Začátek schůze Poslanecké sněmovny
15. ledna 2008 ve 14.07 hodin

Přítomno: 186 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, žádám vás, abyste se usadili na svá místa, ztišili se, abych mohl zahájit 26. schůzi. Děkuji.

(Po chvilce, kdy hluk v sále neustává:) Zkusím tedy ještě jednou poprosit vás všechny, abyste se usadili, ztišili, abych mohl zahájit 26. schůzi. Děkuji.

(Opět po chvilce čekání:) Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, potřetí vás žádám o to, abyste se ztišili a posadili na svá místa. (Hluk v sále neustává.)

(Po další chvíli čekání:) Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vítám vás na našem první jednání v letošním roce. Dovolte, abych vám v této souvislosti popřál pevné zdraví, štěstí, pohodu a odpovídající rodinné zázemí.

Ať se vám daří naplňovat to, co Albert Einstein vyjádřil v následujícím přísloví: Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to. (Potlesk.)

Zahajuji 26. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Tuto schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 46 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve středu 9. ledna 2008.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a popřípadě mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili pan poslanec Rafaj - náhradní karta číslo 5, pan poslanec Hašek - náhradní karta číslo 17, paní poslankyně Halíková - náhradní karta číslo 18 a pan poslanec Tejc - náhradní karta číslo 10, pan poslanec Kováčik - náhradní karta číslo 7. Pan místopředseda Zaorálek má náhradní kartu číslo 19.

 

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Kateřinu Jacques a poslance Ladislava Mlčáka. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

Dávám o tomto návrhu hlasovat. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro návrh 153, proti 1. Konstatuji, že ověřovateli 26. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili poslankyni Kateřinu Jacques a poslance Ladislava Mlčáka.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Ambrozek - rodinné důvody, pan poslanec Sehoř - zdravotní důvody, pan poslanec Tlustý z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Hojda - bez uvedení důvodu.

Členové vlády se omlouvají: pan ministr Julínek - zdravotní důvody, pan ministr Kalousek - zdravotní důvody, paní ministryně Stehlíková - neodkladná služební cesta, pan ministr Vondra - zahraniční pracovní cesta.

Nyní přistoupíme k stanovení pořadu 26. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhovat žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 26. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro návrh 166, proti nikdo. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Nyní se tedy budeme věnovat sněmovnímu tisku 355. Jelikož se jedná o návrh zákona ve třetím čtení, musíme hlasováním rozhodnout o jeho projednávání mimo vyčleněné dny. Připomínám § 95a jednacího řádu: pro třetí čtení návrhů zákonů se vyčlení ve stanovených dnech připadajících na středu a pátek doba od 9 do 14 hodin.

 

My tedy musíme hlasovat o tom, že dnes můžeme projednávat tento tisk ve třetím čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 183 poslankyň a poslanců pro návrh 175, proti nikdo. Konstatuji, že byl postup schválen, že tedy dnes můžeme projednávat sněmovní tisk 355 ve třetím čtení.

 

Nyní tedy zahajuji bod

 

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně
některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 61/1997 Sb., o lihu a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákona České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních,
ve znění pozdějších předpisů, (zákon o lihu), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 355/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal někdo z pověřených členů vlády, protože pan ministr Kalousek je řádně omluven - ano, je to pan ministr Říman - a dále zpravodaj rozpočtového výboru Michal Doktor. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 355/3. Poprosil bych paní poslankyni, aby nerušila předsedajícího.

Otvírám k tomuto bodu rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Z místa se nikdo nehlásí. Rozpravu končím.

Ptám se, jestli chce pan ministr nebo pan zpravodaj využít závěrečné slovo. (Nechtějí.)

Přesto pan zpravodaj bude muset vystoupit s návrhem procedury. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážená vládo, kolegyně a kolegové, tak abychom zvládli proceduru hlasování co nejrychleji a zároveň se vyrovnali s tím, že kolegové poslanci a poslankyně navrhli rozšířit předmět záběru novely zákona o spotřebních daních, navrhnu proceduru, která za prvé reflektuje pozměňující návrhy, které jsou podány k pozměňujícímu návrhu, respektive k usnesení rozpočtového výboru. To tedy v části první. A poté v oddělených částech budeme hlasovat o pozměňujících návrzích k zákonu o spotřební dani, k zákonu o ochraně ovzduší, k zákonu o lihu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP