(10.30 hodin)

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jsme u velmi drobného problému, nicméně musím konstatovat dvě věci. Občanská sdružení, kterých je 63 tisíc a jejich vedení krát tři, čtyři, pět až deset je hodně lidí. Ti si myslí, že je otravujeme tím, co zde původně bylo navrženo a tímto to chceme odstranit. Naše Ministerstvo vnitra má názor, že to je dobře udělat, proto navrhuje zamítnutí. Občanská veřejnost plus odborná veřejnost, kterou jsme požádali o vyjádření, třeba Ústavu práva a právní vědy, ti říkají přesný opak. Čili je to tvrzení proti tvrzení.

Já bych chtěl doložit svoji nepodjatost, protože to sdružení, kterému předsedám, už občanské sdružení má ve svém názvu, na sjezdu před třemi týdny takhle rozhodlo, bez ohledu na to, jak dopadne zákon.

Nicméně bych poprosil Sněmovnu, aby přehlasovala tentokrát vládu a podpořila zdravý rozum těchto 63 tisíc občanských sdružení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče, a prosím paní zpravodajku Zdeňku Horníkovou, aby se taktéž vyjádřila k projednávanému bodu a eventuálně nás seznámila s poměrně snadnou procedurou hlasování v tomto případě.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já mám velmi snadnou úlohu, protože je zde jednoduchý návrh usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který na své 17. schůzi projednal tento tisk a navrhuje Poslanecké sněmovně tisk zamítnout. Stejně tak já i jako zpravodaj jsem ve druhém čtení přednesla návrh na zamítnutí, a i přes slova pana předkladatele, která zde zazněla, musím konstatovat, že tento tisk je nesystémovou záležitostí, a proto nedoporučuji, abychom tento tisk podpořili. Předkládám tedy návrh na zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, vážená paní zpravodajko. O tomto návrhu budeme hlasovat bezprostředně v hlasování pořadové číslo 296, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 166 poslankyň a poslanců se pro zamítnutí vyslovilo 64, proti 76. Tento návrh nebyl přijat.

 

Můžeme tedy přikročit k hlasování o celém návrh zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Ladislava Šustra, Bohuslava Sobotky, Petra Bratského, Pavla Kováčika, Věry Jakubkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 216."

Prosím o stanoviska. (Navrhovatel souhlasí, zpravodajka nesouhlasí.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 297 a táži se vás, kdo souhlasí s takto předneseným návrhem usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám

Z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro 95, proti 49. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Nyní přistoupíme k projednávání bodu

 

56.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb.,
o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti
Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky
(zákon o zrušení Fondu národního majetku), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 292/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí pan Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Václav Votava. (Ministr financí nebyl v jednací síni přítomen.)

Prosím, zdali by nebyl někdo tak laskav a neupozornil pana ministra financí na projednávání návrhu zákona o zrušení Fondu národního majetku. (Ministr Kalousek se krátce poté do jednacího sálu dostavil.)

Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisky 292/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani nikdo z místa si nepřeje do této rozpravy zapojit. Rozpravu tedy končím .

Požádám pana ministra financí, zdali si přeje přednést své závěrečné slovo. Není tomu tak. Pane zpravodaji, přejete si přednést závěrečné slovo k tomuto sněmovnímu tisku? Není tomu tak. Proto vás požádám, abyste nás rovnou seznámil s procedurou hlasování, i v tomto případě poměrně snadnou. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, ano, procedura bude velice jednoduchá. Za prvé, nebyl podán návrh na zamítnutí. A za druhé, z pozměňovacích návrhů se jedná pouze o legislativně technické úpravy. Takže můžeme hlasovat nejdříve o legislativně technických úpravách a poté o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, já vám děkuji. Nejprve tedy budeme hlasovat o legislativně technických návrzích přednesených ve druhém čtení panem zpravodajem. Prosím o stanoviska. (Ministr i zpravodaj souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 298 a táži se vás, kdo souhlasí. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro 155, proti nikdo.

 

Můžeme tedy přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky (zákon o zrušení Fondu národního majetku), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 292, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Pánové, prosím o stanoviska. (Ministr: Doporučuji a prosím o schválení. Zpravodaj: Stanovisko zpravodaje je souhlasné.)

 

Děkuji a zahajuji hlasování pořadové číslo 299, ve kterém se vás táži, zda souhlasíte s takto přednesených návrhem usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 157, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Nyní se budeme zabývat bodem

 

57.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb.,
o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 321/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal opět ministr financí pan Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jiří Dolejš. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, resp. mám přihlášku ministra financí. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pokládám za fér, abych Sněmovnu seznámil s faktem, že v návrhu zákona o státním rozpočtu, který byl schválen, je rozpočtováno celkem 800 mil. Kč pro garanční fond, což souvisí s touto novelou.

Podle stávajícího zákona o kapitálovém trhu může státní rozpočet poskytnout pouze návratnou výpomoc. Pokud by Sněmovna neschválila tuto novelu, o které nyní bude hlasovat, pak státní rozpočet poskytne návratnou výpomoc s vědomím, že rozložení splátek je tak asi na 180 let.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP