(15.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Protože jestli je pravda, co jste říkal, že dluh je veliký, a to v situaci, kdy naše ekonomika roste, což jste tady řekl, tak proč s tím něco neděláte? Proč jste nenavrhl státní rozpočet, který by byl vyrovnaný nebo, jak vy jste říkal, přebytkový? Možná jsem v této Poslanecké sněmovně nedával pozor, když se státní rozpočet projednával. A byl to váš návrh, pane ministře, který k vyrovnání měl setsakramentsky daleko. Takže jak to je? Sestavil jste špatný státní rozpočet? V situaci, kdy je naše ekonomika na vrcholu, tak jste sem přišel, jestli se nemýlím, s nějakými 70 miliardami dluhu. Proč jste nepřišel do této sněmovny s přebytkovým státním rozpočetem, když zastáváte ten názor, co jste zde prezentoval?

Když jste zde tak plamenně hovořil o tom, jak je to nepřijatelné a chybné, tak vy jste kritizoval sám sebe. Nebo vám něco podstrčili úředníci, vy jste si to nestačil přečíst, teď jste to zkritizoval a najednou zjišťujete, že je to jinak. Takže to bych chtěl vysvětlit, jak jste to vlastně myslel.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vysvětlí ministr financí pan Miroslav Kalousek. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, neobávejte se, nemíním reagovat na pana poslance Ratha. Ani teď, ani kdykoli v budoucnu. Chtěl bych jenom uvést na pravou míru citát, protože jsem zde byl citován, že je neospravedlnitelné mít tak vysoký, jak řekl můj předřečník, státní dluh, a pak stále bylo hovořeno o dluhu, je-li ekonomika na vrcholu svého potenciálu. Chtěl bych to uvést na pravou míru. Říkal jsem, že jsem důsledně hovořil o deficitu. Je neospravedlnitelné mít tak vysoký státní deficit. Říkám to jenom proto, že kdyby někdo v budoucnu studoval steno a četl projev pana poslance Ratha a domníval by se, že mě citoval správně, mohl bych vypadat jako blbec. (Potlesk z pravé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Rath. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Obávám se, pane ministře, že jsem vás citoval přesně. Ale možná jste se jen přeřekl.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, neregistruji žádnou další přihlášku do rozpravy k tomuto bodu. Dovoluji si tedy zopakovat, že v rozpravě byl předložen jediný návrh, kterým se budeme zabývat v hlasování, a to návrh na zamítnutí, který byl přednesen v tu chvíli poslancem panem Miroslavem Kalouskem.

Ještě než dám hlasovat o tomto návrhu, musím se zeptat zástupce předkladatelů, v tomto případě pana poslance Sobotky a pana zpravodaje Urbana, zdali si přejí přednést závěrečná slova. Není tomu tak. Pan zpravodaj mi potvrdí, že nebyl vznesen žádný jiný návrh než návrh na zamítnutí.

Já tedy o tomto návrhu dám hlasovat v hlasování… Ah, odhlášení. Takže se omlouvám. Všechny vás odhlásím a poprosím vás o novou registraci.

Domnívám se, že všichni ti, kteří se chtějí účastnit tohoto hlasování, využili dostatečně dlouhé doby pro registraci svými hlasovacími kartami, a mohu tedy přistoupit k tomu, abych vás požádala o vyjádření souhlasu či nesouhlasu s předloženým návrhem.

 

Zahajuji tedy hlasování s pořadovým číslem 65 a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 171 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 89, proti 81. Návrh byl schválen.

 

Předpokládám, že dojde k ověření výstupu hlasování. Poprosím vás tedy o chvilku trpělivosti.

Žádná námitka proti výstupu z hlasování nebude vznesena. Můžeme tedy ukončit projednávání bodu 34, sněmovního tisku 340.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, další bod, kterým bychom se měli zabývat, je bod 35, tedy Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti cen, sněmovní tisk 341, prvé čtení podle § 90 odst. 2

Dostala jsem informaci, že náměstek primátora hlavního města Prahy pan Rudolf Blažek je tři minuty od této místnosti. Čekal zde trpělivě po dobu celého našeho dopoledního jednání. Bohužel program se nevyvíjel tak, jak bezpochyby bylo předpokládáno. Já vás tedy poprosím, nebude-li proti tomu vznesena námitka, že vyhlásím pětiminutovou pauzu do doby, než se dostaví předkladatel následujícího bodu, tedy do 15 hodin 25 minut. Velice vám děkuji za pochopení.

 

(Jednání přerušeno v 15.20 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP