Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
5. prosince 2007 ve 12.12 hodin

Přítomno: 198 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vrátíme se k bodu, který zůstal nedoprojednán včera, a to je bod, který se týká vyslovení nedůvěry vládě. Jsme v rozpravě. Přihlášeni jsou pánové Škromach a Opálka. Takže v tomto pořadí je zvu k mikrofonu.

To, že nebude svítit chvilku displej, je způsobeno tím, že se musí přehodit program. Nedělejte si s tím starosti, schůze i tak bude řádně probíhat. Za chvilku se zase displej rozsvítí.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, měl jsem připravené delší vystoupení, ale vzhledem k tomu, že by bylo dobré umožnit už konečně hlasování o důvěře či nedůvěře vlády, a možná že je škoda, že doposud zde nezazněla informace, v jaké sestavě ta vláda bude a zda pan předseda KDU Čunek se vrací do vlády, abychom věděli, jestli to bude pozitivní či negativní, chtěl bych se jen soustředit na dvě věci.

Myslím, že tahle vláda původně slibovala, že zlepší podmínky, jednoduší systém, že se zaměří na tzv. černé pasažéry. Výsledek je takový - uvedu příklad. Po Novém roce poctivě pracující zaměstnanec, který pracuje za minimální mzdu 8 tisíc korun, kterou tato vláda již druhým rokem nezvýšila, a tudíž reálně klesá, ze svého čistého příjmu přibližně 6,5 tisíce korun zaplatí u lékaře vstupní poplatek 30 korun, pokud to bude pohotovost 90 korun. Potom si zajde do lékárny, kde za recepty zaplatí dalších několik desítek korun. Poté, je-li nemocen, zůstává doma na nemocenské a tři dny nedostává ani korunu. Následně v dalších dnech nemocenské dostává výrazně sníženou sazbu nemocenské. Takže jeho rodina přichází řádově o stakoruny minimálního platu, který on jako poctivý pracovník, který je ochoten pracovat i za nízkou mzdu, dostává. Tato rodina samozřejmě bude výrazně poškozena, a je to poctivě pracující rodina, kde ten člověk nechodí a nezneužívá systém, jednou za čas má chřipku.

Podobně se to projeví u našich seniorů důchodců, pro něž dopady této reformy, takzvané, nebyly kompenzovány opět. Průměrná návštěva českého seniora u lékaře je přibližně tři- až čtyřikrát do měsíce, což znamená nárůst minimálně 120 korun. Připočteme-li stejnou částku za recepty, a to už nehovořím o doplatcích za léky v řádech desítek i stovek korun, pak samozřejmě to bude znamenat snížení jeho životní úrovně, protože jeho důchod se reálně nezvyšuje. Stejně tak bychom mohli pokračovat.

Myslím, že dalším důvodem, proč by tato vláda neměla pokračovat, je neudržení sociálního smíru. Protože tlaky, které budou vytvořeny snížením sice přímých daní pro ty nejvyšší příjmové skupiny, nekompenzují výdaje, které připravila tato vláda lidem se středními a nízkými příjmy. Čili opět lidem, kteří poctivě pracují a za svoji práci berou mzdu. Není žádným reálným důvodem, proč by tito lidé - a nakonec včera tady proběhla demonstrace kantorů k tomu, aby si alespoň udrželi reálnou výši mezd a platů pro příští rok - není žádný důvod, aby občané této země snižovali svoji životní úroveň jenom proto, že vláda se rozhodla ulevit nejbohatším a nejvýše příjmovým skupinám obyvatel v České republice. Proto se dá očekávat, že dojde k vyššímu tlaku na růst mezd, budou vznikat další demonstrace, stávky apod. To samozřejmě povede v konečné fázi k tomu, že i podnikatelé, kteří ještě nepochopili, pochopí, že tato vláda jim vlastně tímto způsobem vytahuje peníze z kapes.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dalo by se hovořit velmi dlouho o tom, proč by tato vláda neměla pokračovat ve své činnosti. Myslím si, že ty příklady, které jsem uvedl, jsou docela výstižné.

Řekl jsem, že bude dobré přistoupit k hlasování a po včerejším rozčeření hladiny adrenalinu v této Sněmovně bude dobré, když každý z poslanců vstane a řekne jasně před občany této země, co si o této vládě myslí. Zda má zůstat, či zůstat nemá.

Myslím si, že tahle vláda by nikdy nebyla a neexistovala, pokud by ji nepodpořily KDU a Strana zelených. Pokud mají tyto dvě malé strany pocit, že nenesou zodpovědnost za ty činnosti, kde nemají své resortní ministry, tak se velmi mýlí. Nesou zodpovědnost za každý krok této vlády. A myslím si, že to bude taky konečný výsledek, který jim podtrhne účet a budou muset zaplatit v rámci příštích voleb. A já věřím, že občané to pozorně sledují a vědí, kteří poslanci a které politické strany tady zastupují zájmy té naprosté většiny občanů, kteří žijí z poctivé práce.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Nyní vystoupí pan poslanec Miroslav Opálka a připraví se pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, hovořilo se zde dlouze. Stínoví a reální ministři se obviňují, čí vláda je nebo byla lepší, padají zde slova, že jde jen o divadlo. Nakonec o divadle v Poslanecké sněmovně se hovoří neustále. Já se pokusím o stručné shrnutí, proč jsem přesvědčen o tom, že se současná pravicová koaliční vláda občanských demokratů, lidovců, zelených a dvou sociálních demokratů, respektive poslanců zvolených za sociální demokracii, proč tato vláda si mou důvěru nezaslouží.

Tato vláda je asociální vůči sociálně nejslabším občanům této společnosti. Nehájí ani zájmy středních vrstev. Je však velmi vstřícná vůči privilegovaným. Umí to zatím maskovat hezkými slovy, ale všeho do času. Dokázala to prosazenými návrhy zákonů, které výrazně zasáhnou do výběru, přerozdělování a použití státních a veřejných prostředků. Jde například o zastropování povinné příjmové hranice pro odvody na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění, jde rovněž o zrušení progresivního zdanění. Jde o zmrazení sociálních dávek a minimální mzdy. A vše to má být zarámováno dalšími reformními kroky. Má to vazbu na veřejnou sféru, na zdravotnictví, sociální oblast, školství, bytovou politiku, veřejnou dopravu, ale i na volný čas, kulturu, sport, zájmovou činnost. To vše bude mít negativní dopady na rodinné rozpočty drtivé většiny občanů České republiky.

Tato vláda neplní veřejné volební sliby, na základě kterých odpovědně či neodpovědně získávaly koaliční strany současný počet mandátů.

Tato vláda se netají tím, že musí rychle uskutečnit své asociální systémové změny, neboť nemá jistotu, že k tomu bude mít příležitost po příštích volbách. Proto ten spěch.

Tato vláda stojí a padá na zradě dvou poslanců. Zde si dovolím otázku. Veřejnost se ptá, ptaly se i některé deníky a já rovněž kladu vládě tyto otázky. Upozorňuji ji, že ne řečnické.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP