(11.00 hodin)
(pokračuje Váňa)

Hle, pane premiére, tu náhle na mě vyskočí z obrazovky kukuč ustaraného zkušeného ekonoma, tipoval bych pěta- šestadvacet let, a začne moudra pronášet. Ale jedna myšlenka mi v hlavě utkvěla. Jak prý se inflace rozjede, kdekdo se na ni bude vymlouvat, bude se se svými cenovými požadavky za ni schovávat, se svými mzdovými požadavky, a tak se taková inflace prý vážně těžko krotí. A tak z televize se další zprávy rojí, kterých se hned člověk bojí - o zavedení prý školného, o nepopulárních změnách ve zdravotnictví, a to vše se uzavře zprávou nejsmutnější, kde hlasatelka televizní nás ujistí, že pivovary velké zdraží litr piva našeho o dvě koruny.

Vážený pane premiére, když tedy polknu slzu hořkou, další den na mě zprávy televizní už zase, zase útočí. Prý vepřové maso nám brzy podraží - o pouhých 25 procent, protože se nám ubozí čeští čuníci kamsi zatoulali. A tak netrvá dlouho, a z televize na mě padá další kouzlo. Budu-li si chtít kapříka vánočního smlsnout, tak za pašáka 12 procent prý připlatím. A další den na mě opět z obrazovky televizní bankovní experti z České národní banky hřímají, že prý inflace má býti v šesti procentech. A když si opravdu už rád bych chtěl oddychnout, tak na mě odboráři burácí, že prý vláda lidem nechce platit za práci, chce prý držet mzdy zaměstnanců sektoru veřejného v hladině růstu nominálního 1,5 procenta ročně, což se týká 860 tis. zaměstnanců.

A potom přichází další, další nepotěšující zprávy, se kterými, pane premiére, má iluze už zcela odchází. Zprávy o tom, jak nám roste kriminalita, kolik máme mrtvých na silnici, kolik je sebevražd denně, a tak nakonec přichází naši pekaři, kteří nám oznamují, že nebudou se zdražením čekat k Novému roku, ale že pro jistotu zdraží už od listopadu. No vždyť jsou to naši šprýmaři! A tak se dozvídám o důvodech zdražení, je to pro mě další velké zranění, jsem přesvědčen o ceně rohlíku za dvě pade, o ceně bochníku za třicet, dostávám pak informaci o chystaném zdražení benzinu na 34 za litr a dále jsem ujištěn o nárůstu cen všech druhů energií. A nakonec jsem zastrašen - zastrašen výší plateb u lékaře. Návštěva pohotovosti 90, návštěva u lékaře za 30, den pobytu v nemocnici za 60, den pobytu v inkubátoru za 60 - to jsem rád, že už mě to nepotká. Za jeden recept se dvěma léky za 60.

A tak, pane premiére, vážně, vážně jsem ze všeho vyplašen. Pane premiére, věřte, za sledování zpráv televizních by lidé neměli platit poplatky, ale měli by pobírat příplatky, a to příplatek zdravotně-rizikový. Já už se vážně bojím číst, věřte, i denní tisk. Z něho se totiž dozvídám, že spolek vědců vydává prohlášení o poklesu úrovně všeobecné vzdělanosti. A chudákům důchodcům se prý nelíbí, že budou odcházet do důchodu v 65 letech zcela zničeni, zcela zdevastováni a na klidné umření jim vaše ODS odebere pěkné pětitisícové pohřebné. Důchodci si stěžují, že vaše Modrá šance jim slíbila tisíc korun přídavek k měsíčnímu důchodu, a oni jej dnes nemají. A tak žadoní a bědují! Váš asociální ministr Petr Nečas operuje přídavkem k důchodu o 376 korun a říká dost.

Také se z denního tisku dozvídám, že některým lidem nedostačuje prý úroveň minimální mzdy 8 tis. korun. Tady, pane premiére, pouze připomínám, že to byla vaše vláda ODS, která po dva roky odmítla lidem těchto 8 tis. korun zvýšit. Chci pouze říct, že 3126 korun, pane premiére, je částka, která má lidem vystačiti na to, aby se najedli, aby se oblékli, leč od 1. ledna tato částka lidem na jídlo a oblečení stačit nebude. A pakliže k tomuto minimu na oblečení a na jídlo máme připočítat další náklady, které souvisí s bydlením a se všemi službami s tím spojenými, což je 5 tis. na jednotlivce za měsíc, tak už jsme za hranicí 8 tis., a to už převyšuje minimální mzdu. A tak já se ptám, pane premiére, kde jsou náklady na dopravu, kde jsou náklady na kulturu, kde jsou náklady na rekreaci či na zábavu? Vážený pane premiére, věřte nevěřte, takovémuto příjemci minimální mzdy vážně po 1. lednu 2008 nezbude nic jiného, než aby dopravu využíval toliko jako černý pasažér a sváděl olympijské rekordy ve sprintu s revizorem. Nedej bože, aby revizor byl chlapák, to by byl pěkný trapák, protože ze sprintu by byl hned maraton.

Vážený pane premiére, díky vaší ODS od 1. ledna lidé budou žít od výplaty k výplatě, lidé budou šetřit naprosto, naprosto na všem. Těžká fantazie, těžká doba -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já se jenom zeptám, kolik toho máte ještě? (Smích.)

 

Poslanec Miroslav Váňa: Ještě toho mám, pane předsedo, hodně!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, takže přerušíme tento bod, protože jenom do 11 hodin mohou běžet interpelace a máme 11 hodin a 6 minut, takže přerušíme tento bod a vy vystoupíte znovu pak při písemných interpelacích. Souhlasíte s tímto?

 

Poslanec Miroslav Váňa: Souhlasím. Rád budu pokračovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. To znamená, že bod 86 přerušuji. Pan poslanec Váňa vystoupí znovu, protože nemohl dokončit svoje vystoupení, při příštím projednávání této interpelace.

Nyní tedy předávám řízení paní místopředsedkyni Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan kolega Michal Hašek se hlásí.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, chtěl jsem říct vládo, vidím pouze pana ministra Julínka. Žádám koaliční poslance, aby buď zajistili neprodlenou účast premiéra či některého z vicepremiérů, jinak navrhuji přerušení jednání Sněmovny do doby, než bude naplněno toto usnesení Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já poprosím zástupce všech tří koaličních klubů, aby neprodleně informovali o této situaci členy vlády, kteří, alespoň já doufám, jsou někde nablízku a budou se moci urychleně do jednacího sálu dostavit. Prosím vás tedy o chvíli strpení, než dostanu nějakou informaci. (Čeká se na příchod některého z místopředsedů vlády či premiéra.)

Mám informace, že pan místopředseda vlády Bursík je na cestě. Doufám, že je to otázka vteřin.

Možná využiji pauzy, abych zopakovala přítomným pro hladší průběh dalšího jednání to, že se budeme nyní zabývat bodem číslo 105, tedy prodloužením lhůty pro vyšetřovací komisi Kapsch, zkráceně řečeno.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP