(18.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Čili očekávám, paní místopředsedkyně, skutečně omluvu za to, že jste přerušovala vystoupení kolegy Urbana, nabádala ho, aby oslovoval členy vlády vaším prostřednictvím, což podle jednacího řádu činit nemusí.

Třetí věc. Prosím, abyste si konečně skutečně našla čas, jednací řád přečetla a zkusila si ho zapamatovat. Je to už poněkolikáté, když jsme vás zde museli poučovat o tom, jak jednací řád Sněmovny vypadá a jak se má dodržovat. Já osobně jsem vám kvůli tomu psal i dopis, protože jste mně nechtěla jednou zde dát slovo, když jsem zastupoval předsedu klubu, a podle jednacího řádu jsem na to měl plné právo, tak jste mi to slovo nechtěla dát.

Čili znovu vás velmi důrazně žádám, abyste si jednací řád osvojila.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní má faktickou poznámku pan poslanec Urban, poté pan poslanec Benda.

 

Poslanec Milan Urban: Já se skutečně necítím být nějak osobně uražen, ale prostě nevím, jestli kromě vás, paní místopředsedkyně, možná některých dalších z členů vedení Poslanecké sněmovny, někdo jiný z poslanců, z nás poslanců, řadových poslanců, ví o nějakém tlačítku. Nevím, kdo měří čas, kdy nás vypnete. Jestli je to podle toho, jestli kritizujeme vládní koalici, nebo jestli je to podle nějakého jiného kritéria. O tom tlačítku jsem se dověděl až ve chvíli, kdy jste mě vypnula. Respektuji, že faktická poznámka má trvat dvě minuty. Nicméně jestli jste to použila poprvé na mě, ve chvíli, kdy se projednává nedůvěra vládě, ve chvíli, kdy ministři mají neomezené právo mluvit s faktickou poznámkou třičtvrtě hodiny, a vy jste mi v půlce věty vypnula mikrofon, nezlobte se na mě, paní místopředsedkyně, já to nepovažuji za vrchol demokracie. Prostě - udělala jste chybu.

Nepotřebuji žádné omluvy. Kdo zavedl tlačítko, udělal chybu. Neřekl nám to. Já si myslím, že je to naprosto nedemokratické, aby nám tady někdo zdálky vypínal mikrofon. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Poznámka číslo jedna. Nabízím tleskajícím sociálním demokratům, zejména jejich vedení, školení z jednacího řádu. Zadarmo.

Poznámka číslo dvě. Nemáte pravdu, pane kolego Rathe, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Bod, o kterém jste mluvil, se týká § 59, týká se rozpravy, týká se omezení řečnické lhůty v rozpravě a týká se situace, kdy se řečník odchyluje od tématu. Pak má být dvakrát vyzván a může mu být odebráno slovo. To, o čem se bavíme v tuto chvíli, je § 60 - dvě minuty na faktickou poznámku, které říkají, že poslanec nesmí tuto faktickou poznámku překročit. Poslanec sám by měl zmlknout.

Tlačítko bylo zavedeno, pokud já vím, v době, kdy byla rekonstruována tato mluvítka, že se nám nelíbilo, jaká zde jsou. Byla přesně z důvodů, že někteří poslanci nevědí, kdy od mikrofonu odejít, a snaží se překřikovat předsedajícího. Já to pokládám za zcela normální, že předsedající v sále má řídit diskusi tak, aby byla v souladu se zákonem. Jestli se to někomu nelíbí, že diskuse je v souladu se zákonem, pak nechť navrhne změnu zákona. Jinak ať zde prosím nemluví tímto způsobem. (Potlesk z řad ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto faktickou poznámku. Další faktická poznámka, pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Já děkuji, že mě poučuje nedostudovaný student práv. Já také nejsem právní specialista. (Výkřiky nesouhlasu. Premiér Topolánek: Fuj!) Nevím, proč pan premiér křičí fuj, když je to pravda. To je fuj, že nedostudoval vysokou školu a předsedá ústavněprávnímu. Máte pravdu, to je skutečně na pováženou. Já vám děkuji, pane premiére, že jste sám svého poslance ohodnotil fuj, protože já bych také nikdy nedal do čela ústavněprávního výboru nedostudovaného právníka.

Ale já také nejsem právník. Nicméně. (Protesty z řad koalice.)

Nicméně, nicméně, když jednací řád nestanovuje v jiné části, jak se odebírá slovo, a stanovuje to v jiné části, je logické, že tento postup se použije i na faktické poznámky. O vypínání mikrofonu není nikde ani slovo. Navíc ten časový limit zde neběžel na tabuli. Takže není jasné, podle jakého časového limitu paní předsedající to tlačítko použila. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Má někdo další faktickou poznámku? Pan poslanec Šustr, prosím. Dvě minuty na faktickou poznámku, které se nesmí přerušit. Je 55, čili až bude 57, tak vás stopnu.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Paní předsedající, rád bych vzkázal dr. Rathovi, že jsem soustružník a že jsem taky nic nedostudoval, důvody možná někdo ví, někdo ne. Nezdá se mi dobře urážet zde kohokoliv. Přes paní předsedající - pane doktore, jste omezenec. (Bouřlivý potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Tak já nevím, čemu tleskáte, prosím vás. Vám přijde špatné, pane kolego Šustře, prostřednictvím předsedající, že tady konstatuji něco, co je pravda? To je totéž, jako kdybych konstatoval, že roky vy pumpujete peníze do svého Orla a zaměstnáváte tam celou rodinu. To spíš řekněte celému národu. Ano, jste velmi šikovný, na rozdíl ode mne, velmi šikovný.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Řádná přihláška pan poslanec Kováčik, předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, debata o vyslovení nedůvěry vládě se dostala do osobních pozic, což osobně považuji za docela dost nešťastné. Proto v této chvíli předkládám procedurální návrh na přerušení tohoto bodu do čtvrtka do rána. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu budeme rozhodovat. Pan poslanec Pleva se ovšem ještě hlásí. Pane kolego, pouze s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, procedurálně chci říci, že pan kolega Kováčik podal návrh, o kterém není možné hlasovat, protože takový návrh v jednacím řádu neexistuje. Škoda, že zde už není pan kolega Vymětal, on by mu řekl, jak to zní správně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Omlouvám se proceduralistům. Pan kolega Pleva má naprostou pravdu. Čili modifikuji svůj návrh. Navrhuji přerušení projednávání tohoto bodu a jeho odročení na čtvrtek na devátou hodinu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Přivolávám do jednacího sálu naše kolegyně a kolegy. Vás, kteří tu jste, prosím o trpělivost, protože počkáme tak dlouho, jak bude nezbytně nutné, aby se mohli všichni dostavit. Registruji vaši žádost o odhlášení. Proto vás odhlašuji, žádám o vaši novou registraci.

Domnívám se, že už uplynula lhůta, tak aby i případně ze svých kanceláří mohli všichni přijít do jednacího sálu. Proto těm, kteří zde nebyli, opakuji, že zazněl procedurální návrh na přerušení této debaty a odročení našeho jednání v rámci tohoto bodu na čtvrtek na devátou hodinu ráno.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP