(11.20 hodin)
(pokračuje Julínek)

Když jsem přišel na Ministerstvo zdravotnictví, tak na mě čekaly z Úrazové nemocnice hned dva požadavky. Jeden byl na havarijní stav za sto milionů - vzduchotechnika na sále, odpadové hospodářství atd., zdůrazňuji: havarijní stavy za sto milionů - a již připravovaná, rozpracovávaná žádost o investici, která by kompletně rekonstruovala blok domů uprostřed města Brna na nejrušnější ulici a vytvářela tak úplně novou, fakticky třetí fakultní nemocnici na půdě města Brna. Tato akce byla odhadnuta na 1,5 miliardy - 1,5 miliardy! - a byla to investice, která měla jít do Úrazové nemocnice.

V Úrazové nemocnici zároveň pracuje špičkový traumatologický tým a tradičně je brněnská úrazovka hlavním lídrem, co se týká traumatologie, protože tyto týmy mají procesně velmi zvládnutou traumatologii, a není tomu tak na všech pracovištích v České republice, notabene v Praze. To je základní věc, o které já moc dobře vím, protože jsem sloužil dvacet let ve zdravotnictví a z toho významnou část jsem jezdil se záchrannou službou a kooperoval jsem s Úrazovou nemocnicí. Chci tím říci, že proto, že to vím, tak pro mě je to alfa a omega, to znamená zachování tohoto traumatologického týmu a zachování podmínek pro jejich práci.

V Úrazové nemocnici se ovšem odehrává ostatní běžná chirurgická péče, dokonce gynekologická péče, montují se tam kyčle, kolena. To znamená dělá se tam běžná chirurgická ústavní péče a ještě běžnější ambulantní péče, kterou může provádět jakékoli jiné pracoviště.

Strategickým záměrem Ministerstva zdravotnictví je koncentrovat specializovanou, superspecializovanou péči a najít maximální efektivitu pro velmi drahé technologie a využití přístrojů a zároveň zachovat moderní návaznost jednotlivých druhů péče vzájemně na sebe. To v Úrazové nemocnici bohužel již lety nebylo splněno. Jednak návaznost moderních konsiliárních vyšetření, jako například neurochirurgie, popřípadě oční, jednak nebyla také dostatečně tato klinika a samozřejmě celá Úrazová nemocnice vybavena, protože jí chyběla magnetická rezonance. Což u traumatologického centra, které se zabývá zlomeninami páteře a má tam významné odborníky, je velký hendikep. To odborníci, kteří eventuálně sedí v tomto sále, moc dobře vědí, protože jedině magnetická rezonance dokáže dobře zobrazit oblasti míchy.

Stáli jsme tedy před dilematem, jak tuto situaci řešit. Zároveň jsme měli úplně jasný plán, že se v Brně musí vytvořit jasně koncentrovaná péče, vyprofilovaná superspecializovaná péče, že není potřeba, aby ve státní a fakultní nemocnici dělali běžnou péči, když ji zvládnou městské nemocnice. V Brně je to konkrétně ještě Vojenská nemocnice a dvě soukromé nemocnice. To znamená není zájmem státu, aby provozoval veškerou zdravotní péči nebo aby ji provozoval v takovém rozsahu, jako tomu je v našich fakultních nemocnicích, protože ji provozuje draze a neefektivně. Provozuje draze a neefektivně také onu specializovanou péči a tato péče podle evropských a světových standardů musí být koncentrovaná už z logiky věci, protože se jedná o vysoké náklady a o využití drahých technologií.

Když jsme ještě dál studovali brněnské zdravotnictví, tak do Brna jeden čas byly předchozími ministry schváleny investice do lineárních urychlovačů, každý do jiné nemocnice, tak aby si vzájemně tyto státní nemocnice konkurovaly. Přičemž ani jeden tento lineární urychlovač, který stojí sto milionů Kč, nejel více než na jednu směnu. To jenom malý příklad efektivity našeho zdravotnictví. Všichni to víme. Všichni víme, že se s tím musí něco udělat. Snažili se o to i předchozí ministři. A já zdůrazňuji, že se o to snažím korektním, plánovitým způsobem, kdy dokonce je tam i to světélko v tunelu, to je univerzitní nemocnice.

Moji předchůdci chtěli Úrazovou nemocnici přestěhovat ze dne na den do Nemocnice u Svaté Anny, kde pro to nejsou vůbec připraveny kapacity. My chceme přestěhovat Úrazovou nemocnici, lépe řečeno především to úrazové centrum, které je nejšpičkovější, které je součástí Úrazové nemocnice, kromě té ostatní péče, která se tam dělá, do Bohunické fakultní nemocnice, která je komplexní nemocnicí, a za 320 milionů, ne za 1,5 miliardy, za 320 milionů tam vytvoříme naprosto moderní prostředí, včetně magnetické rezonance, včetně toho, že na příjmu bude moderní přístroj CT, že tam samozřejmě budou kooperovat týmy v takzvaném urgentním příjmu. To znamená že tam bude investován moderní urgentní příjem, což je takový vchod do nemocnice, kudy přijíždějí ty nejurgentnější případy, kdy záchranná služba to tam doveze, a nedochází k takzvanému příjmovému vakuu a pacient je okamžitě ošetřen, ať je to v případech traumatu nebo třeba srdečních příhod. Toto bude vybudováno v Bohunické nemocnici.

V Bohunické nemocnici byly přistavěny tři operační sály, budou zrekonstruovány ostatní operační sály, bude připraveno jedno patro pro standardní lůžkovou péči traumatologickou a pro spinální jednotku a bude přistavěno ještě jedno patro nad vedlejší budovou, která je těsně vedle té věžové budovy, kde přistává vrtulník. Tam bude spinální jednotka. To znamená přistane vrtulník přímo na tu střechu a pod ním bude spinální jednotka - velmi moderní, s moderními prostory.

Bude tam změna, samozřejmě, logistika, bude využita organizační a procesní zkušenost z Úrazové nemocnice, protože právě teď pracují ředitelé na organizačním řádu traumatologické péče Bohunické nemocnice, a věřte, že to bude špičková záležitost, že to bude posun.

To, že v Bohunické nemocnici je zároveň neurochirurgická a péče a všechny obory, znamená, že pacient bude soustředěn do této nemocnice především s vážnými polytraumaty, kde se k němu sejdou odborníci a tito odborníci budou pracovat na něm, nikoli že on bude v tom těžkém stavu přesunován nebo že bude čekat, až někdo doběhne odněkud jinud, z jiného zařízení. To je nesporná výhoda a odpovídá to moderním trendům.

Já jsem ustavil pracovní komisi, která toto všechno vypracovala. Ředitelé to připravili. Takže jsme před přípravou harmonogramu, jak to provést - to už je ta druhá fáze. Investice se rozbíhají a budou hotovy na konci léta, začátkem podzimu tak, aby se mohla Úrazová nemocnice přestěhovat. Zároveň jsou zajištěny kapacity u Milosrdných bratří a Nemocnice u Svaté Anny na toto období stěhování, kdy je třeba překlenout krátké období řádově dvou týdnů, než dojde k přemístění určitých přístrojů a kapacit, které tam jsou.

Vzhledem k tomu, že je nedostatek středního zdravotnického personálu především v těchto velkých nemocnicích, podobně jak má potíže Motol, tak mají potíže i v Bohunické nemocnici, nebyl vůbec problém nabídnout všem středním zdravotnickým pracovníkům místo. To místo mohou dostat, pokud ho budou chtít, v Bohunické nemocnici. Stejně tak je již vytipován a je určen traumatologický tým. Můžu konstatovat, že z něho nikdo neutíká. Zároveň kolegové, kteří se věnovali jiným odbornostem, jako ortopedii, gynekologii a podobným oborům, jsou už připraveni a mají řešení pro sebe. Buďto jsou to privátní zařízení, pro která Ministerstvo zdravotnictví předjednalo přesun úhrady z Úrazové nemocnice tak, aby se mohla rozběhnout. Kolegové už jsou připraveni a těší se na svou soukromou praxi, která bude Brňanům zajišťovat tu běžnou péči nebo jinou péči než traumatologickou, nebo tu špičkovou traumatologickou. Samozřejmě, že ta drobná traumatologie může být prováděna také.

V Brně je Nemocnice u Milosrdných bratří, která je dotována z městského rozpočtu 40 miliony. Jestliže se tam přesunou některé drobné výkony z traumatologie a z břišní chirurgie, to, co teď úrazovka dělá, tato nemocnice, pokud bude dobře hospodařit, bude mít navýšen příjem úhrad od zdravotní pojišťovny a město Brno možná postaví více chodníků, silnic a osvětlení, protože nebude muset dotovat ztrátovou nemocnici, kde jsou kapacity pro to, aby tam přibyli pacienti, dostatečné, protože byla modernizována nedávno ze státních peněz a ta kapacita je rozhodně větší, než teď momentálně Milosrdní bratří užívají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP