Hašek se mi hlásí. (Hlásí se další poslanci.) Všem musím dát slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, není to asi nejšťastnější způsob zahájení jednacího dne, nicméně už to patří ke koloritu Poslanecké sněmovny. Já se chci obrátit vaším prostřednictvím na moji předřečnici paní předsedkyni poslankyni Jacques.

Paní předsedkyně, bohužel, vy jste sama trochu zkomplikovala situaci, protože jste řekla, že pan ministr je připraven dnes v 16.30 ve Sněmovně být a o bodu jednat. Já si myslím, že suverenita vlády se odvozuje od Sněmovny. Sněmovna se přece nebude přizpůsobovat jednomu členu vlády a myslím, že by bylo obvyklé, aby se jeden člen vlády přizpůsobil suverénnímu rozhodnutí Poslanecké sněmovny. (Poslanci ČSSD a KSČM tleskají.)

Takže jestli jste dnes oznámila, že pan ministr je připraven v 16.30, tak mi přijde docela logické, nechť ten bod zařadíme dnes na 16.30 a neodkládáme ho až na příští týden. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se hlásí pan místopředseda Vojtěch Filip.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP