(18.50 hodin)

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, předkládám pozměňovací návrh k rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2008. Ve výdajích doplnit titul podpora výstavby družstevních bytů ve výši 50 milionů. A jako zdroj vidím - na úkor snížení zůstatku Státního fondu rozvoje bydlení k 31. 12. 2008 50 milionů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Pan zpravodaj má ten konkrétní návrh.

Pan poslanec Radko Martínek v podrobné rozpravě. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Radko Martínek: Dámy a pánové, chtěl bych se jenom přihlásit tady k tomuto tisku, který vám byl rozdán na lavice. Je tam rukou psaný tisk 318 a je to pozměňovací návrh paní kolegyně Halíkové a poslance Radko Martínka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Kdo dál v podrobné rozpravě? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat. Jestli pan ministr má zájem o závěrečné slovo? Má. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, byť rozumím důvodům, pro které předkladatelé předložili pozměňovací návrhy, prosím, aby Sněmovna neschválila, protože každým zvýšením výdajů se vybočuje ze závazného rámce výdajů, to znamená porušení maastrichtských kritérií a našeho konvergenčního programu. A z tohoto důvodu bychom hned poté, co se schválil rozpočet, porušili tato pravidla.

Takže to je můj postoj k oběma návrhům - nesouhlasit ani s jedním, ani s druhým a podpořit návrh vládní, tak jak byl původně předložen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní pan zpravodaj se závěrečným slovem i s návrhy. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, v proběhlé podrobné rozpravě byly podány dva pozměňovací návrhy, a to panem kolegou Baborem a panem poslancem Martínkem. Já už jsem se k oběma vyjádřil v podstatě v té rozpravě obecné. Myslím, bylo to zcela jasné u toho, co předkládá pan poslanec Martínek. A k panu kolegu Baborovi bohužel mám stejné stanovisko, protože opět je to tedy proti tomu konvergenčnímu programu, který byl přijat a který je pro Českou republiku závazný. Takže k oběma budu mít negativní stanovisko.

Myslím, pane předsedající, že je možné pozvat poslance, aby přišli do jednacího sálu, a o jednotlivých pozměňovacích návrzích hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Už jsem gongoval, ještě než jste začal hovořit. Takže věřím, že ti, kteří chtějí rozhodnout o tomto návrhu, se do sněmovny dostavili. Přesto vás všechny odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami. O návrzích, které byly předloženy, v pořadí, jak byly předloženy, rozhodneme hlasováním.

 

O návrhu pana poslance Babora tedy rozhodneme v hlasování pořadové číslo 213. Stanoviska jste slyšeli. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 213. Z přítomných 157 pro 79, proti 74. Návrh byl přijat.

 

Vidím, že bude asi kontrola hlasování, protože to bylo proti stanovisku jak pana ministra, tak pana zpravodaje. Vyčkám tedy.

Pan poslanec Bauer.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážené kolegyně a kolegové, já se velice omlouvám. Hlasoval jsem proti, na sjetině mám pro. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. O návrhu na opakování hlasování, který předložil pan poslanec Bauer, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 214, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí námitky proti zápisu o výsledku hlasování, které bylo v rozporu s úmyslem pana poslance. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 214. Z přítomných 158 pro 115, proti 6. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu pana poslance Babora, a to v hlasování pořadové číslo 215, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 215 z přítomných 160 pro 76, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Druhý pozměňovací návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Druhý pozměňovací návrh je pana poslance Martínka. Máte ho všichni písemně, nebudu ho opakovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím. O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 216, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 216. Z přítomných 160 pro 78, proti 75. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu, který je obsažen v návrhu výboru pro regionální rozvoj a veřejnou správu, a to v hlasování pořadové číslo 217, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 217. Z přítomných 161 poslance pro 82, proti 11. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Končím bod číslo 45. Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji. - A pardon, ještě kontrola hlasování.

Předtím, než proběhne kontrola hlasování, se hlásí s přednostním právem pan ministr zemědělství Petr Gandalovič. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, vím, že svým vystoupením teď se stanu asi nejméně populárním ministrem, ale i poslancem této Sněmovny, ale mám tady ještě dva takové bodíky. (Nesouhlasné hučení.) Bodíky, které si myslím, že kdybyste teďka tady vydrželi několik málo minut, jistě bychom se shodli na tom, že to nejsou náročné body. Z hlediska pravidel jednání Sněmovny to není v rozporu, protože to nejsou zákony. Je to rozpočet ZIF a je to schválení dotačních programů resortu zemědělství. Určitě bychom i před občany naší země prokázali velmi dobrou vůli, že dokážeme tady těch pár minut pracovat i přesčas. Takže vás prosím, jestli dokážete tady zůstat ještě několik málo minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Já se tedy Sněmovny zeptám, kolik lidí se hlásí do rozpravy, protože pokud by to mělo být tak, jak říká pan ministr, bylo by to jednoduché.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP