(13.10 hodin)
(pokračuje Hašek)

Rozšířit účel podpůrného programu 8. Nákazový fond. Účel: Podpora vybraných činností zaměřených proti rozšiřování nebezpečných nákaz hospodářských zvířat, částečná úhrada nákladů spojených s neškodným odstraňováním kadáverů, podpora vybraných činností souvisejících s plněním Národního ozdravovacího programu od infekční rinotracheitidy skotu. Forma: Národní podpora - dotace. Důvody podpory: Laboratorní diagnostika v průběhu ozdravování chovů od nebezpečných nákaz hospodářských zvířat je základem pro eliminaci nemocných zvířat a základ prevence rozšíření nákazy. Dalším důvodem je udržení příznivé nákazové situace v chovech hospodářských zvířat a minimalizace rizik šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka. Realizace Národního programu ozdravení od infekční rinotracheitidy skotu (IBR) je zaměřena na likvidaci nebezpečné nákazy, způsobující významné hospodářské ztráty. Cílem je nejen zlepšit hospodářské výsledky v našich chovech, ale i eliminovat možnost izolace českých chovatelů (vyspělé státy EU již chovy ozdravily nebo ozdravení probíhá) při obchodování s chovným skotem, spermatem, vaječnými buňkami či embryi.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Ptám se, jestli se někdo dále hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

Chce vystoupit se závěrečným slovem pan ministr? Nechce, pan zpravodaj také ne.

 

Budeme tedy nyní hlasovat o návrhu na usnesení. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 320 z přítomných 136 poslankyň a poslanců pro návrh 110, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím bod č. 46. Zahajuji bod

 

47.
Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2008
/sněmovní tisk 353/

 

Tento materiál uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, v souladu se zákonem o Státním zemědělském intervenčním fondu a s vyhláškou č. 131 Ministerstva financí, kterou se stanoví rozsah a struktura údajů pro vypracování návrhu zákona o státním rozpočtu a termíny pro jejich předkládání, vám tady předkládám návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2008.

Tento návrh vychází z dnes již schváleného státního rozpočtu, resp. dotace přidělené kapitolou pro ZIF na rok 2008 ve výši 36,992 mld. Kč. Pokud vás tato částka vystrašila, mohu jasně říci, že jsou to z velké části evropské prostředky, které jsou poskytovány našemu zemědělství v rámci společné zemědělské politiky, a to jak na tzv. přímé platby, tzn. platby na plochu obhospodařovanou zemědělci, tak i na tzv. Program rozvoje venkova, což jsou v podstatě analogie ostatních strukturálních fondů v ostatních resortech.

Předkládáme tento návrh rozpočtu s určitými nepokrytými položkami ve výši řádově 250 mil. Kč na marketing a 288 mil. Kč na správní výdaje a opět se odvolávám na dohodu s Ministerstvem financí o dodatečném dofinancování těchto nepokrytých výdajů, která byla poslancům zemědělského výboru distribuována.

Vážená Sněmovno, dovoluji si vás požádat o schválení tohoto návrhu rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2008. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 351/1. Prosím, by se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jiří Hanuš, informoval nás o projednání ve výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny projednal tento návrh rozpočtu 29. listopadu 2007, tisk 353, a po úvodním slově náměstka Mgr. Vrzala a mé zpravodajské zprávě doporučuje Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2008, sněmovní tisk 353, schválit.

Už tady bylo samozřejmě řečeno, že má to své vady, proto také zemědělský výbor přijal doprovodné usnesení vůči Ministerstvu zemědělství, ve kterém žádáme dofinancování přímých plateb - částka není uvedena, ale bude se pohybovat někde mezi 330 až 500 mil. Kč podle vývoje cenového kursu; dále - aby byly dofinancovány finanční prostředky k zajištění pro marketing, to je podpora národní značky Klasa, a aby byly zajištěny finanční prostředky na správní výdaje ZIF, neboť tam se zapomnělo na to, že narůstají pro ně požadavky tím, že mají další věci řešit. Tolik z mé strany.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu končím.

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Poprosím, pane zpravodaji, abyste jenom formálně přečetl návrh na usnesení.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Zemědělský výbor doporučuje, aby Poslanecká sněmovna návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2008, sněmovní tisk 353, schválila. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Končím podrobnou rozpravu. Ptám se na závěrečná slova. Pan ministr ani pan zpravodaj nechtějí vystoupit.

 

Přikročíme tedy nyní k hlasování o návrhu usnesení. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 321 z přítomných 137 poslankyň a poslanců pro návrh 106, proti jeden. Konstatuji, že i s tímto usnesením byl vysloven souhlas.

 

Končím bod 47. Děkuji panu ministrovi a panu zpravodajovi.

Kolegyně a kolegové, než zahájíme projednávání dalších bodů, poprosil bych na chvilku předsedy poslaneckých klubů, aby se dostavili ke mně, a těm předsedům, kteří to neslyšeli, to, prosím vás, vyřiďte. (Krátká porada předsedy PSP s předsedy poslaneckých klubů.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP