(10.30 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl příspěvek do podrobné. Další bude mít pan poslanec Petr Rafaj.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, chtěl bych tady podat pozměňovací návrh, a to za prvé v části druhé hlava II § 71 Místní příslušnost.

Navrhované znění vypustit a nahradit novým zněním, a to § 71 odstavec 1: Podání podle tohoto zákona učiní u příslušného obecního živnostenského úřadu

a) fyzická osoba podle jejího bydliště na území České republiky;

b) právnická osoba podle svého sídla;

c) zahraniční fyzická osoba, která za účelem podnikání nezřizuje na území České republiky organizační složku podniku podle místa povoleného pobytu na území České republiky. Nelze-li místní příslušnost obecního živnostenského úřadu pro tuto osobu určit podle místa povoleného pobytu v České republice, je místně příslušný obecní živnostenský úřad podle jejího místa podnikání na území České republiky;

d) zahraniční fyzická osoba, která za účelem podnikání zřizuje na území České republiky organizační složku podnikům podle umístění organizační složky podniků na území České republiky;

e) zahraniční právnická osoba obecnímu živnostenskému úřadu příslušnému podle umístění organizační složky podniků na území České republiky.

Odstavec 2: V řízení o žádosti podle tohoto zákona je příslušný obecní živnostenský úřad podle odstavce 1.

Za třetí. V řízení o zrušení živnostenského oprávnění nebo pozastavení provozování živnosti se místní příslušnost obecního živnostenského úřadu určuje podle odstavce 1.

Za čtvrté. V řízení o správních deliktech podle tohoto zákona se místní příslušnost obecního živnostenského úřadu určuje podle správního řádu.

Za páté. Informační povinnost soudů a jiných orgánů vyplývající ze zvláštních předpisů se plní u obecního živnostenského úřadu, který je místně příslušný podle odstavce 1. Tento úřad provede do pěti pracovních dnů příslušný zápis do živnostenského rejstříku.

Za šesté. Obecní živnostenský úřad, který provede úkon, v jehož důsledku dochází k zápisu do živnostenského rejstříku, je příslušný k provedení tohoto zápisu.

Za sedmé. Jedná-li se o změnu údajů, v jejichž důsledku dochází ke změně místní příslušnosti živnostenského úřadu, je ode dne vzniku změny místně příslušným úřadem k úkonům podle tohoto zákona, není-li dále stanoveno jinak, živnostenský úřad místně příslušný podle nového sídla nebo trvalého pobytu podnikatele a u zahraniční osoby podle povoleného místa pobytu, místa podnikání nebo podle umístní organizační složky podniků, a to i v případě, že podnikatel nesplnil povinnost uvedenou v odstavci 1. Dojde-li ke změně místní příslušnosti živnostenského úřadu podle věty první, je původně místně příslušný živnostenský úřad povinen postoupit věc nově místně příslušnému živnostenskému úřadu, a to do 15 dnů ode dne, kdy se o změně místní příslušnosti dozvěděl.

Dále znovu do části druhé, hlava II vložit nový § 72 Postoupení.

Odstavec 1: Není-li živnostenský úřad, jemuž bylo podání nebo žádost ve věci živnostenského podnikání doručeno, příslušných věcí, je povinen podání nebo žádost neprodleně postoupit příslušnému živnostenskému úřadu a uvědomit o tom odesilatele.

Odstavec 2: Podání nebo žádost ve věci živnostenského podnikání podle odstavce 1 je považováno za podání nebo žádost učiněné u příslušného živnostenského úřadu podle § 71 odstavec 1.

Odstavec 3: Dojde-li k živnostenskému úřadu podání nebo žádost, jehož vyřízení nespadá do jeho působnosti ani do působnosti jiného živnostenského úřadu, vrátí jej bez dalšího odesilateli.

Jenom krátké odůvodnění. Tento návrh nemění původní princip nebo podstatu, která byla v zákoně uvedena v původním § 71, ale má to za účel, že bude existovat místně příslušný živnostenský úřad a všechny ostatní žádosti, které může podnikatel kterýkoliv kdekoliv podat na území České republiky, u jakéhokoliv živnostenského úřadu, dojdou k tomuto místně příslušnému. Jedná se tady o to, aby veškeré správní úkony, které budou probíhat, aby probíhaly u jednoho živnostenského úřadu, aby existovala jedna složka, aby existoval jeden protokol v situaci, která nastane. Může se stát, že bude podána stížnost na podnikatele někde u jiného živnostenského úřadu nebo může jiný živnostenský úřad vyšetřovat stav, a bude velký problém se potom dostat k informacím, které jsou uloženy u toho, kde byla podána žádost. Tento princip je už uplatněn u zákonů u finančních úřadů, kde funguje bez problémů a kde je bez problémů správa daní a poplatků vedena tímto způsobem, takže jsem přesvědčen, že pokud se tento princip použije u živnostenského zákona, nemění to nic na podstatě, tak jak byl tento zákon vládou předložen a schválen.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji. Nyní se omlouvám panu poslanci Pavlu Vanouškovi, kterého jsem přeslechl, on se hlásil dřív. Poprosil bych ho, kdyby přednesl svůj příspěvek v podrobné rozpravě nyní. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chci se přihlásit k pozměňovacímu návrhu ke sněmovnímu tisku 354, který vám byl včera rozdán. Ten návrh obsahuje poměrně obšírné zdůvodnění. Necítím potřebu ho tady předčítat, ale dovolil bych si vás požádat, abyste mu věnovali náležitou pozornost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Pan poslanec Urban ještě se hlásí v podrobné rozpravě o slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, dovolte, abych předložil pozměňovací návrhy, jejichž obsah jsem již zdůvodnil ve svém předchozím vystoupení, a abych konstatoval, že pokud budou přijaty tyto pozměňovací návrhy, tak se splní můj dávný sen, přání, záměr, že obíhat nebude živnostník, ale obíhat bude elektronická informace.

Tedy dovolte, abych odkázal na pozměňovací návrhy, které vám byly rozdány na stůl, pouze s malým doplňkem, drobností, na základě stanoviska legislativy ministerstva. Prosím o malou úpravu, a to v § 72 odstavci 4 vložit za slova "dálkový přístup" "prostřednictvím systému kontaktních míst veřejné správy" - dále pokračuje původní věta "s využitím komunikační infrastruktury živnostenského rejstříku atd.".

A druhá úprava se týká § 8a, u kterého se doplňuje další článek VI ve znění: "Systém kontaktních míst veřejné správy (český podací ověřovací informační národní terminál - Czech point) provozuje ministerstvo."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Nyní bych požádal pana poslance Pavla Hojdu, který také zdůvodňoval své návrhy. Prosím, pane poslanče, máte možnost.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já už jsem zdůvodnil, přihlašuji se k pozměňovacím návrhům, které byly rozdány již včera na váš stůl k tisku 354.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Kdo dál se hlásí do podrobné rozpravy? Nevynechal jsem nikoho? Pokud už nikdo, tak snad všichni, kdo měli v úmyslu přednést pozměňovací návrhy, tak učinili. Můžeme podrobnou rozpravu ukončit.

Podívám se na zpravodaje. Já mám dojem, že jsme udělali všechno. Prosím zpravodaje pana poslance Proska. Neposlouchá.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP