(14.20 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych požádal Sněmovnu o zařazení nového bodu do této schůze. Ten bod bych nazval Informace o pozici České republiky k připravovanému jednání premiéra Topolánka s prezidentem Spojených států 27. února t. r. A samozřejmě, když mluvím o pozici České republiky, mám na mysli především pozici České republiky k protiraketové obraně Spojených států v České republice. Je myslím jasné, že toto jednání mezi českým premiérem a americkým prezidentem bude mít zřejmě zásadní význam pro další vývoj situace v této věci. Podle mě vzhledem k tomu, že v České republice dnes 70 % obyvatel podle průzkumu vyjadřuje nesouhlas s tímto záměrem, jsem přesvědčen, že vláda nemůže pokračovat s politikou utajování a je třeba říct jasně, s čím premiér do Spojených států v této věci pojede. Je podle mě nepřijatelné, abychom v této chvíli věděli více o pozici polské vlády než o pozici vlády české. To je naprosto nepřirozený a nenormální stav a Sněmovna má právo vědět, co bude obsahem tohoto jednání.

Já navrhuji, aby ten bod byl zařazen pevně a aby to bylo v úterý 20. února. To je ten začátek posledního, třetího týdne jednání Sněmovny. Děkuji, že to podpoříte.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Dále se o slovo přihlásil pan poslanec Bublan. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro bezpečnost z jeho 18. schůze dne 17. ledna 2008. Výbor pro bezpečnost přerušuje projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Je to sněmovní tisk č. 258. Výbor konstatuje, že pro nepřítomnost předkladatele nemohl být návrh projednán. Výbor pověřuje předsedu výboru, aby s tímto usnesením seznámil předsedu Sněmovny a současně ho požádal o stažení tohoto bodu z programu jednání Sněmovny.

Navrhuji tedy, aby sněmovní tisk č. 258 byl stažen z této schůze, aby mohl být řádně projednán.

Dalším důvodem je také to, že předkladatel zpracoval nový pozměňovací návrh, který byl předložen pouze do ústavněprávního výboru, nikoliv do výboru pro bezpečnost, takže jsme k němu nemohli přihlédnout.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ano, pane poslanče, vy navrhujete, aby bod č. 19, sněmovní tisk 258, byl vyřazen z našeho návrhu pořadu.

Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Vidím. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedo. Paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl pevné zařazení dvou bodů, a to konkrétně bodu 65, sněmovní tisk 263, kterým je Vládní návrh na vyslovení souhlasu Parlamentu České republiky s návrhem na ukončení platnosti Memoranda o porozumění o účasti v Západoevropské organizaci pro vyzbrojování. A dále pak bod 114, kterým je Rozhodnutí vlády o přeletu a přistání letadla ozbrojených sil Bangladéšské lidové republiky na území České republiky, sněmovní tisk 369.

Dovolím si Poslaneckou sněmovnu požádat o pevné zařazení těchto dvou bodů na tento pátek, 1. února, jako prvé jednací body jednacího dne, respektive jako body následující po již pevně zařazených bodech. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, na tento týden na pátek? Ano, na 1. 2. Děkuji.

Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Krupka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi po dohodě s panem ministrem Cyrilem Svobodou navrhnout pevné zařazení bodu č. 20, to je novely stavebního zákona, sněmovní tisk č. 259, na tento pátek, to je 1. února, za již pevně zařazené body. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Dále je do rozpravy přihlášena paní poslankyně Kateřina Konečná. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, během několika okamžiků vám bude rozdán návrh rezoluce o územní celistvosti Republiky Srbsko s tím, že bych vás ráda požádala o její zařazení a projednání na páteční jednání Poslanecké sněmovny.

Nebývá často, abychom v plénu diskutovali o mezinárodní politice. Jestliže se na vás v tuto chvíli s takovýmto tématem obracím, činím tak s vědomím, že jde o velmi závažný problém, problém, který se týká i národních zájmů České republiky, a jsem přesvědčena, že právě tato skutečnost by nám mohla pomoci nalézt shodu v názorech napříč celým politickým spektrem.

Především bych chtěla připomenout, že příprava odtržení Kosova od Srbska probíhá. Pouze nesouhlas některých států zatím brání tomu, aby se tato srbská provincie takzvaně osamostatnila, a to proti vůli zákonné a mezinárodně uznávané vlády, ale s podporou některých států a politických činitelů. Obracím se proto na vás, dámy a pánové, s návrhem projednat a přijmout rezoluci o územní celistvosti Srbska.

Jsem přesvědčena, že kolegy z ODS by mohla k zařazení tohoto bodu jednání vést i skutečnost, že se při jednání o odtržení Kosova projevují nejhorší rysy v rámci Evropské unie. Stanovisko jenom některých států a činitelů je vydáváno za stanovisko Unie, což je zcela v rozporu s zásadami konsensu nutného při přijímání rozhodnutí o zahraniční politice. Proč by měla ODS při projednávání reformní smlouvy tolik bojovat za práva malých států v Unii, kdyby teď přehlédla, jak pohrdavě se velké státy a bruselští úředníci chovají k postojům Kypru, Bulharska, Rumunska či Slovenska?

Kolegy z KDU-ČSL prosazující, aby se politika u nás i v Unii opírala o tradiční hodnoty, by snad mohlo mobilizovat to, že připravovaný nový stát v Evropě rozhodně nebude tradiční.

Kolegové ze sociální demokracie by jako příslušníci levice měli více než kdo jiný dbát o dodržování mezinárodního práva a historického vědomí. Navíc dostávají darem příležitost ukázat, že poté, kdy se jejich vláda podílela na bombardování Jugoslávie, již opustili jednostrannou politiku vůči Balkánu. Připomínám též dobré vztahy ČSSD se slovenskou stranou Smer, jejíž předseda a slovenský premiér nedávno vyjádřil principiální postoj, odmítající uznání separatistických snah kosovských Albánců. Obdobné stanovisko ve své rezoluci v březnu loňského roku vyjádřil celý slovenský parlament.

Není náhodou, že minulý týden Rada Evropy při svém jednání odmítla právě tvrzení o tom, že možnosti jednání se vyčerpaly, a ze své rezoluce tuto myšlenku vypustila. Stalo se tak mimo jiné i díky postoji české delegace, když velmi zásadní stanovisko přednesl i jeden ze senátorů za stranu ODS.

I my bychom měli jednat. Třeba i proto, že není jasné, jaké stanovisko Česká republika v kauze odtržení Kosova od Srbska zastává. Představuje linie naší zahraniční politiky iniciativy, které projevuje ministr zahraničních věcí při svém vstřícném jednání v Prištině, nebo se naše zahraniční politika opírá o zásadu, kterou nedávno zdůraznil prezident Václav Klaus, že případnému vyhlášení nezávislosti Kosova by měla předcházet úplná shoda všech zúčastněných stran?

Potřebujeme hájit národní zájem a formulovat jednotnou zahraniční politiku. Proto se, vážení kolegové, na vás obracím se žádostí o zařazení na jednání návrhu rezoluce o územní celistvosti Srbska - ještě jednou opakuji - v pátek po již teď zařazených bodech, tedy předpokládám vlastně jako třetí bod.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, paní poslankyně. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Vojíř.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP