(16.50 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Opět bych tu citoval pravicového publicistu Bohumila Doležala, který právě po volbách v loňském roce prohlásil, že velkým problémem ODS je, zda se dokáže zbavit cynismu, který do jejího vínku vložil její zakladatel. A já to musím říct, protože jsem celou tuto dobu tak nebo onak v politice působil, že cynismus, který byl spojen s předsednictvím Václava Klause jako předsedy vlády a předsedy ODS - ne čestného, ale skutečného - měl po mém soudu nepochybně vyšší, elegantnější úroveň než to, co zažíváme teď. Cynismus a arogance, která je spojena s tím, jak se pan premiér chová vůči opozici ve Sněmovně a jak suverénně prohlásí, že po jeho soukromí nikomu nic není a že na otázky opozice odpovídat nebude, tak to není arogantní a agresivní chování? A nebudu se tu ani dovolávat nálezu Ústavního soudu, který konstatoval, že u politiků soukromí není takovou hájenou hodnotou, jako je to u normálních občanů, kteří veřejně nevystupují.

Berme tyto věci v úvahu, abychom se vážně mohli zamyslet nad tím, jak nejenom tato vláda vládne, ale jakou za jejího vedení, protože nepochybně rozhodujícím orgánem v politickém životě je vláda, jaký charakter má česká politika a jak může působit na normální občany.

Pan předseda vlády tam také řekl to, že za vlády sociální demokracie se tu prosadily mafiánské metody, které dokonce nyní ovládly stát. Vážení kolegové, vím, že politická reprezentace se střídá, ale nepochybně je tu část lidí, kteří si pamatují rudolfínský projev Václava Havla jako prezidenta v prosinci 1996, kdy Václav Havel, a v roce 1996, nepochybně všichni víte, že u moci byla vláda Václava Klause, a Václav Havel tam velmi ostře kritizoval mafiánský kapitalismus. Pan předseda vlády tu bohužel zapomněl na staré dobré české přísloví, které říká: v době oběšencově nemluv o provaze. Protože pokud budeme hledat příčiny různých zlořádů a opravdu různých mafiánských praktik, pak jsou spojeny s první polovinou 90. let, už to tu také bylo zmíněno, kdy ODS bránila stanovení pravidel pro velkou ekonomickou transformaci a v důsledku toho se připustily ony nekontrolovatelné machinace s majetkem, kde vedle dejme tomu jakoby legálních machinací a získání majetku se nepochybně projevilo mnoho akcí kriminálních.

Ale když přišla k moci vláda Miloše Zemana, tak vyhlásil akci Čisté ruce. Vzpomeňte si, jaká byla reakce ze strany ODS na tuto akci - odmítala ji proto, že chce kriminalizovat podnikání, kriminalizovat hospodářskou činnost. Samozřejmě, že tato akce neměla takové výsledky, jak se očekávalo, protože připravenost orgánů bojovat s touto chobotnicí, takovýmito praktikami, byla slabá, ale přece jenom poprvé za vlády Miloše Zemana došlo k tomu, že byly před soud stavěni různí lidé, kteří se dopouštěli kriminální hospodářské činnosti. Předtím tomu tak nebylo! Uveďte mně nějaký příklad, kdy by byl nějaký takovýto podivný podnikatel, nějaký takovýto Rauberitter z doby onoho rychlého získávání majetku, postaven před soud a odsouzen.

A byla to nejvyšší státní zástupkyně za vlády Miloše Zemana a potom i další vlády sociální demokracie Marie Benešová, která v rámci Nejvyššího státního zastupitelství se zasazovala o to, aby tato trestná činnost byla stíhána. A jak jste reagovali na to, když paní nejvyšší státní zástupkyně tehdy prohlásila, že nejvíce problémů s korupcí je na komunální a krajské úrovni, protože tam přirozeně je k tomu nejvíc příležitostí? A to jsou místa, kde vy máte nejsilnější pozice! Jak jste na to reagovali? Vzpomeňte si na to!

Takže pokud se vracíme k tomu, kde se i v současné činnosti, v současném životě státu a společnosti setkáváme s těmito negativními jevy, pak samozřejmě ty mají velmi dlouhé kořeny a dlouhou životnost, protože takovéto jevy samozřejmě nezaniknou hned s tím, jestli se vystřídá vláda, ty mají své podhoubí mnohem hlubší. Ale toto podhoubí se tu zakořenilo právě v době, kdy o povaze ekonomické transformace rozhodovala ODS. A vzpomeňte si, jak jste si to chválili na onom semináři CEPu o transformaci české ekonomiky.

To jsou věci, které je potřeba připomenout proto, že vytvářejí pozadí, na kterém tato vláda vládne, a ukazují, od čeho se chce odlišit a k čemu se vlastně hlásí, byť ne slovy, ale svou faktickou činností. A já se opravdu obávám, že nám hrozí další privatizace s velmi negativními důsledky toho mála, co v rukou národa ještě zbylo. Položme si tyto otázky, kam tato vláda směřuje!

Vážení kolegové, já už jsem to tady říkal. Opět, opakuji to s vědomím toho, že se opakuji, že jsem nikdy v předchozím vývoji až do toho, když se to stalo, nečekal, že dojde, a to už bylo předznamenání této vlády, k takovému zneužití policie, k jakému došlo Kubiceho zprávou. Ale opravdu jsem neočekával, že dojde k takovému zásahu do normálního běhu trestního řízení, jakého se dopustila nejvyšší státní zástupkyně, protože tím opravdu velmi rozrušila nejenom činnost státního zastupitelství, ale důvěru lidí v to, že v tomto státě lze dospět v soudním řízení k zjištění, jestli někdo je obviněn právem, nebo ne.

Není na mně, abych rozhodoval, zda pan předseda Čunek, a já i u něj ctím presumpci neviny, jestli se má vrátit do vlády, nebo ne. Ale vážení, doufám, že si jste vědomi, že tím, co udělala nejvyšší státní zástupkyně, jste znemožnili pro českou veřejnost, aby byla přesvědčena o tom, že pan Čunek je nevinný, protože jste znemožnili veřejný soud! A to je velký… (Premiér Topolánek: Autodafé.) Ne autodafé, pane předsedo. Myslím, že nevíte, o čem mluvíte, když mluvíte o autodafé, ale prostě veřejný soud je něco, co je důležité pro to, aby se veřejně prokázaly argumenty o vině a nevině, a to se znemožnilo. A to je něco, co neobyčejně poškodilo už tak chabé právní vědomí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP